Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kırşehir İl Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı. Yetkililer, soba borularının ayda bir, bacaların ise iki ayda bir temizlenmesi gerektiğini belirtti.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, soba zehirlenmeleri konusunda önemli bilgiler verildi. Açıklamada, ilk olarak, odun ve kömür gibi yüksek oranda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde soba boruları ayda bir, bacalar iki ayda bir, diğer yakıtlar kullanıldığında yılda en az iki defa temizlenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, Türkiye’de her yıl bina yangınlarının yüzde 20’sinin temizlenmeyen bacalardan meydana geldiği ve milyarlarca liralık konutların yanarak tahrip olduğu vurgulandı. Açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:
“Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanmalıdır. Bacalar yeterli oranda yalıtımlı olmalıdır. Baca yüksekliği binanın üst katından en az 3,5 m en fazla 5 m ve çatıdan yüksekliği ise en az 1 m, baca çapı ise en az 13 cm olmalıdır. Baca üzerinde yarık ve çatlak olmamalı, baca iç yüzeyi pürüzsüz olmalıdır. Duvarda yarık, çatlak varsa kış gelmeden tamir edilmelidir. İdeal yanmayı sağlamak, sobanın tütmesini engellemek ve bacanın kurum tutmasını önlemek için sobayı, baca deliğine en yakın yere, en az dirsekle ve en az boru kullanılarak kurulmalıdır. Soba boruları ve dirsekleri hava sızdırmamalı, temizlenmiş ve en az 100 mm çapında olmalıdır. Isıdan daha iyi faydalanmak için duvar ile soba arasında en az 50 cm mesafe olmalıdır. Sobanın kurulacağı zemin sıcağa dayanıklı değilse soba tablası kullanılmalıdır. Sobanın arkasına parlak ve ısıya dayanıklı yansıtıcı bir levha olmalıdır. Sobalar üstten tutuşturmalı olmalıdır. Üst bölümde tam yanma gerçekleşip, kömür kor haline gelmeden alt ve üst hava alma kapakları kapatılmamalıdır. Kömür tamamen tutuştuktan ve dengeli bir yanma başladığı zaman boru kelepçesi kapatılmalıdır. Tutuşmadan sonra oda sıcaklığı fazla yükseldiği zaman alt ve üst kapakları hafif hava girecek şekilde kapatılmalıdır."
AŞRI NEMLİ KÖMÜR VE ODUN YAKILMAMALIDIR
Sobada nemli odun kömürü yakılmaması konusunda da uyaran yetkililer, şöyle dedi: "Sobada yanmakta olan kömürün üzerine kesinlikle yeni kömür ilave etmemeli, soba söndükten sonra küller boşaltılıp yeniden kömürle doldurulmalı ve yakma işlemine üstten yeniden başlanmalıdır. Sobanın bulunduğu odada yatılmamalı, yatılması zorunlu ise soba sönmüş olmalı, kişinin başı sobadan en az 1,5 metre uzakta ve kapıya yakın olmalı, kapı hafifçe açık olmalıdır. Sobada lastik, plastik, boya, araba lastiği ve tıbbi atık, petrokok gibi çöpler yakılmamalıdır. Mangal içeri alınmamalı, soba kovaları asla mangal gibi kullanılmamalıdır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz