Dünyagöz İzmit Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Orhan Elibol, gözün uzun süre güneşin ultraviyole ışınları, kuru hava ve toza maruz kalması sonucu oluşan ve halk arasında 'kuşkanadı' veya 'et yürümesi' diye bilinen hastalığın kışın da gözü tehdit ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Orhan Elibol, yaptığı açıklamada, kuşkanadı hastalığının kış aylarında da görülme sıklığının oldukça fazla olduğuna dikkat çekti.
Hastalık konusunda ayrıntılı bilgiler veren Prof. Dr. Elibol, “Kuşkanadı hastalığı veya et yürümesi diye bilinen 'pterygium' hastalığı, gözün beyaz kısmını örten zarın kalınlaşması ve kornea (gözün saydam kısmı) üzerine doğru ilerleyerek büyümesidir. Pterygium büyüdükçe gözde kırmızılık ve batma gibi rahatsızlıklara yol açar. Sonunda korneanın düzgün yüzeyini değiştirerek görme bozukluklarına, özellikle de astigmatizmaya neden olur. Çok ileri vakalarda gözbebeğini kapatarak hastanın görmesini tamamen bloke eder.” diye konuştu.
BALIK AVLARKEN GÖZE DİKKAT
Kuşkanadı hastalığın genellikle Türkiye gibi neredeyse 4 mevsim güneş ışığının eksik olmadığı ve karlı ülkelerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Elibol, şunları kaydetti: "Hastalığın oluşmasındaki öncelikli neden, gözün ultraviyole ışınlarına aşırı maruz kalması. Hastalık sıcak ve güneşli iklimleri seviyor. Türkiye’de Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde diğer bölgelere oranla daha sık rastlanıyor. Bir diğer neden ise, kuru hava ve tozlu ortamlar. Sörf sporu yapan veya balık avlamaya fazla zaman harcayan kişilerde hem ultraviyole ışınlarına hem de tozlu ortamlara uzun süre maruz kalmaları nedeniyle pterygium oluşma ihtimali yüksektir.”
KIŞIN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNÜ İHMAL ETMEYİN
Kuşkanadından korunmak için yılın her döneminde güneş gözlüğü kullanmak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Elibol, “Pterygiumdan korunmanın en iyi yöntemi ultraviyole 400 korumalı güneş gözlüklerini güneşli açık havada, karlı havalarda da düzenli olarak kullanmak. Güneş gözlüklerinin göz etrafı cilt dokusu ile gözlük çerçevesi arasında geniş boşluk olanlar yerine göz etrafını saran tasarımla yapılmış olanlara tercih edilmelidir. Geniş siperli şapka takmak ilave koruma sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kuşkanadı hastalığının, hafif vakalarda suni gözyaşı damlalarla giderilebildiğini anlatan Prof. Dr. Elibol, göz damlalarına rağmen gözdeki kızarıklık, irritasyon, bulanık görme şikâyetleri devam etmesi veya pterygiumun sürekli büyümesi nedeniyle görmenin azalması durumunda cerrahi işlem yapılması gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. Elibol, tedavi yöntemi hakkında şu bilgileri verdi: “Pterygium cerrahisinde kornea üzerine ilerleyen bu anormal doku kornea (saydam tabaka) ve sklera (gözün beyaz kısmı) üzerinden temizlenir. Hastalığın tekrar nüksetme oranını en aza indiren konjunktival otogreft yöntemiyle pterygium dokusu temizlenir, kornea şeffaf hale getirilir, pterygiumun alındığı yerdeki boş alana üst kapak altından alınan konjunktiva (gözün beyaz kısmını saran zar dokusu) dokusu nakledilir. Bu cerrahi yöntem eski yönteme göre daha fazla cerrahi tecrübe ve yetenek gerektirir. Nakledilen konjunktiva, pterygiumun alındığı alanda bariyer görevi görerek yeniden pterygium dokusunun büyümesini engeller. Bu alana çok ince dikişlerle tutturulur. Bu dikişler 1 hafta kadar batma hissine neden olsa da kendiliğinden eriyerek kaybolurlar. Ameliyat sonrası 2-3 hafta içinde göz normal haline geri döner.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz