Türkiye’nin 4 bir yanında hatta Anadolu’da bile artık parmakla sayılacak kadar azalan Sivas ağızlığı ve kalem imalatçılarının sayısı gün geçtikçe azalıyor.
Sivas’ta geçmişi 1800’lü yıllara uzanan ağızlık yapımcılığı çok az sayıda kalan ağızlık ustaları tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Modası geçen, devrini tamamlayan meslekler piyasadan sessiz sedasız çekilirken Sivas’ta küçük dükkanında bu mesleği yaşatmaya çalışan İbrahim Tükek’in marifetli ellerinde odun parçaları hayat bulmaya devam ediyor. Dededen toruna, babadan oğula geçerek bugünlere kadar yaşatılan Sivas ağızlığı ve kalem ustaları bu mesleğe ilgi gösterilmemesi nedeni ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Bu mesleği küçük dükkanında yaşatan; ağacı el emeği göz nuruyla işleyen Sivaslı İbrahim Tükek, “ Mesleğe komşunun yardımıyla başladım. İlkokul 2. Sınıfa giderken babaanneme söylemiş. Torununuzu benim yanıma çırak olarak verir misiniz? Demiş. Bende o şekilde başladım” dedi.
Yaklaşık 30 yıldır bu mesleği yaptığını belirten Tükek, “ Çıraklığım bu meslektegeçtiği için askerden geldikten sonra boşta kalmamak için bu mesleğe başlamış oldum. Evimin geçimini 30 yıldır bu sayede ağlıyorum” diye konuştu.
Ağaç dallarına hayat verirken yaşadığı zorlukları ve pazarlama konusunda yaşadıkları sıkıntılardan bahseden Tükek, “El emeğiyle yapmış olduğum ürünleri sergileyecek yer bulamıyoruz. Yetkililerden Sivas’a bir an önce el sanatları çarşısının yapılmasını talep ediyorum” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz