Aksaray Girişimci İş Adamları Derneği (AGİAD) Başkan Yardımcısı Altuğ Turgut Taylan, Aksaray'da hep ilklere imza attıklarını ifade ederek, “Sanayinin gelişmesinde büyük bir eksiklik olan Ar-Ge çalışmaları ve üretimi artırma adına böyle bir projeye öncü olmaktan memnunuz.” dedi.
AGİAD ve Aksaray Üniversitesi işbirliği ile sanayiyi, üretimi canlandıracak bir girişime imza atıldı. Kısa adı San-Tez olan proje düzenlenen programla tanıtıldı. Programa, Aksaray Üniversitesi Rektörü Mustafa Acar, AGİAD Başkanı Reha Güven, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri, çok sayıda akademisyen ve AGİAD üyesi sanayici iş adamları katıldı.
Aksaray Üniversitesi Rektörü Mustafa Acar ise rektörlüğe geldikleri günden beri, üniversite sanayi işbirliğine çok önem verdiklerini vurguladı. Rektör Acar, “Bu konuda eksik olan tüm konularda çalışma başlattık. Üniversite olarak sanayinin gelişmesi için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. San-Tez programı bu konuda önemli bir adım.” şeklinde konuştu.
San-Tez programını tanıtmak için programa katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Nedim Dardağan da San-Tez Programı'nın amacının, üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılması ve üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmaların ticarileştirilerek ülkeye katma değer sağlamak olduğunu kaydetti. Dardağan, şöyle dedi:
"Uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacak yeni ürün ve üretim yöntemi geliştirilmesi, mevcut üründe ve/veya üretim yönteminde yenilik yapılması amacıyla sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenecek yüksek lisans veya doktora tez çalışmalarının desteklenmesidir.
Ayrıca, desteklenmesine karar verilen San-Tez projelerine bakanlık tarafından uygulanan en yüksek destek oranı yüzde 75 olup, toplam proje bedelinin yüzde 25'inin kuruluş tarafından nakdi olarak karşılanması gerekiyor. Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan, ülkemizde yerleşik işletmeler ve üniversitelerin işbirliği ile hazırlanacak projeler bu programdan yaralanabilecek. Bu programdan yararlanmak isteyen üniversite ve kuruluş, San-Tez Proje Başvuru Dökümanına uygun şekilde hazırlanmış projesini, biri ıslak imzalı, iki kopya halinde hazırlayarak Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'ne teslim etmeleri gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Programın hedeflerini de anlatan Nedim Dardağan, “Buradaki hedef üniversite-sanayi-kamu işbirliğini kurumsallaştırarak, katma değeri yüksek, teknoloji tabanlı ürün ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi desteklenerek, ülkemizin dünya pazarında rekabet gücünün yükseltilmesini sağlamak, KOBİ’lerin teknoloji ve AR-GE kültürü edinmelerine yardımcı olmak, ülke sanayisinin büyük çoğunluğunu oluşturan ve halen geleneksel üretim yöntemi ile çalışmaya devam eden ve bu nedenle ülkede üretilen katma değerin sadece yüzde 26’sını üreten KOBİ’lerimizi teknolojik ürün ve üretim yöntemlerini kullanmaya cesaretlendirmek, işletmelerin öz varlıklarıyla gerçekleştiremeyecekleri AR-GE ve yenilikçiliğe yönelik çalışmalarını hem üniversite hem devlet desteği ile gerçekleştirmek.” şeklinde ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz