Müşterilerini büyük alışveriş merkezlerine kaptıran Kayseri Kapalı Çarşı, eski canlı günlerine kavuşmayı hedefliyor. Bu kapsamda Kapalı Çarşı Yaşatma, Koruma ve Güzelleştirme Derneği, çarşının sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin ortaya çıkarılması amacıyla bir anket çalışması başlattı. Tanıtım atağına kalkan dernek, ayrıca turizm şirketleriyle görüşerek Kayseri’ye gelen yerli ve yabancı turistler ile spor kafilelerinin de, burayı görmelerini sağlamayı hedefliyor.
Büyük alışveriş merkezlerinin (AVM) sayısının her geçen gün arttığı Kayseri’de, alışveriş kültürü de yeniden şekilleniyor. Tüketiciler artık daha çok AVM’leri tercih ediyor. Bu durum bir dönem Kayseri ticaretine yön veren Kapalı Çarşı müşterisinin de azalmasına neden oldu. Eski canlılığını kaybeden tarihi çarşının kaybettiği itibarını kazanması için önemli bir adım atıldı. Kapalı Çarşı Yaşatma, Koruma ve Güzelleştirme Derneği, bu amaçla anket çalışması başlattı. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencleriyle anlaşan dernek yönetimi, çarşı içinde faaliyet gösteren bütün esnafların düşüncelerini sormaya karar verdi. Tuğçe Günel ve Şefket Ünal isimli öğrenciler, esnafı gezerek ‘Çarşıya eski canlılığını kazandırmak için neler yapılmalı?’ sorusunu yöneltiyor. Toplanan öneriler ise dernek yönetimi tarafından değerlendirilerek hayata geçirilecek.
Dernek ayrıca, tarihi Kapalı Çarşı’yı İstanbul ve Bursa’dakiler gibi bilinir bir yer haline getirmek için bazı adımlar atacak. Girişimlerle çarşı öncelikle 24 saat yaşayan bir mekan haline getirilmeye çalışılacak. ‘Şimdi Kapalı Çarşı zamanı’ isimli çalışmayla da çarşının sosyal yaşamı zenginleştirilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı kanalıyla çarşı, Avrupa başta olmak üzere diğer ülkelerde tanıtılacak. Kayseri’ye gelen yerli ve yabancı turistler ile spor kafilelerinin de burayı görmeleri sağlanacak. Gazete ve televizyonlara Kapalı Çarşı’yı tanıtan reklamlar verilecek. Kritik noktalara güvenlik kameraları konularak da çarşının güvenlik düzeyi arttırılacak.
Kayseri Kapalı Çarşı için ‘ticaret üniversitesi’ benzetmesi yapan Dernek Müdürü Halil Küpeli, buradan işini büyüten ve büyük sermaye sahibi olan çok sayıda işadamı yetiştiğini söyledi. Son zamanlarda çarşının çekim gücünü kaybettiğini belirten Küpeli, çarşıya eski canlılığını kazandırmak amacıyla öncelikle esnafın taşın altına elini sokması gerektiğini kaydetti. Küpeli, “Çarşının ısıtılması, aydınlatılması ve eski canlı günlerine kavuşturulması gibi problemlerinin çözümü noktasında esnafların desteğini bekliyoruz” dedi.
KAYSERİ KAPALI ÇARŞI’NIN TARİHÇESİ
Kayseri Kapalı Çarşı, Osmanlılar zamanında yapılan çarşılar arasında İstanbul Kapalıçarşı'dan sonra en büyüğü olarak kabul edilir. Çarşı genelde kuzey-güney ve doğu-batı yönünde ve aynı zanda birbirine dik olarak düzenlenen sokaklardan oluşur. I844 yılında Urgancılar Çarşısı'na paralel olarak ve Kapalıçarşı'ya ilave olarak Hacı Efendi Çarşısı yaptırılmıştır. 1907 tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi’nde Kayseri Kapalı Çarşısı için, 'İki binden fazla dükkan ve mağazayı içine alan muntazam kagir bir çarşı’ denilmektedir. Tonozların büyük bir kısmı 1935 yılında açılmıştır. Tarihinde birkaç defa yangınlar nedeniyle büyük zarar görmüştür. 1987-1991 yılları arasında bütünüyle ele alınarak "eski Osmanlı mimarisi" tarzında yeniden yaptırılmıştır. Kuyumculardan baharatçılara, urgancılardan giyim eşyası satan işyerlerine kadar içinde yaklaşık 600 dükkân bulunan çarşı, bugünlerde Kayseri ticaretindeki önemini kaybetmeyle karşı karşıya.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz