YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Selanik Atatürk Evi’nden 30 Eser Samsun’da Sergilenecek

Samsun'da, Tarihi Kentler Birliği (TKB) ile ÇEKÜL Vakfı desteği ile iki yıl önce başlayan 'Kent...

Selanik Atatürk Evi’nden 30 Eser Samsun’da Sergilenecek

Samsun'da, Tarihi Kentler Birliği (TKB) ile ÇEKÜL Vakfı desteği ile iki yıl önce başlayan 'Kent Müzesi Projesi' devam ediyor. Devlet Demir Yolları (DDY)’na ait 2 adet lojman ve bir adet lokalin yeraldığı projede sona yaklaşılıyor. Eylül ayında hizmete girecek olan müzede yer alacak eserlerden 30 tanesinin Selanik Atatürk Evi’nden getirileceği öğrenildi.

'Kent Müzesi Projesi'nde fiziki gerçekleşme yüzde 90’a yaklaşırken, müzenin Karadeniz Bölgesi’nde örnek teşkil edeceği belirtiliyor. Projeye hız veren Büyükşehir Belediyesi, Samsun Kent Müzesi’ni eylül ayında hizmete açmayı planlıyor.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Kent Müzesi projesinin olmamasının eksiklik olduğunu ifade etti. Projenin, ziyaretçileri heyecanlandırıp interaktif bir şekilde onlara şehrin geçmişini öğreteceğini ifade eden Yılmaz, milattan önce 300 yıllarında küçük bir balıkçı kasabası olan Samsun’un nasıl büyük bir şehre dönüştüğünün daha iyi görüleceğini söyledi. Yılmaz, "Dolayısıyla ziyaretçilerimiz sanattan kültüre, ticaretten sanayiye kadar 2 bin tarihe sahip kentimizi maketler halinde ve farklı interaktif uygulamalarla bir görsel etkileşim içinde seyredecek.” dedi.

Samsun Mübadele Derneği Başkan Yardımcısı Bünyamin Özural ise yakında açılacak olan kent müzesinde mübadeleye ait olan bölümün, topladıkları eserlerle donatılacağını kaydetti. Yılda 300 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen müzeye ilişkin dernek üyelerinin 15 yıldır yaptığı sözlü tarih çalışmalarını müze yetkililerine teslim eden Özural, “Bunlar, gelen ziyaretçilere İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak görüntülü ve sesli sunumlarla izlettirilecek. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı ile resmi yazışmaları tamamlanan 30 parça eser, Selanik Atatürk Evi’nden Samsun‘a getirtilerek kent müzesinde sergilenecek. Mübadillerin, ellerindeki eserleri kent müzesine getirerek bunları toplumla paylaşması gerekmektedir.“ ifadelerini kullandı.

Müzenin restorasyon çalışması devam ederken, Samsun Valiliği İl Özel İdaresi’nin hazırladığı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun İl Özel İdaresi ve Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)’nın mali desteği ile restorasyon çalışmaları devam eden, 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu dönemine ait Kavak ilçesi Çakallı köyündeki ‘İpek Yolunda Bir Durak Çakallı Projesi’ sürüyor.

Hanın yanındaki tarihi köprü ve karşısındaki tarihi ahşap mescitle projenin bütünleştirilerek, tarihsel mirasın öne çıktığı bir çevre oluşturuluyor. Samsun Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi’nin eş zamanlı projelerle, şehrin kültürel aksları birbirine bağlanmış ve ayakta kalmayı başarabilmiş tarihi dokunun görünür olmasının sağlanacağı öğrenildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler