Mardin Sağlık Müdürlüğü anne sütünün teşviki ve Mardin’in 'Altın Bebek Dostu İl' olması için 4 dilde kampanya başlattı.
Sağlık İl Müdürlüğü'nde kahvaltılı basın açıklaması yapan Sağlık İl Müdürü Mehmet Derviş, amaçlarının bebeklerin sağlıklı doğması, gelişip büyümesi, zeki, sağlıklı ve mutlu nesiller olarak yetişmeleri konusunda gerekli toplumsal farkındalık ve duyarlılığı oluşturmak olduğunu söyledi. Derviş, bu amaçla başlattıkları kampanyada Mardin’de Türkçe bilmeyen anneleri de göz önünde bulundurarak, Kürtçe, Arapça ve Süryanice dillerinde de broşür ve afiş hazırladıklarını dikkat çekti.
Anne sütü ile emzirmenin korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla başlattıkları kampanya hakkında bilgi veren Derviş, “Bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelerinin sağlanması ve altıncı aydan sonra ek besinlerle beraber anne sütünün iki yıla kadar devamlılığının sağlanması kapsamında ilimizin Altın Bebek Dostu İl unvanını kazanması için valilik, sağlık il müdürlüğü, kamu ve özel hastanelerimizde, 1. Basamak sağlık kuruluşlarımız, belediyelerimiz, eczacı odası, esnaf ve sanatkarlar odası, müftülük, basın yayın kuruluşları ve üniversitemiz gibi birçok kamu ve sivil kurumların desteği ile yürüteceğiz.” dedi.
Derviş, 'Altın Bebek Dostu İl' unvanını almak için önce hastanelerin bebek dostu olması, aile hekimlerinin bebek dostu olması, vatandaşların bilinçlenmesine yönelik etkinliklerinin yapılması, sağlık personellerin anne sütünü teşvik edici tutum ve davranış sergilemesi gerektiğine dikkat çekti. Bebek için en ideal ve sağlıklı besinin anne sütü olduğunu ifade eden Derviş, şu bilgileri aktardı: “Anne sütünde bebeğin ihtiyacı olan tüm besin maddeleri ve hastalıklardan koruyucu faktörler içerir. Diğer besinlerin neden olduğu allerjilere neden olmaz. Allerjik hastalılardan korur. Bebeklik çağında ölüme neden olan kronik ishal ve zatürreden korur. Orta kulak iltihabı, üst yolum enfeksiyonları ve menenjitten korur. Çocukluk çağında sık görülen kan kanserlerinden korur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde yetişkinlik döneminde obezite, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar daha az görülür. Anne sütü ile beslenme bebeklerin zekasını 8-10 puan artırır. Emzirme anne ve bebeğin tensel temasını sağlayarak psikolojik sorunların oluşmasını engeller.”
Anne sütü ile beslenme bebek ölümlerini yüzde 13 azalttığını anlatan Derviş, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Biberonla beslenme ve emzik kullanımı bebeklerin hastalıklara yakalanmasında en önemli etkenlerdir. Bebek için besin hazırlama sorunu yoktur. Bebeğin mikrop kapması gibi bir endişe oluşturmaz. Emzirme hormonları anne ve bebek için ağrı kesici ve sakinleştirici özelliktedir. Anneyi meme kanseri,yumurtalık kanseri, kansızlık ve kemik erimesinden korur. Emzirmeyi başlatan hormonların etkisiyle doğum sonu kanama azalır. Annenin daha çabuk toparlanmasını sağlar. Bebekleri ihmal, şiddet ve terk etme durumları emzirmeyen annelerde daha sık görülür. Bebek Dostu Programı ile ilgili il idarecileri ve basın yayın çalışanları bilgilendirilmektedir. İl ve ilçe genelinde çalışan tüm sağlık personeli anne sütü ve emzirme konusunda eğitilmektedir. Tüm sağlık kuruluşlarımız emzirme politikası oluşturmuş olup kurum tarafından bu ilkeler benimsenmiştir. Kurumlarımıza başvuran tüm gebeler ve anneler bu konuda eğitilmekte ve desteklenmektedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz