Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, bankaların krediyi tüketici yerine üreticiye vermesi gerektiğini söyledi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın dün açıkladığı haftalık bültenini değerlendiren Özgenç, 10 Haziran itibarıyla toplam kredilerinin tutarının 608 milyar 761 milyon lira olduğunu belirtti. Tüketici kredilerinin 2011 yılı içerisinde yüzde 18.3 oranında artığına işaret eden Özgenç, “Bu dönemde konut ve taşıt kredileri sırasıyla yüzde 14.6 ve yüzde 13.1 oranında artarken, ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerindeki artış yüzde 22.4 düzeyine ulaştığını ve hane halkının borç oranının arttığına dikkat çekerek, tüketicilere ve bankalara temkinli olma çağrısı yapması geç kalınmış fakat fevkalade isabetli bir açıklamadır.” dedi.
Tüketimi artırmak amacıyla değişik isimler adı altında kampanyalar düzenlendiğini vurgulayan Özgenç, bu yapılan kampanyalar, kumpanyalarla vatandaşın geleceğinin borçlandırıldığına dikkat çekti. Özgenç, “Hesapsız yapılan harcamalar ile vatandaş'da geliriyle giderini karşılayamaz hale geldi. İş geldi tıkandı ve pek kişi bankaların takibine düştü.Bu nedenlerden ötürü borçlarının ödenememesinden dolayı sosyal facialar yaşanmaktadır. Üretim olacak, insanlar çalışacak, istihdam olacak, kazanacak ve harcayacaktır. Üretmeden tüketmek Türkiye ekonomisini darboğaza sokacaktır. Önce üretelim, kazanalım, sonra harcayalım anlayışı ile hareket etmeliyiz.” diye konuştu.
KOBİLERE KREDİ VERİRKEN AHİRET SORUSU SORUYORLAR
Bankacılık sektörünün konut ve otomobil için gözünü kırpmadan kredi verdiğini savunan Özgenç, ticari kredilerde aynı esnekliği göstermediklerini belirterek eleştiride bulundu. KOBİDER Başkanı, “KOBİ'ler bankalara ticari kredi başvurusu yaptıklarında kendilerinden mali bilanço, mizan, türlü evraklar ve ahiret sorgularına tabi tutup, bununla birlikte teminat, kefil, kefilin durumu ve noterlik işlemler velhasılıkelam ticari kredilerde bankalar esnaf, sanatkar ve KOBİ'lere hayli ketum davranıp kırk dereden su getirtiyorlar. Ayrıca KOBİ'ler kredi almak için gayrimenkulümü teminat vereyim dediklerinde bazı bankalar "biz emlakçı değiliz" diyorlar. Oysa konut kredilerinde alınan daireyi teminata saymaları kendileriyle çelişmekte olduğunun bariz örneğidir.” değerlendirmesi yaptı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz