YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Maliye Bakanı Şimşek: Standart&Poors'un değerlendirmesi çok zayıf

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Standart&Poors'un değerlendirmesini çok zayıf ve yetersiz bulduğunu söyledi. Şimşek, kuruluşun sadece...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Standart&Poors'un değerlendirmesini çok zayıf ve yetersiz bulduğunu söyledi. Şimşek, kuruluşun sadece cari açığa ve son bir yıllık deneyime baktığını kaydetti. TL’nin simgesini beğendiğini de belirten Bakan Şimşek, İntibak Yasası'nın emeklilerin durumunun iyileştirilmesi olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Özel Meclis ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na eşi Esra Şimşek ile birlikte katılan Maliye Bakanı, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı. Standart&Poors'un, “Türk ekonomisinin euro bölgesindeki kırılganlıklara en hassas ülke.” açıklamasına ilişkin soruya karşılık, cari açıkta zaten zirvenin bulunduğunu, daralmanın başladığını kaydetti. Türkiye'de siyasi istikrar, çok güçlü v reformcu bir hükümet bulunduğunu ifade eden Bakan Şimşek, “Türkiye'nin makroekonomik temelleri sağlam. Bütçeye, kamu finansman dengelerine Avrupa ülkelerinin gıpta ile baktığı bir noktadayız. Türk bankacılık sistemi, Avrupa'nın hiçbir ülkesiyle kıyaslanamayacak kadar güçlü. Güçlü bir bankacılık sistemi, güçlü bir kamu maliye politikamız ve dengemiz var. Güçlü bir hükümet var, siyasi istikrar var. Kısmen enerji fiyatlarından, kesmen de iç talebin güçlü olmasından kaynaklanan bir cari açık problemi var. Sadece bu noktayı görüp Türkiye'nin en kırılgan ülke olduğunu ifade etmek, bence çok kapsamlı bir analiz yapılmadığının göstergesidir.” dedi. Şimşek, derecelendirme kuruluşlarının 3A notu verdiği ülkelerin ve şirketlerin nerede, ne durumda olduğunu herkesin bildiğini vurguladı.

İNTİBAK YASASI

Bakan Mehmet Şimşek, İntibak Yasası ile ilgili bir soruya karşılık ise yaklaşık 2–2,5 milyon emekliyi ilgilendirdiğini söyledi. Hükümetin çok temel bir problemi çözme yönünde irade ortaya koyduğuna, yasanın getirdiği mali yükü karşılayabilmenin güçlü bir ülke, güçlü bir devlet ve güçlü bir maliye politikası gerektirdiğine dikkat çekti: “Türkiye bugün, geçmişten kaynaklanan bazı sıkıntıları vatandaşımızın, emeklilerimizin lehine çözebiliyorsa bu gurur vericidir. Bütün mesele, dengeleri her zaman için gözetmemiz gerekiyor. Bu düzenlemede de gereken adımları atarken mali dengeleri gözettik. Dolayısıyla bir yandan vatandaşımızın sorunlarını çözüyoruz bir yandan da ülkemizin mali disiplininden ödün vermiyoruz.”

'TL’NİN SİMGESİNİ BEĞENDİM'

Bakan Şimşek, TL'nin yeni simgesi hakkındaki bir soruya ise uluslararası piyasalarda TL için basit ve akılda kalabilecek güzel bir simge olmasının anlamlı olduğunu ifade etti: “Bence çok güzel, ben beğendim.”

İZTO MECLİSİ'NDEKİ KONUŞMASI

Maliye Bakanı Şimşek, İZTO Meclisi’nde yaptığı konuşmada ise Türkiye’de vergi yükünün yüksek olduğunu, oranların düşmesi durumunda kayıtdışının da azalacağı algısı bulunduğunu söyledi. Bu algının yanlış olduğunu belirten Şimşek, en az vergiyi, KDV oranının yüzde 1 olduğu gıda sektöründe topladıklarını kaydetti. İstihdam üzerindeki yükler ve ÖTV’li birkaç ürün dışında vergi yükünün OECD ülkeleri ortalamasının altında olduğunu ifade eden Şimşek, “OECD ülkelerinde vergi ortalaması yüzde 38,8, bizde yüzde 26. Türkiye, vergi yükü sıralamasında OECD’de en düşük altıncı ülke. Dört beş üründe ÖTV yüksek, algı buradan kaynaklanıyor. Bir tanesi akaryakıt, ithal edilen bir ürün. 2002 yılında 100 liralık benzinin 70,2 lirası bize geliyordu, şimdi 57,9’u geliyor. 2009 yılı sonundan bu yana akaryakıt ürünlerinde bir kuruş vergi artışı yapmadık ama fiyatlar artıyor. Bu yüksek mi? Evet.” şeklinde konuştu. Bakan Mehmet Şimşek, ÖTV’si yüksek olan başka ürülerin de alkollü içecekler ve sigara olduğunu kaydetti. Otomotiv sektöründe ise sadece ithal araçlarda, yerli üretimi teşvik amacıyla vergiyi yükselttiklerini dile getirdi.

'ÖZEL SEKTÖR GİBİ ÇALIŞIYORUZ'

Maliye Bakanlığı'nda bir zihniyet devrimi yapmaya çalıştıklarını belirten Şimşek, vergiyi tabana yayma çabası içinde olduklarını vurguladı. Mükellefin sorumluluğunu yerine getirmesini beklemeden aktif bir şekilde peşinden koştuklarını belirterek, “Özel sektör kendi ürününü nasıl pazarlıyorsa biz de aynısını yapalım dedik. 10 milyon mektup gönderdik. Alışveriş merkezlerinde stantlar kurduk. Bilbordları kullandık. Kira gelirini beyan edenlerin sayısını, bu yıl 1 milyon 200 bin kişiye çıkarmak istiyoruz. Büyük bir veri ambarımız var, her taraftan bize veri akıyor. İstersek o 1 milyon 200 bin kişiye gidip son beş yıllık geliri üzerinden vergi isteyebiliriz. Çok yüksek bir vergiyle karşılaşabilirler, bunu yapmak istemiyoruz.” dedi.

'İSTİHDAMIN ÜZERİNDEKİ YÜKLER FAZLA'

İstihdam üzerindeki yükleri düşürmelerine rağmen yine de fazla olduğunu belirten Bakan Şimşek, en yüksek kayıtdışının da istihdamda olduğunu söyledi: “Nereden biliyoruz? TÜİK, ev ev dolaşarak tespit yapıyor. 'Çalışıyorum' diyenle kayıtlı istihdam arasında uçurum var.”

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin geldiği nokta sebebiyle hükümete teşekkür etti. Demirtaş, "Bize tepeden bakan Avrupa ekonomik sorunlarla boğuşurken ülkemize sıkıntı yaşatmadığınız için gerçekten teşekkür borçluyuz. Bugünlere kolay gelinmedi. Bütçe açığının millî gelire oranına bakansak ABD yüzde 8,7, Japonya 8,6, İngiltere 8,4, Türkiye 1,4. Bu tabloda sizin payınız büyük. Maastricht kriterlerini rüyamızda bile göremezken 10 yılda yakalayıp geçtik. Pek çok üyemiz, bize gelen yabancılara ekonomimizi anlatarak hava bile atıyor." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler