Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu hakkında, 32 sayılı kararda yapılan değişikliklerle ilgili karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı. Kıymetli madenlerin “her tür ve şekilde altın, gümüş ve platin” olarak geçtiği 2. maddenin “j” bendi, “her tür ve şekilde altın, gümüş, platin ve paladyum” şeklinde değiştirildi. Böylece paladyum da kanunda kıymetli madenler arasında yer aldı.
Daha önce kanunda kıymetli madenler altın, gümüş ve platin; işlenmiş ve işlenmemiş olarak ikiye ayrılırken yapılan değişiklikle kıymetli madenler altın, gümüş, platin ve paladyum, standart işlenmemiş, standart dışı işlenmemiş ve işlenmiş olarak üç kısma ayrıldı.
Kararın yeni halinde şu ifadelere yer verildi: “Kıymetli madenler, taşlar ve eşyaların Dış Ticaret Rejimi esasları dahilinde Türkiye'ye ithali ve ihracı serbesttir. Ancak, standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenlerin, ithal ve ihracında gümrük idarelerine beyan verilmesi esas olup, ithalat ve ihracat Rejim, Karar ve Yönetmelikleri uygulanmaz. Standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithali, Merkez Bankası ile kendi mevzuatlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla Kıymetli Madenler Borsası üyesi Kıymetli Maden Aracı Kuruluşları tarafından yapılır. Ancak, Kıymetli Madenler Borsası üyesi aracı kuruluşlar ithal ettikleri standart ve standart dışı işlenmemiş kıymetli madenleri üç iş günü içinde Borsaya teslim etmek zorundadır.”
Son değişiklikle beraber sadece standart işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalini Merkez Bankası ve Kıymetli Maden Aracı kuruluşları yapacak. Aracı kuruluşları bunun yanında standart dışı işlenmemiş madenleri ithal edebilecek ancak ithal ettikleri standart dışı işlenmemiş madenleri, ithal ettikleri standart işlenmemiş madenler gibi üç gün içerisinde borsaya teslim etmek sorunda olacak.
PALADYUM
Sembolü PD ve atom no'su 46 olan maden, 1803'te William Wollaston tarafından keşfedildi..Güney Amerika’da çok sulak bir bölgede maden aranırken bulundu. Ham platinin içinden çıkartılan madenin özellikleri ise nikel ve bakır ile birlikte elde edilmesi, normal sıcaklıkta havada kararmaması, işlenebilir ve yumuşak bir metal olması, platinden sonra en önemli maden olması. Platin ve altınla birlikte alaşım yapıp kullanılan paladyum platin grubu diğer metaller arasında en düşük erime noktasına ve en düşük yoğunluğa sahip. Soğuk işleme tabi tutulduğunda gücü ve sertliği yükseliyor. Paladuyumun kullanım alanları arasında otomotiv sektörü, organik kimya sektörü, dişçilik sektörü, saat sektörü, uçak sektörü yer alınken maden buji yapımı, ameliyat malzeme üretimi ve flüt üretiminde de kullanılabiliyor. Mücevher kullanımında beyaz altın üretiminde kullanılan nikele ikame bir ürün olan paladyum, alaşım halinde en çok kullanılan üç metalden biri. 2004 yılı başlarında Çin'deki mücevherciler altın ve platin yanında paladyumu mücevherlerinde kullanmaya başlamaları nedeniyle paladyum talebi artış gösterdi, 2005 yılından sonra bu büyüme devam etti. Paladyum rezervi mevcut olan ülkeler arasında ise başlıca Rusya, Güney Afrika, ABD ve Kanada sayılabilir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz