YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Öğrenci afları, mühendislerin niteliğini düşürüyor'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Başkanı Serdar Harp, ülke ihtiyaçları, iş ve istihdam imkanları düşünülmeden...

'Öğrenci afları, mühendislerin niteliğini düşürüyor'

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Başkanı Serdar Harp, ülke ihtiyaçları, iş ve istihdam imkanları düşünülmeden yeni inşaat mühendisliği bölümleri açıldığını, sık sık değiştirilen mevzuat ve öğrenci afları sonucu yetiştirilen mühendisin niteliğinin de düştüğünü söyledi. İMO Genel Merkezi ve Muğla Şubesi işbirliğiyle 2. İnşaat Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu, Muğla Üniversitesi (MÜ)'nde düzenlendi. MÜ Atatürk Kültür Merkezi'ndeki yapılan sempozyumun açılışına Genel Başkan Harp, Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sinan Altın, Muğla Belediye Başkan Vekili Yavuz Kayı, İMO Muğla Şube Başkanı Alifer Atasever, 40 üniversitenin inşaat mühendisliği bölüm başkanları, 26 ilin İMO şube başkanları, üniversite öğretim üyeleri ve inşaat mühendisliği öğrencileri katıldı.
Çeşitli üniversitelerden gelen bölüm başkanları ve hocalarıyla diğer illerin şube başkanlarını ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirten İMO Muğla Şube Başkanı Atasever, “Yaklaşık 200 konuğumuzu, en iyi şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Sempozyumun ilk gününde 40 üniversitenin inşaat mühendisliği bölüm başkanlarıyla bir toplantı düzenledik. İnşaat mühendisliği fakültelerindeki sıkıntılar ve çözüm önerileri dile getirildi. Şu anda Türkiye’de 65 inşaat fakültesi var, yılda 8 bin inşaat mühendisi ülkeye kazandırılıyor. İnşaat mühendisi sayısı 135 bin. Yüzde 20 civarında işsizlik olmasına rağmen maalesef teknoloji fakülteleri adı altında yeni üniversitesiler açılıyor. Bunlarda dört yıl sonra 5 bin inşaat mühendisi daha yetiştirecek. Bu da yeni bir işsiz ordusu oluşturacak. Şu anki inşaat fakültelerinde bile bazı dersleri veren hocalarımız maalesef meslek insanı değil. İMO Genel Merkezi olarak, teknoloji fakültelerinin kapatılması için yargıya müracaat ettik. Konuyu inceleyen Danıştay 6. Dairesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Buna rağmen maalesef o bölümler hâlâ faaliyette.” dedi.
Yükseköğretimde çok ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Prof. Dr. Altın ise, “Özellikle inşaat mühendisliği eğitiminde çok önemli problemler var. Öğretim üyesi bile olmayan bölümler mevcut. Bunları aşmak için yol haritaları çıkarmaya çalışıyoruz. Tüm bu sorunlar yaşanırken bir de teknoloji fakülteleri aracılığıyla yeni mühendisler yetiştirmek çok büyük hata. Bu tür işlemler, gelecekte çok daha büyük sorunları getirir.” ifadelerini kullandı.
İMO Genel Başkanı Harp da yükseköğretim alanında çok büyük boşluklar olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Ülkede mezun sayısının çok fazla olması, inşaat mühendisi enflasyonuna sebep olmakta. Buna bağlı olarak işsizlik ve düşük ücret sorunu doğmakta. Bunların doğal sonucu olarak inşaat mühendisliği mesleğine talep azalırken üniversitedeki başarı seviyesi de giderek düşmekte.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler