Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Engelli Öğrenci Birimi ile Hizmet İçi Eğitim Şube Müdürlüğünce ortaklaşa olarak “Yüz Anomalisine Sahip Bireyler İle Yaşam” semineri düzenlendi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan seminere Yüzümle Mutluyum Derneği Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Çakır konuşmacı olarak katıldı. Seminerde ‘yüz anomalisi’ hastalığı hakkında bilgiler veren Çakır, yüz anomalileri olan birey ve ailelere destek olmaya ve toplumda yüz anomalileri ile ilgili farkındalığın artmasına yönelik yaptığı çalışmaları anlattı.
İnsanların görünüşleriyle değil oldukları gibi kabul edildiği ve değerlendirildiği toplumsal bilincin sağlanmasına katkıda bulunmak istediğini söyleyen Çakır, “Toplumun güzellik algısı çok yüksektir. Bunu değiştirmeye ve her şeyin yüz güzelliği olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. İnsanları oldukları gibi kabul etmeliyiz. Özellikle ilkokullarda ve üniversitelerde farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. Çünkü insanlar anlatmayınca fark edemiyorlar. Herkes insandır ve eşit haklara sahiptir” dedi.
Doğuştan yüz anomalisine sahip bireylerin günlük hayatta çok sayıda fiziksel ve sosyal sorunlar yaşadığının altını çizen Çakır, en büyük sorunun ise empati kurmak olduğuna dikkat çekti. İnsanlarda bu hastalığa karşı empati kurma yeteneğinin noksanlığına değinen Çakır, yetişkinlerin algılarını değiştirmenin çocukların algılarını değiştirmekten daha zor olduğunu belirtti. Yüz anomalisine sahip bireylere karşı olması gereken yaklaşımın, aile içi eğitimde şekillendiğini söyleyen Çakır, bu sendroma sahip çocukların çok sık maruz kaldığı akran zorbalıklarını örneklerle açıklayarak, yüz anomalisine sahip bireylere karşı nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiğini anlattı.
Çakır, “Empati kurarsak karşımızdaki insan için en iyisi olur. Yüz anomalisine sahip bireylerde empati sorunu çok yaşanıyor. Aynı tutum onlara karşı sergilendiğinde nasıl hissedeceklerini düşünmeleri gerekiyor. Soru sorarken yaklaşım çok önemlidir. Rahatsız edici bakışlardan kaçınmalıyız. İnsanların sürekli bakması bizi çok yoruyor. Biz zaten kendimizi kabullenmiş durumdayız. Asıl gerekli olan toplumun bizi kabullenmesidir. Dizi ve filmlerde engelliler daha fazla ön planda olmalıdır. Görsel ve basılı medya iletişim mecralarında farklılığı olan insanlar daha çok gösterilebilir. İlk ve orta öğretim müfredatına engellilere yaklaşım konusunda ders konulmalıdır. Öğretmenler konu ile ilgili eğitilmelidir” diye konuştu.
Seminerin sonunda konuşmacı Zeynep Çakır’a teşekkür belgesi takdim edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz