YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KKTC'ye dev proje

Alaköprü Barajı inşaatı hızla sürüyor

KKTC'ye  dev proje

Barajın temeli 7 Mart 2011 tarihinde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla atılmıştı.Barajın normal şartlarda 48 ayda bitmesi planlanmıştı. Ancak Erdoğan'ın talimatı üzerine bitiş tarihi 1 yıl öne çekilmişti

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak KKTC'ye bugüne kadar her türlü desteği verdiklerini belirterek, "KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp içme, kullanma ve sulama suyu temin edecek olan Alaköprü Barajı'nın inşaatı hızla devam ediyor" dedi.

Bakan Eroğlu, 20 Temmuz 1974'de yapılan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 37. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında "KKTC bizim canımız" diyen Eroğlu, bakanlık olarak KKTC'ye her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini belirtti. KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp içme, kullanma ve sulama suyu temin edecek olan Alaköprü Barajı inşaatıyla ilgili de açıklama yapan Eroğlu, çalışmaların hızla sürdüğünü bildirdi. Barajın temelinin 7 Mart 2011 tarihinde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iştirakleriyle Mersin'in Anamur ilçesinde atıldığını hatırlatan Eroğlu, barajı normal şartlarda 48 ayda bitirmeyi planladıklarını ancak Erdoğan'ın talimatı üzerine bitiş tarihinin 1 yıl öne çekildiğini belirtti. Baraj ile KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağını kaydeden Bakan Eroğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Ayrıca, 50 bin dekarlık alan sulamaya açılacak
"Barajdan Akdeniz'e kadar kara hattıyla, oradan da KKTC'ye denizin altından 250 metre derinlikten, 107 kilometre uzunluğunda iletim hattı ile yılda 75 milyon metreküp su vereceğiz. Proje ile KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca, 50 bin dekarlık alan sulamaya açılacak. Bu çok önemli bir proje. Bu proje sayesinde ayrıca enerji üretimi gerçekleşecek. Bu bölgenin ormanlık alanlarında yangın zamanlarında su ihtiyacını karşılamak üzere depo vazifesi görecek.

Balıkçılık ve turizm açısından da katkı sağlayacak
Yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacını karşılamak maksadıyla birçok proje geliştirildi. Ancak bu problemin uzun vadede çözülmesi için Türkiye'den KKTC'ye su aktarılması zarureti ortaya çıktı. Bugün itibarıyla içme ve kullanma suyu ihtiyacı 36 milyon metreküp/yıl olan KKTC'nin 2035 yılında ihtiyacı 54 milyon metreküp/yıl olacaktır. Projenin gerçekleşmesi ile halen mahdut yeraltı ve yüzeysel su kaynakları dolayısıyla su sıkıntısı çeken KKTC'ye hem içme ve kullanma suyu temin edilerek 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak; hem de 4 bin 824 ha'lık bir alan sulanarak zirai gelir elde edilecek. Projenin kilit tesisi olan Alaköprü Barajı, Anamur (Dragon) Çayı üzerinde ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipinde bir baraj olarak tasarlandı. Anamur (Dragon) Çayı üzerinde tesis edilecek Alaköprü Barajı'ndan alınacak su, dünyada ilk defa 80 kilometre uzunlukta uygulanacak deniz boru hattı ile ve deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıdaki bir boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında yapılacak olan Geçitköy Barajı'na aktarılacak. Proje ile KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su taşınacaktır. Bu suyun yüzde 50,3'ü içme-kullanma suyuna, yüzde 49,7'si ise sulama suyuna tahsis edilecektir."

Denizde 250 metre derinlikte ve askıda olarak geçişi sağlanacak
Ülkede 3 bölüm halinde devam etmekte olan projeler olduğu belirtilen açıklamada, bu projelerden birinin Türkiye tarafında yapılacak olan içme suyu projesi olduğu ifade edildi. Projede ise şu bölümler yer alıyor: "Anamur Dragon Çayı üzerinde temelden 93 metre, akarsu tabanından 88 metre yükseklikte ön yüzü beton kaplamalı ve eteğinde 26 megavat (MW) kurulu gücünde bir hidroelektrik santral (HES) bulunan kaya dolgu tipinde ve toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacimli Alaköprü Barajı ve HES tesisi, 23 kilometre uzunluğunda ve bin 500 milimetre çapında düktil demir borulardan oluşan isale hattı ile 10 bin metreküp hacminde Anamuryum Dengeleme Deposu. Kara hattı çalışmaları kapsamında ise, Alaköprü Barajı'nda depolanan suyun 75 milyon metreküplük kısmı, KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı'na aktarılmak üzere bin 500 milimetre çapında ve 22 km uzunluğunda duktil font boru hattıyla 10 bin metreküp hacmindeki Anamuryum Dengeleme Haznesi'ne iletilecek olup, dengeleme haznesinden de alınan su bin 500 mm çapında ve bir kilometre uzunluğundaki boruyla deniz boru hattına bağlanacaktır. Bunlara ek olarak 'deniz geçişi'nde yapılacak olan çalışmalarda 80,151 kilometre uzunluğunda ve bin 600 milimetre çapında yüksek yoğunluklu polietilen boru hattı döşenerek, bunun deniz yüzeyindeki derinliği 250 metre derinlikte ve askıda olarak geçişi sağlanacaktır.

KKTC tarafında yapılacak olan projeler ise şunlar: Güzelyalı bölgesinde 5 megavat gücünde Güzelyalı Pompa İstasyonu, 3 bin 157 metre uzunluğunda ve bin 400 milimetre çapında düktil demir boru terfi hattı, temelden yüksekliği 65 metre, akarsu tabanından 58 metre yükseklikte olan 26,5 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı ile 16,40 megavat kurulu gücünde Geçitköy terfi merkezi."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler