YURTHABER

Tokat
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Tokat’ın Niksar ilçesinde belediye ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışma ile ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı.Belediye iş merkezinde yapılan seçmelerde jüri, aroması, rengi ve kalitesine yönelik en iyi cevizleri seçti.

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Tokat’ın Niksar ilçesinde belediye ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışma ile ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı.
Belediye iş merkezinde yapılan seçmelerde jüri, aroması, rengi ve kalitesine yönelik en iyi cevizleri seçti. Yarışmada konuşan Tarım ve Orman Müdürü Namık Özdüzgün, yarışmaya katılan yerli ceviz üreticileri içerisinden en iyi cevizi seçtiklerini söyledi.
Özdüzgün Niksar’da 145 bin civarında dikili ceviz ağacı bulunmakta olduğunu belirterek,"İlçemiz ceviz popülasyonuna bakıldığı zaman üç farklı özellikte ceviz üretiminin gerçekleştirildiğini görmekteyiz. İlçede tohumdan üretilmiş ceviz ağaçlarının yanında yerli ve yabancı çeşitler ile aşılanmış fidanlar ile tesis edilmiş bahçelerde ceviz üretimi yapılmaktadır. Özellikle aşılı ceviz çeşitleri ile kurulan bahçelerimize İl Özel İdaremiz, Sosyal Yardımlaşma Vakfımız fidan vermek suretiyle Kelkit Vadisi Kalkınma Birliği ise örnek bahçe oluşturulması, bakanlığımız ise sertifikalı fidan desteği vererek yeni bahçelerin oluşturulmasına katkı sağlamıştır. Son yıllarda da Orman Genel Müdürlüğümüz ormanlık alanlar içerisinde ceviz tarımı yapmaya müsait alanları kiralamakta ve bu alanlara müteşebbisler tarafından büyük ceviz bahçeleri tesis edilmektedir. İlçemizde de bu uygulamanın örneklerini görmekteyiz. İlçede ceviz üretiminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla 1990 yılından beri; kaymakamlığımız, belediyemiz, ticaret ve sanayi odamız ve müdürlüğümüz işbirliği ile birçok program düzenledik. Bu programlar zaman zaman panel, zaman zaman çalıştay, zaman zaman da konferans, çalışma grubu toplantısı, hasat etkinliği adı altında düzenlendi. Bu programlar cevizimizin tanıtımı ve pazarlanması konusunda bizlere önemli avantajlar sağladı. Son 5 yıldır da cevize olan ilgi ve bilinci artırmak üzere Niksar Belediyemiz ile birlikte ’Altın Ceviz Yarışmaları’ düzenlemekteyiz. Bu yarışmaları düzenlemekte iki amacımız var. Birinci amacımız; ilçemizde geleneksel olarak tohumdan üretilmiş cevizler içerisinden kabuğu ince, içi beyaz, hastalıklara dayanaklı, yüksek randımanlı cevizleri tespit ederek yetiştiği bölgede verimsiz ceviz ağaçlarına aşılamak ve böylece yetiştirildiği bölgede yaygınlaşmasını sağlamaktır. Diğer amacımız ise; yerli çeşitlerle ilgili tutacağımız kayıt ve envanter ile 6 yıl sonunda dereceye giren cevizlerle yeni bir koleksiyon bahçesi oluşturmak ve üniversitelerimiz ve araştırma enstitülerimizin hizmetine sunarak ülkemize yeni tescilli çeşitler kazandırmaktır. İlçemizde toplam 145 bin civarında dikili ceviz ağacı bulunmakta olup, yıllık 1200 ton civarında kabuklu ceviz üretilmektedir. Cevizin Niksar ekonomisine sağladığı katkıyı biliyoruz. Bu anlamda da cevizin eski görkemli günlerine ulaşması için ekip arkadaşlarımız ile birlikte var gücümüz ile çalışıyoruz" dedi.
Yarışmanın sonucu 22 Ekim Pazartesi günü yapılacak olan 5’inci Ceviz Çalıştayında açıklanacak.

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Niksar’da ’Altın Ceviz’ seçmeleri yapıldı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler