YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sp Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, Ttk Genel Müdürü İnan’ı Ziyaret Etti

SP Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, TTK genel Müdürü Burhan İnan’ı ziyaretinde yaptığı konuşmasında, son dönemlerde...

Sp Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, Ttk Genel Müdürü İnan’ı Ziyaret Etti

SP Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, TTK genel Müdürü Burhan İnan’ı ziyaretinde yaptığı konuşmasında, son dönemlerde hükümet politikası olarak kurumun randumanlı işletilemediğini söyledi. Çetinkaya’ya cevan veren TTK Genel Müdürü İnan, “Ton başına 3 dolar seviyesindeki yatırım miktarı, şuanda 15-16 dolar seviyesinde. Önümüzdeki 5-6 yıllık süreçte sabredebilirsek, havza tam anlamıyla bir kömür havzası olacak” dedi.

Teşkilat çalışması sebebiyle Zonguldak’a gelen SP Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, bazı partililerle birlikte TTK Genel Müdürü Burhan İnan’ı makamında ziyaret etti. Birkaç gün sürecek olan Zonguldak ve Karabük programları ile ilgili bilgi veren Çetinkaya, teşkilat çalışmaları nedeniyle bölgeye geldiklerini ifade etti. TTK Genel Müdürü Burhan İnan’ı ziyaret amacını da anlatan Çetinkaya, “Bu bölgenin en önemli geçim kaynağı olan Taşkömürü ile alakalı bilgi almak için bu ziyareti yaptık. Taşkömürü, bu bölgenin en önemli geçim kaynağı, ülkenin de en önemli zenginlik kaynaklarından bir tanesidir. Son dönemlerde hükümet politikası olarak, tam randımanlı işletilememesi ve özelleştirmeler gibi nedenlerden taşkömürüne olan ilgi, alaka azaldı. İşsizlik oranları da bu bölgede de diğer bölgeler gibi artmaya başladı. Bu bölgenin halkı 100 yıldır taşkömüründen ekmek yiyor. Bu bölgenin ekmek kapısı. İşsizlikle karşı karşıya kalınması söz konusu. Biz, yeni yatırımlarla taşkömürü havzasının ele alınması, bölgenin yeniden geçim kaynağı, zenginlik ve ferah kaynağı olarak sürdürülmesini umut ediyoruz” dedi.

Çetinkaya’ya ziyaret nedeniyle teşekkür eden İnan ise, kurum olarak yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Taşkömürü’nün önemine de değinen İnan, “Taşkömürü bölge ve ülke için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu kömür sadece burada, Batı Karadeniz bölgesinde var. Ülkemizin bir başka noktasında yok, çok kıymetli bir kömür. Biz bunu en iyi şekilde değerlendirmek üzere yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bizim kömürümüzün koklaşabilir özelliği vardır. Dolayısıyla demirçelik endüstrisinin, özellikle entegre demirçelik fabrikalarının vazgeçilmez bir hammaddesidir” diye konuştu.

KOKLAŞABİLİR KÖMÜR

Ülkenin yaklaşık 5.5-6 milyon ton ülkenin koklaşabilir kömüre ihtiyacı olduğunu kaydeden İnan, havzadan bunun ancak yüzde 16’sının karşılandığını da kaydetti.

Kömür kama işlemini makinelerle yapıldığı mekanize kazı sisteminin 2013 yılının Mayıs ayına kadar hayata geçirilmesini planladıklarını vurgulayan İnan, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki süreçte özellikle Amasra’da planladığımız, mekanize kazı sistemini havzada ilk defa uygulayacağız. Şubat ayında inşallah teçhizat geliyor, makine ikmal geliyor. Montaj süresinden sonra da Nisan yada Mayıs aylarında da, üretime başlamayı umuyoruz inşallah. Bu projeyi havzanın tamamında yaygınlaştırmak istiyoruz. Kozlu’da kömür damarının şartları mekanize kazı için uygun. Üzülmez’de aynı. Kazıyı makinelerle yapma girişimimiz var. 2013’te bu anlamda çok daha iyi bir tablonun ortaya çıkacağını umuyorum.”

“HAVZA İHMAL EDİLMİŞ”

Taşkömürü havzasının çok ihmal edildiğini ifade eden Genel Müdür İnan, geçmişte ton başına yatırımların 2-3 dolara kadar düştüğünü kaydetti. 2003 yılından itibaren havzada yoğun bir yatırım döneminin başladığını anlatan İnan, “Özellikle 1990-2002 yılları arasında havza çok ihmal edilmiş. Ton başına yatırımlar, 2-3 dolarlara kadar düşmüş. 2003’ten itibaren çok yoğun bir yatırım dönemi başladı havzada. Alt yapı eksiklikleri giderildi. Derin kuyular, açıldı. Yer altında 30 kilometreye yakın, özel sektöre, 27 kilometre de kendi imkanlarımızla galeri sürüldü.Bunlar yer altında yapıldığı için görülmüyor, bilinmiyor. Ton başına 3 dolar seviyesindeki yatırım miktarı şuanda 15-16 dolar seviyesinde. Zaman istiyor, sabır istiyor. Biz bunların meyvelerini önümüzdeki birkaç yıl içerisinde alacağımızı umuyorum” dedi.

ÖZELLEŞTİRİLEN OCAKLAR

İnan bakir olarak adlandırdığı ve kurumun çalışmadığı bölgelerin ihale edilerek, yeniden üretime kazandırılacağını ifade etti.

Bakir bölgeler için devletin finansman ayıramadığını ifade eden İnan, özelleştirilen kömür bölgeleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Şuanda Amasra’da çok büyük bir proje yürüyor. O projede önümüzdeki yıl üretim başlayacak. Tam anlamıyla hayata geçtiğinde de sanıyorum, 8-10 bin kişiye ekmek kapısı olacak. Bulunduğumuz Bağlık İnağzı bölgesinde, 130 milyon ton bir rezervi ihale ettik. Firma şuanda etüd çalışmalarını sürdürüyor. 2.5 yıl etüd çalışması, 4 yıl hazırlık çalışması yapacak. O’da derin madencilik yapacak. -400 kodun altını verdik. Yine 22-23 milyon ton rezerve sahip, Gelik Dikkanat sahasını ihale ettik. O’nu da aldı bir firma çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki 5-6 yıllık süreçte sabredebilirsek, havza tam anlamıyla bir kömür havzası olacak.”

İŞÇİ ALIMLARI

Bir gazetecinin işçi alımlarında gelinen nokta ile ilgili sorusu üzerine İnan, işçi alımları konusundaki son açıklama ve değerlendirmeleri takip edemediğini kaydetti. Herkesin yoğun bir şekilde işçi alımı için uğraştığını vurgulayan İnan, “Açıklamaları takip edemedim ama herkes işçi almak için gayret ediyor. Olması için gayret ediyoruz. Her şey açık konuşuluyor. Hazinen bu konuda bir takım endişesi olduğu söyleniyor. Onları ikna etmek için her açıdan yoğun bir çaba var, şuanda” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler