Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam ve Bursa İli Koyun keçi Yetiştiricileri Birliği (BKKYB) Başkanı Yıldırım Oran, daha çok Orta Afrika, Arap Yarımadası ve Orta Doğu ülkelerinde ve halk arasında ‘Koyun Keçi Vebası’ olarak isimlendirilen PPRV virüsünün Bursa’da da görüldüğünü açıkladı.
Sağlam ve Oran, üreticilerin, sürülerinde hastalık görmesi halinde öncelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık il/ilçe müdürlüklerine başvurmalarını, ardından da BVHO ve BKKYB ile de irtibat kurmalarını istediler.
Sinan Sağlam ve Yıldırım Oran, yazılı olarak yaptıkları ortak açıklamada, et fiyatlarının yükselmesi ile ülkeye ithal hayvan girişinin arttığına dikkat çekerek, şunları ifade ettiler: “Bu süreçte maalesef sınır bölgelerimizden kaçak yollarlarla hayvan girişi de oldu. Sağlık kontrolleri yapılmayan bu hayvanların bir kısmı koyun ve keçilerde ölümcül olan PPRV virüsü taşıyorlar. İthal hayvanlardan bulaşan ve halk arasında ‘Koyun Keçi Vebası’ olarak adlandırılan PPRV virüsü nedeniyle ülkemizde muhtelif bölgelerde hayvan ölümleri oldu. Nitekim Bursa’da da son bir hafta içinde bazı sürülerdeki küçükbaş hayvanların PPRV virüsüne bağlı yüksek ateş nedeniyle telef olduğu bilgisi aldık.”
ÖNLEM ALINMALI
Açıklamada, PPRV virüsünün önüne geçmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlü yetkililerinin aşılama yaptıklarını ve bu şekilde hastalığın yaygınlaşmasını önlemek için çaba harcadıklarını belirten yetkililer, şunları söylediler:
“PPRV virüsü, küçükbaş hayvanlarda çok hızlı yayılıyor. Üreticilerimizin, hayvanlarını aşılatmak için mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık il/ilçe müdürlükleri ile irtibata geçmesi gerekiyor. Tüm üreticilerimizin, sürülerini kontrol ederek hastalıklı hayvan olması durumunda derhal ilgili kurumlara başvurmaları gerekir. Aksi halde hastalık Bursa’da daha tehlikeli boyutlara ulaşabilir.” denildi.
HASTALIK NASIL BULAŞIR?
Hasta koyun ve keçilerin gözyaşı, burun akıntısı, öksürükle saçılan damlacıkları, salya ve gaitaları (dışkı) ile bulaşır. Fakat hastalığın ilk defa görülmesinin en önemli sebebi sürüye hasta hayvan alınmasıdır.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hasta hayvanlarda yüksek ateş, iştahsızlık, gözlerde kızarıklık, gözyaşı ve burun akıntısı, ağızda kepek serpilmiş bir görünüm ve diş etlerinde, dudakların iç yüzünde, dil ve damaklarda yaralar, ağızda salya akıntısı öksürük ve ishal görülür. Yetişkin hayvanlar hastalığı daha hafif geçirebilirler. Kuzularda yukarıda bildirilen belirtiler görülmeden ani ölümler görülebilir. Hastalığın kesin teşhisi laboratuvarda yapılır.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hasta hayvanlar tedavi edilmez. Hayvanlarda hastalık belirtileri görüldüğünde hemen veteriner hekime haber verilir. Hasta ve sağlam hayvanlar ayrı yerlere alınır. Ölen ya da öldürülen hayvanlar derin çukurlara, gerekli tedbirler alınarak gömülür.
HASTALIK ÇIKIŞI NASIL ENGELLENİR?
Nereden geldiği bilinmeyen ve sağlık raporu olmayan hayvanlar alınmamalıdır. Hastalığın bulaşma riski olan sağlam hayvanlara mücadele programları doğrultusunda aşı uygulanır. İhbarı mecburi bir hastalıktır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz