SAÜ’lü Akademisyenler, Jüstinyen (Justinianos) Köprüsü olarak da anılan Beş Köprü’ nün altından geçen nehrin hangi yönden aktığı konusundaki tartışmalara açıklık getirdi.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Emrah Doğan ve Yrd. Doç. Dr. Ertan Bol, Bizans İmparatorluğu dönemi eserlerinden biri olan ‘Justinianos Köprüsü’ ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.
Jeolojik, Jeomorfolojik ve Geoteknik özelliklerini ele alan bilimsel çalışmaların 1999 depreminden bu yana Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Çalışma Grubu tarafından yürütüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Emrah Doğan ve Yrd. Doç. Dr. Ertan Bol, bu çalışmalarla birlikte Adapazarı’nın tüm zemin yapısı ortaya konulduğunu ve kentin adeta bir tomografisi çekilerek alandaki zeminin katman katman ortaya çıkarıldığını ifade ettiler.
Günümüzde, Erenler’i güneyden kuzeye kat eden Sakarya Caddesi boyunca ve devamında da Bulvarı kat eden böylelikle kuzeye yönelen ve büyük bir nehrin var olduğundan bahseden Doç. Dr. Emrah Doğan ve Yrd. Doç. Dr. Ertan Bol Jüstinyen Köprüsü hakkındaki çalışmalarının ayrıntılarını; “Sonuç olarak; Şekil 1 de 2 nolu ok ile temsil edilen batıdaki bu nehir kolunun, bölgenin tektonik olaylar ve meydana gelmiş çökmelerden dolayı devamlı alçalması sonucu, kullandığı vadiyi terk ederek sadece doğudaki kanalı kullandığı ve güncel zamanlarda daha da doğuya göç ederek bugünkü konumunu almış olma olasılığı yüksektir” ifadeleriyle açıkladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz