YURTHABER

Adana
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Saimbeyli'deki Hes'e Yürütmeyi Durdurma Kararı

Adana 2. İdare Mahkemesi, Saimbeyli ilçesinin Kızılağaç köyünde kurulması planlanan hidroelektrik santralle (HES) ilgili yürütmeyi...

Saimbeyli'deki Hes'e Yürütmeyi Durdurma Kararı

Adana 2. İdare Mahkemesi, Saimbeyli ilçesinin Kızılağaç köyünde kurulması planlanan hidroelektrik santralle (HES) ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO), Adana Ziraat Mühendisleri Odası, Kızılağaç Civar Köyleri Dayanışma ve Kültür Derneği ve 3 köy sakini 'lisans iptali' ve 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için 4 dava açtı. Adana 2. İdare Mahkemesi 2011 / 2230 E. sayı ile görülen "ÇED gerekli değildir kararının iptaline" ilişkin dava dilekçesinde yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Davanın avukatı ve Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanı İsmail Hakkı Atal, yaptığı yazılı açıklamada kararı, "Toroslar'da ilk HES zaferi" olarak değerlendirdi.

Hükümetin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmeliğinde yaptığı son değişiklikle 25 megavata kadar olan santrallerin düzenlemenin dışında bırakıldığını belirten Atal, böylece ÇED sürecine tabi olmaksızın 25 megavata kadar olan her türlü HES projesine idarenin takdir hakkına bağlı olarak onay verilebildiğini söyledi.

Davaya konu HES projesinin de 2,14 megavat olması nedeniyle ÇED'e gerek duyulmadan tüm lisans ve izinlerin verildiğini hatırlatan Atal, "Karadeniz'de 2 bin, Toroslar'da yüzlerce HES'in yapılmak istenildiği bugünlerde alınan kararın özellikle bölgede bir ilktir. Bu sebeple Doğu Akdeniz Bölgesi'nde toprağına, suyuna çocuklarının yaşam alanına sahip çıkmak isteyen bölge halkına bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum" dedi.

Saimbeyli ve Tufanbeyli'nde 30 civarında HES planlandığını aktaran İsmail Hakkı Atal, deneyimlerini Doğu Akdeniz'de HES'lerle ilgili dava açmak isteyen vatandaşlarla paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler