YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Restorasyona alınan Seyit Battal Gazi Türbesi'ne Amerikan dolabı takıldı

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 1207 yılında yaptırılan Seyyid Battal Gazi Külliyesi'nin restorasyon çalışmaları sırasında tarihi dokunun...

Restorasyona alınan Seyit Battal Gazi Türbesi'ne Amerikan dolabı takıldı

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 1207 yılında yaptırılan Seyyid Battal Gazi Külliyesi'nin restorasyon çalışmaları sırasında tarihi dokunun büyük ölçüde zarar gördüğü ortaya çıktı. Restorasyon sırasında, külliyenin mutfak kısmına Amerikan tarzı modern dolap kondu, cami kısmıyla külliyenin iç avlu kısmı birbirinden aslına uygun olmayarak cam paravanlarla ayrıldı. Avluya yağmurluk saçaklar oluşturuldu ve bu saçakların altlarına Selçuklu ve Osmanlı dönemine aykırı olarak sütun yerine beton döküldü. Camideki kayma ise düzeltilmedi.
Bu durum yerel yöneticilerden külliyeye ziyarete gelen herkesi rahatsız etti. Restorasyonu yapan müteahhitin 13 bin liralık elektrik borcunu da ödemediği için külliyedeki elektriklerin kesik olduğu belirtildi. Külliye, restorasyonu yapan firma tarafından ilgili birimlere teslimi yapılamadığı için başka herhangi bir çalışmada da bulunulamıyor.
Seyitgazi Belediye Başkanı Yalçın Şen, yapılan restorasyonun tarihe saygısızlık olduğunu belirterek, “Restorasyon için iyi kaynak aktarılmasına rağmen, tarihi doku tahrip edildi. Modern dolaplar, atılan betonlar, yapılan saçaklar tarihsel dokuya hiç yakışmadı.” dedi.
Yılda 100 bin kişinin ziyaret ettiği Eskişehir'deki Seyyid Battal Gazi Külliyesi adeta ilgisizliğin kurbanı oldu. Seyyid Battal Gazi Külliyesi'nin ilk restorasyonu 1954 ve 1957 yıllarında yapıldı. Külliye yıllar sonra yıpranınca 2007 yılında yeniden restorasyona alındı. Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, müteahhit firma aracılığıyla 4 yıl önce restorasyon çalışması başlattı. 1 milyon 200 bin liraya mal olması planlanan onarım işlemleri, bir türlü yürütülemedi ve 2 yıl önce durdu. Müteahhit kullandığı elektrik parasını ödemedi. Külliyenin elektriği 2 yıl önce kesilirken, borç 12 bin 900 liraya yükseldi. Şu anda külliyenin iç kısımları karanlık ortamda ziyaret ediliyor.
Restorasyon sırasında külliyenin mutfak kısmına Amerikan tarzı modern dolap kondu, cami kısmıyla külliyenin iç avlu kısmı birbirinden aslına uygun olmayarak cam paravanlarla ayrıldı, avluya yağmurluk saçaklar oluşturuldu ve bu saçakların altlarına Selçuklu ve Osmanlı dönemine aykırı olarak sütün yerine beton döküldü, camideki kayma düzeltilmedi. Aydınlatma yapılacağı gerekçesiyle spot lamba ve aydınlatma malzemeleri duvarlara çakılarak bağlandı. Külliyenin daha önce mermer olan sütunları yerine beton sütunlar konuldu.

"BURADA TARİHE SAYGISIZLIK VAR"
Bu yaşanan gelişmeler üzerine Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden bir ekibe inceleme yaptırıldı. İncelemede, külliyenin restorasyon çalışmaları sırasında tarihi dokusunun büyük ölçüde zarar gördüğü belirlendi. Uzman ekibin hazırladığı ve ilgili yerlere gönderilen rapordan olumlu bir sonuç çıkmadı. Bunun üzerine önce Seyitgazi Belediyesi, ardından Anadolu Üniversitesi külliyenin restorasyonunu yaptırmak istedi. Fakat belediyenin bütçesi yetmedi ve gerekli desteği alamadığı, üniversite ise firma tarafından kesin teslimi yapılamadığı için restorasyonu gerçekleştiremedi.
Seyitgazi Belediye Başkanı Adnan Yalçın Şen, restorasyon çalışmalarının tarihi dokuya uygun olarak yapılmadığının tespit edildiğini söyledi. Külliye içerisine aslına uygun olmayan işlemlerin yapılmasına tepki gösteren Başkan Şen, "Burada tarihe saygısızlık var. Ciddi kaynak aktarıldı. Müteahhit işini tamamladığını söyleyip gitti. Sonradan çok fazla problem oluştu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü geçici kabulü yaparken, genel kabulü yapamadı. Ecdat yadigarı ortada kaldı." diye konuştu. Yapılan yanlış ve eksik restorasyon nedeniyle külliyenin önümüzdeki dönemlerde büyük zarar görebileceğini vurgulayan Şen, "Bu durum bizleri ve ziyarete gelenleri tedirgin ediyor. Biz ecdat yadigarımıza sahip çıkmak istiyoruz." sözlerini kaydetti.

RAPOR İLGİLİ KURUMLARA GÖNDERİLDİ
Seyit Battalgazi Vakfı Başkanı Sırrı Kabadayı ise yaşananlara tepki gösterdi. Restorasyonla ilgili yanlış ve eksikliklerin belirlendiğini kaydeden Kabadayı, "İlgili raporlar hazırlandı. Başta Valilik olmak üzere Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve ilgili kurumlara gönderildi. Burada hatalar var ve bu rapor suç duyurusu niteliğinde. Gereğinin yapılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler