Bursa'da yeni yılın zamlı ilk cezaları kuralları ihlal eden sürücülere mobese kameraları ve uygulama yapan trafik ekipleri tarafından yazıldı. 2012 yılında 236 bin sürücüye 45 milyon lira ceza yazan mobese merkezinde, yeni yılın yüzde 7,8 zamlı cezaları otomotik olarak kesilmeye başlandı. Mobese kameralarının görmediği kritik noktalarda da trafik ekipleri yılın ilk uygulamasını yaptılar.
Bursa Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (mobese), sürücülerin en küçük bir hatasını bile affetmiyor. Temel amacı sürücülerin trafikte hata yapmasını engellemek olan mobese kameraları, yeni yılın ilk gününün tatil olmasına rağmen mesaiye ara vermedi ve sürücülere ceza kesti. Kentin 22 noktasındaki kameralar 24 saat boyunca trafik kurallarına uymayan sürücülere ceza kesti. Cezaların en ilginci ise yaya geçidi üzerinde duran araç sürücülerine kesildi. Beşevler Kavşağı’nda bulunan trafik lambalarında kırmızı ışık yanmasıyla yaya geçidi üzerinde duran sürücülere, yaya geçitlerini ihlal ettikleri gerekçesiyle 77 TL para cezası kesildi.
Sarı ışıkta son anda geçmek isteyen uyanık sürücüleri de kameralar affetmedi. Sarının ardından yanan kırmızı da, “Nasıl olsa 2 saniye ile bir şey olmaz” diyen sürücüler de mobese kameraları tarafından kayda geçti ve 166 TL ceza yazıldı. Hız sınırını yüzde 10 ile 30 arasında aşan sürücülere de 166 TL para cezası ve 10 ceza puanı kesildi. Hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşan sürücülere ise 343 lira para ve 15 ceza puanı verildi.
Yetkililer, sürücülerin can güvenliği için kameraların önemli olduğunu ve 24 saat esasına göre ceza yazdığını belirtti.
SİSTEM OTOMATİK İŞLEM YAPIYOR
Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından son teknoloji kullanılarak kurulan Mobese kameraları, sarı, kırmızı ve yeşil ışıkta geçen araçları otomatik olarak bilgisayara kaydediyor. Bir araç sürücüsü sarı ışıkta geçtiyse, sürücünün plakası bilgisayara sarı renkte kaydediliyor. Kırmızı ışıkta geçen sürücülerin plakaları da kırmızı renkte bilgisayara kayıt ediliyor. Böylelikle kimse keyfi olarak sürücülere ceza yazamıyor.
Bilgisayar başında duran yetkili memurlar; kırmızı ve sarı renkli plakaların görüntülerini tek tek inceliyor. Sürücü, yeşil ışıkta geçmiş, ancak trafik yoğunluğundan dolayı kavşak ortasında kalmışsa o sürücüye ceza yazmıyor. Ya da ambulans ve itfaiye gibi geçiş önceliği olan araçlara yol verenlere ceza yazılmıyor.
MOBESE OLMAYAN YERLERDE TRAFİK KONTROLÜ
Mobese kameralarının görmediği noktalarda ise trafik ekipleri rutin olarak kontrol yaptı. Haşimişcan Caddesi'nde kurallara uymayan, emniyet kemeri takmayan ve cep telefonuyla görüşen araç sahiplerine ceza kesildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz