12. Bölge Kayseri Eczacı Odası, ilaç fiyatlarındaki sıkıntılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup gönderdi. Mektupta, “Fiyat düşüşlerinin ve kamu kurum iskontolarının faturası eczacıya kesilmemelidir.” denildi.
12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ulutaş tarafından yazılan mektupta, Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair tebliğ ile ilaç fiyatlarındaki kamu kurum iskontolarının artırıldığı hatırlatıldı. Tebliğin yürürlük tarihinden bu yana 36 gün geçmesine rağmen halen 258 kalem ilaçta bu sıkıntının devam ettiğine dikkat çekilen mektupta, çözüme ulaşmayan sorunun halka geri dönüşümü olmayan sıkıntılar çıkartabileceğine vurgu yapıldı. Mektupta kamu kurum iskontolarının, eczacı üzerinden kaldırılmasını ve bu sorunun tarafları olan SGK ve üreticilerin birlikte çözüm üretmesinin de beklendiği ifade edildi.
Mektupta şu görüşlere yer verildi: “10.11.2011 tarih ve 28108 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar'da yapılan düzenleme ile stok zararlarımızın karşılanması konusunda çözümün yasal zeminde garanti altına alınması çok olumlu bir gelişmedir. Ancak fiyat düşüşlerinin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen, bu konuda da herhangi bir adım atılmamıştır. Fiyat düşüşlerinin ve kamu kurum ıskontolarının faturası eczacıya kesilmemelidir. 2008 yılında kamunun tasarrufa gitmesi amacıyla oluşturulan kamu kurum iskontosu sistemi firmaların devlete yaptığı bir indirimdir. Firmalar kamu kurum iskontosunu ilaç fiyatı üzerinden hesaplaması gerekirken üretici fiyatı üzerinden hesaplamakta ve bu durum, eczacıya kamu kurum iskontosu taşıma zararı oluşturmaktadır. Tamamen ilaç üreticileri ile SGK arasında olan bir konuda eczacılar mağdur olmaktadır. Kamu kurum iskontolarının, eczacı üzerinden kaldırılmasını ve bu sorunun tarafları olan SGK ve üreticilerin birlikte çözüm üretmesini bekliyoruz. Hükümet tarafından uygulanan sağlıkta dönüşüm projesi ile Türk sağlık sistemi, büyük bir değişim geçirmiştir. Değişimin getirdiği günlük sorunlar ile artık eczacılık mesleği sürdürülemez hale gelmiştir. Takdir edersiniz ki içinde eczacı olmayan bir sağlık sistemi düşünülemez. 1953 yılında yürürlüğe giren, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun, eczacıların haklarını korumakta, ancak beklentilerini karşılamamaktadır. Sektörün tüm tarafları ile ortak akıl ile oluşturulacak, eczacıları günlük sorunlardan uzaklaştıracak yenilenmiş bir kanun halk sağlığı adına zorunluluk haline gelmiştir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz