Ordu’nun merkeze bağlı Burhanettin Köyü’nde Şap Hastalığı'na rastlandı. Ordu'ya 10 kilometre uzaklıkta bulunan köyde hastalığa yakalanan 17 büyükbaş hayvan ve bulunduğu ahırlar karantina altına alındı, köyde hastalığa karşı aşılama başlatıldı.
Aynı bakıcı tarafından bakılan iki ahırdan, hayvan nakli durdurulurken Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını devam ettiriyor. Köyde hastalık tespiti yapıldığını ve başka işletmelerde hastalığa rastlanmadığını ifade eden Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ersin Soydan, Hastalığın bulaşmadığı hayvanlara aşılama işlemlerinin başlatılacağını ifade etti.
"İKİ İŞLETMEDE KARANTİNA UYGULUYORUZ"
"Burhanettin Köyümüzde iki işletmede toplam 17 baş hayvanda şap hastalığı tespit edilmiştir. Bu hayvanlara gerekli müdahaleler yapılmıştır. Gerekli idari ve fenni tedbirler alınmıştır. Hayvanlara gerekli tedavileri uyguladık bu uygulamalara devam ediyoruz. Hastalık bulaşmayan hayvanlara aşı yapacağız. Şap hastalığı hayvandan hayvana bulaşmaktadır. İnsana bulaşmayan bir hastalıktır. Genelde bunu hayvan bakıcıları bulaştırabilir. Şap hastalığının olduğu ahıra işletmeye başka hayvan bakıcısının ve hasta olan hayvanın girmemesi gerekiyor. Hasta hayvanın yanına girip sağlıklı hayvanın yanına girenler sağlıklı hayvanlara bu hastalığı bulaştırma riski var. Bu nedenle bu iki işletmede karantina uyguluyoru." diye konuştu.
"ŞAP HASTALIĞI GRİP GİBİDİR"
Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube müdürlüğünde veteriner hekim olarak görev yapan Ahmet Kemal Çakır, "Şap hastalığı grip gibi bir hastalıktır. Sadece hayvanlara bulaşır. Ağız, meme ve tırnak aralarında sakat oluşur. Bu nedenle hayvanlar yeme ve içmeden kesilirler. Bu ölümlere de neden olabilir. Bu işletmelerimizde İlaçlarla yaranın dezenfektesini yapıyoruz. Yaklaşık üç beş günlük tedavinin ardından hastalık iyileşiyor. Burada hastalıkla ilgili ölümlü bir vaka görmedik. Hasta olan hayvanlarımızda iyileşme yaşandı." dedi.
"HEMEN MÜDAHALE ETTİLER"
İşletme sahibi Hüseyin Alptekin ise ineğinin topallaması üzerine Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurduğunu ve ekiplerin gelip sığırlarda şap hastalığı teşhisini koyduğunu söyledi. Hayvanların tedavisini Ordu’dan gelen veteriner hekimlerin bizzat kendilerinin yaptığını söyeleyen bakıcı Alptekin, "Bize de almamız gereken önlemleri söylediler, ahırdaki 7 ineğimi kurtardılar, Allah razı olsun." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz