YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kasık Fıtığı Problemi İhmale Gelmez

Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Karahan, doğumsal bozuklukların yanı sıra...

Kasık Fıtığı Problemi İhmale Gelmez

Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Karahan, doğumsal bozuklukların yanı sıra ağır kaldırma, öksürme, kronik kabızlık, ıkınma ve idrar zorluğu gibi durumlarda ortaya çıkan kasık fıtığında erken tedavi önemli olduğunu söyledi.

Uzman Op. Dr. İbrahim Karahan,Latince anlamı ‘yırtık’ olan fıtık, karın içerisindeki organların karın duvarındaki zayıf noktalardan dışarı çıkması olduğunu belirtti.

Op. Dr. İbrahim Karahan, “Bu zayıf noktalar doğumsal bozukluklar olabilmekle beraber ağır kaldırma, öksürme, ıkınma veya idrar zorluğu gibi durumlar ile de görülebilir. Kasık fıtığı kendi başına büyük bir tehlike arz etmez fakat komplikasyonlara neden olduğu durumlarda bu değişebilmektedir. Bu nedenle fıtığı ciddiye almak gerekir” diye konuştu.

KASIK FITIĞININ OLUŞMA NEDENLERİ

Fıtığın oluşma nedenlerine değinen Dr. Karahan, “Kasık fıtığının nedeni tam olarak bilinmiyor fakat fıtığın oluşumunda bazı faktörler ön plandadır. Fıtığın bulunduğu bölgeler nispeten karın zarının zayıf olduğu yerlerdir. En çok görülen fıtık tipi olan kasık fıtığı erkeklerde kadınlara oranla daha çok görülür. Anne karnındaki erkek bebeğin testisleri karnından torbalarına son 2 ayda inmektedir. Karın içerisindeki testisler ayrı ayrı her iki kasıkta oluşan iki kanaldan torbalara varırlar. Bu kanallardan birisi veya ikisi birden kapanmadığı takdirde fıtıklaşma meydana gelir. Kızlarda da kasık kanalı bulunmaktadır ve bu kanal açık kalabilir. Kız çocuklarında kasık fıtığına daha az rastlanır. Bazı insanların bağ dokuları zayıf olabilmektedir. Bu nedenle fıtığın oluşmasında tetikleyici rol oynayan bazı hastalıklar var ise fıtık oluşmaya başlar. Karın içi basınç fıtığın oluşumunda önemli bir etkendir. Bunlar yaşlılık, kanser, şeker hastalığı, şişmanlık, aşırı zayıflık, idrarda zorlanmaya neden olan prostat, kabızlık, ağır bir yük kaldırmayı gerektiren işler veya gebelik şeklinde olabilmektedirler” dedi.

KASIK FITIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Kasık fıtığının her yaşta ortaya çıkabileceğini söyleyen Op. Dr. Karahan, kasık fıtığının erkeklerde daha sık görülmesiyle birlikte genetik geçmişin de kasık fıtığında etkili olduğunu vurgulamaktadır. Ailesinde kasık fıtığı bulunan kişilerde kasık fıtığı olma riskinin yüksektir. Özellikle ciddi akciğer hasarı ile kronik öksürük, kistik fibrozis kabızlık sorunlarının kasık fıtığını tetiklediğini belirtiyor. Fazla kilolar da vücuda baskı uyguladığı için kasık fıtığına neden olabilmektedir. Gebelik dönemi fıtık riski artmaktadır bunun nedeni tıpkı fazla kiloda olduğu gibi basınçla ilgilidir. Bazı meslek gruplarında özellikle fiziksel olarak yapılan ağır işler, uzun süre ayakta duranlar da kasık fıtığı riski yüksektir. Erken doğum da kasık fıtığı riskini arttıran bir başka etmendir. Karın duvarının yeterince gelişmemiş olmasıyla kasık fıtığı ortaya çıkabilmektedir“ ifadelerini kullandı.

KASIK FITIĞI AMELİYAT SÜRECİ NASILDIR?

Kasık fıtığının tek tedavi yöntemi cerrahi ameliyat olduğunu belirten Karahan, “ Cerrahi ameliyatta ise genelde kapalı denilen (Laparoskopik) yöntem uygulanır. Kapalı yöntemde hem sağ hem sol her iki kasık kanalını da görmenin mümkün olduğunu ve bunun da büyük kolaylık sağladığını belirtmektedir. Kapalı yöntem 3 adet küçük kesi ile gerçekleştirilir. Birinci delikten içeri zararsız bir gaz olan C02 verilir. Ve bir boşluk oluşturulur. 0,5 cm’lik diğer iki delikten ise kamera ve el cihazları gönderilir. Yama yırtığın olduğu yere yerleştirilir ve kenar köşelerinden tutturulur. Kapalı yöntem çok küçük kesilerle yapılmaktadır. Kesinin kısa olması yara veya enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Kronik cilt hassasiyetleri daha az görülmektedir. Kısa bir sürede ameliyat izlerini bulmak imkansız bir hale gelir” dedi.

Op. Dr. İbrahim Karahan, kasık fıtığının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, “Belirtiler dahilinde eğer bu ameliyat yapılmaz ise fıtık gün geçtikçe büyür. Neredeyse futbol topu büyüklüğüne kadar varabilen fıtık, oldukça büyük acı da vermektedir. Bunun yanında eğer cerrahi ameliyat yapılmaz ise fıtık boğulması dediğimiz fıtığın dışarıda sıkışıp kalması durumu meydana gelebilir. Ayrıca fıtık büyümesi barsak düğümlenmesine de yol açabilir ki bunlar da hastayı oldukça riskli bir sürece sokmaktadır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler