YURTHABER

Ankara
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Otonom Ulaşımın Gelecek Parametreleri Paneli"

TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav: - "Önümüzde bir kırılma dönemi olacak. Bu kırılma dönemi finans dünyasında 2018'de yaşadığımız kırılmalar gibi değil, bundan 80 yıl öncesinde bilgisayar dönemine girdiğimizdeki dönem gibi" - Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Ulaştırma ve Lojistik Dairesi Başkanı Volkan Recai Çetin: - "Otonom ulaşım, konvansiyonel ulaşımın sorunlarının bertaraf edilebilmesi için bir fırsat olabilir"

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, "Önümüzde bir kırılma dönemi olacak. Bu kırılma dönemi finans dünyasında 2018'de yaşadığımız kırılmalar gibi değil, bundan 80 yıl öncesinde bilgisayar dönemine girdiğimizdeki dönem gibi." dedi.

Ultav, TTGV tarafından Bilkent Oteli'nde düzenlenen "Otonom Ulaşımın Gelecek Parametreleri Paneli"nin kapanışında yaptığı konuşmada, hızla gelişen dijital bir dönemde olduklarını söyledi.

Tek noktaya takılıp kalındığında algoritmanın esiri olunacağına dikkati çeken Ultav, "Yapay zeka ne olacak, büyük veriyi ne yapacağız?' gibi konulara takılmamalıyız. Bu konuları bütünselliğin içinde problemleri çözen dijital ötesi araçlar olarak değerlendirerek bunları evlere, yollara ve otonom cihazlara taşımalıyız." diye konuştu.

Söz konusu dijital dönemi "kırılma dönemi" olarak adlandıran Ultav, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzde bir kırılma dönemi olacak. Bu kırılma dönemi finans dünyasında 2018'de yaşadığımız kırılmalar gibi değil, bundan 80 yıl öncesinde bilgisayar dönemine girdiğimizdeki dönem gibi. Bu kırılmalardan sonraki dönemin bir uyum dönemi olacağı söyleniyor."

Endüstri 4.0'ın çok önemli bir dönüşüm olduğuna dikkati çeken Ultav, "Endüstri 4.0 çok önemli ama bu, bizi '5.0 nereye gidiyor, 6.0'da ne olacak?' diye düşündürüyor. Önümüzdeki bu uyum döneminde en önemli katman, endüstri ve dijital katmanın üzerinde bilim katmanı olacak." diye konuştu.

- "Otonom ulaşım, sorunların bertaraf edilebilmesi için bir fırsat olabilir"

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Ulaştırma ve Lojistik Dairesi Başkanı Volkan Recai Çetin de bilgi teknolojileri ve dijital teknolojilerdeki gelişmelerden ulaştırma sektörünün de payına düşeni aldığını söyledi.

Çetin, "Özellikle son yıllarda giderek artan otonom ulaşım tartışmaları, bu alandaki artan yatırımlar, önümüzdeki yıllarda otonom ulaşımla tanışacağımız konusunda tereddüde mahal bırakmıyor ancak bunun zamanı konusunda düşünceler muhtelif. Bu, bir süreç elbette ve bir günde ortaya çıkacak bir dönüşümden bahsetmiyoruz." görüşünü paylaştı.

Bu dönüşümün başlangıç noktasını geçtiğine dikkati çeken Çetin, şunları söyledi:

"Etkin ve verimli bir ulaşım sistemi, her ne kadar ekonomik büyümenin, kalkınmanın ve refahın önemli bir aracı olsa da kaçınılmaz olarak bunun negatif etkilerine de maruz kalmaktayız. Bu etkiler trafik sıkışıklıkları, zaman kayıpları, kazalara bağlı can ve mal kayıpları ve çevresel tahribat olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda otonom ulaşım, konvansiyonel ulaşımın bugüne kadar ortaya çıkardığı sorunların bertaraf edilebilmesi için de bir fırsat olarak değerlendirilebilir."

- "Var olan sistemlerin daha fazla sürdürülebilir yanı yok"

Ford Otomotiv Sanayi AŞ (Ford Otosan) İnovasyon ve Yeni Girişimler Direktörü Gül Ertuğ da şirketinin stratejik odak noktasında otonomun çok önemli olduğunu dile getirerek, "Şehirlerdeki gelişme, kentleşme artık otonom çözümleri ihtiyaç haline getirdi. Var olan sistemlerin daha fazla sürdürülebilir yanı yok." değerlendirmesinde bulundu.

Ford Otosan'ın özellikle ticari vasıtalar üzerinde çalıştığını ve bunlardan birinin de otonom sistemli "F-Max" modeli olduğunu ifade eden Ertuğ, "Şu anda F-Max üzerinde çalışıyoruz. Bu aracımızın ilk testlerini başarıyla tamamladık." dedi.

Ergül, ticari araçlardaki otonom dönüşümün önemine işaret ederek, "Ulaşımdaki ihtiyaçların yanında finansal parametreler de giriyor. Düşünün ki Türkiye dışında da bir aracınız var ve bu, sizin bir varlığınız. Biz bu araçlarımızı yeterli seviyede kullanamıyoruz. Otonom dönüşümü tamamlandığında bu araçların kullanımından yüzde 78'e kadar yararlanabileceğiz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler