YURTHABER

Nevşehir
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nevşehir'de fasulyeye yönelen çiftçinin yüzü güldü

Siğil hastalığı nedeniyle patates yetiştirilmesi yasaklanan tarlalara ekilen fasulye, fiyatıyla çiftçiyi sevindirdi - Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner: - "25 bin ton civarında hasat bekleniyor. Alternatif ürün olarak ilerleyen süreçte daha fazla ağırlık verileceğini düşünüyorum" - Üretici Süleyman Yükeri: - "Tarladan tonu 7 bin 500 liradan satılıyor. Üretim maliyetini çok rahat kurtarıyor"

NEVŞEHİR (AA) - BEHÇET ALKAN - Türkiye'nin patates ambarı konumundaki Nevşehir'de yaklaşık 80 bin dekar alanda ekimi yapılan fasulye, fiyatıyla üreticiyi memnun etti.

Siğil hastalığı nedeniyle patates yetiştirilmesi yasaklanan tarlalara ekilen fasulyede hasat devam ediyor. Ürünün kilogramı tarlada 7-8 liradan alıcı buluyor.

Nevşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, 2018 yılında 68 bin 723 dekardan 18 bin 232 ton, 2019'da 73 bin 259 dekardan 21 bin 637 ton ürün elde edildi. Bu yıl ise 79 bin 305 dekarda sürdürülen hasat çalışmalarında şimdiye kadar 24 bin 219 ton ürün toplandı.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çalışkaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fasulyenin, son yıllarda bölgede ekilen ürünler arasında ilk sırada yer aldığını, verim ve kazanç açısından çiftçiyi memnun ettiğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığının alternatif ürün kapsamında fasulye üreticilerine tohum desteği verdiğine işaret eden Çalışkaner, bu sayede ekim alanlarının her yıl genişlediğini dile getirdi.

- "Fasulyeye de tohum, mazot ve nakit desteği sağlanacak"

Çiftçinin daha rahat üretim yapmasını ve daha fazla gelir elde etmesini sağlamak amacıyla sözleşmeli ekim çerçevesinde fasulye üreticilerinin desteklenmesinin planlandığını ifade eden Çalışkaner, şöyle konuştu:

"Bölgede en çok patates ekimi yapılıyordu, son dönemde fasulyeye talep arttı. Bu yıl yaklaşık 80 bin dekar alana ekildi. 25 bin ton civarında hasat bekleniyor. Ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlanıyor, bundan dolayı da çiftçimiz çok memnun. Alternatif ürün olarak ilerleyen süreçte daha fazla ağırlık verileceğini düşünüyorum. Nevşehir Ziraat Odası olarak biz de üreticiye bu kapsamdaki desteğimizi sürdüreceğiz. Son 3 aydır sözleşmeli ekim konusunda Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak'ın öncülüğünde güzel bir proje hazırlıyoruz. Sözleşmeli ekim sürecinde fasulyeye de tohum, mazot ve nakit desteği sağlanacak. Sözleşmeli ekim olduğu için üretilen ürün de elde kalmayacak alım taahhüdü vereceğiz. Çiftçinin mağduriyeti söz konusu olmayacak, önü açılmış olacak. Bu çalışmayla ilgili gelecek aylarda üreticilere bilgilendirme yapacağız."

Derinkuyu ilçesinde fasulye yetiştiren Süleyman Yükeri de elde edilen rekolte ve gelir nedeniyle bu ürüne yönelimin arttığını, tarladan satış fiyatının da geçen yıla göre yükseldiğini söyledi. Yükeri, "Derinkuyu'nun iklim ve toprak yapısı sayesinde kaliteli ürün elde ediliyor, üretici de para kazanınca her yıl daha çok alanda ekilmeye başlandı. Tarladan tonu 7 bin 500 lirada satılıyor. Üretim maliyetini çok rahat kurtarıyor." dedi.

Üreticilerden İbrahim Çiftçibaşı da uzun yıllar patates ektiği 60 dekarlık tarlasında son 3 yıldır fasulye yetiştirdiğini söyledi.

Çiftçibaşı, fasulye yetiştirmenin patatese göre daha zahmetli olduğunu ama daha yüksek verim elde edildiğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler