Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı tarafından düzenlenen Kapadokya Stratejik Yön Planı 2. Bölge Çalıştayı Kayseri’de yapıldı.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz’ün yanı sıra Kayseri Valisi, Kayseri Büyük Şehir Belediye Başkanı, Nevşehir Belediye Başkanı, Bölge üniversitelerinden bilim adamları ve yüzü aşkın ilçe, belde belediye başkanları toplantıda yer aldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr Metin Sözen, turizmin kentler için önemine değinerek turizme yönelik ne tür çalışmaların yapılabileceğine ilişkin farklı bölgelerde düzenlenen toplantılarda yeni öneri ve görüşlerden yararlandıkları belirtti.
Balıkçı kentinden dönüşüm merkezine
Toplantıda konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz, Kartal’ın kentsel dönüşümün merkezi olduğunu kaydederek Kartal hakkında bilgi verdi. Başkan Öz, “Kartal 100 yıl önce bir balıkçı kentiydi. Yani Kartal’ın Soğanlık dışında çok büyük bir özelliği yok. 1676’da Çalık Ahmet Paşa'nın kurduğu 'Soğanlık,' adını Haseki Sultan'ın tüberküloz hastası iken tedavi olmak üzere oraya yerleştiğinde lale soğanını saraya götürmesiyle almış. Kartal ilçemiz için bu önemli bir ayrıntı. Buradan yola çıkarak neler yapılmalıdır, düşünülmelidir? Kentin, kentsel dönüşüm yanında tarihi ile doğası ile buluşması için çalışmalar başlattık. Belediye olarak Tekel arazisi içindeki arkeolojik bölgede bilimsel kazı çalışmalarını Arkeoloji Müzesi’yle ile başlattık. Brias Sarayı’nda olması muhtemel hamam ve ibadet yeri kalıntılarına eriştik. Kentsel dönüşümde insanları günübirlik, saatlik denizle buluşturmak için Büyük Ada'daki orman tesisini aldık. Doğa ile buluşturabilmek için Aydos Tepesi'ndeki bin 63 dönümlük yeri aldık. Kartal kentsel dönüşüm merkezi, ticaret için gelenlerin birkaç günlük boşluğunu Kapadokya’da doldurması için, Kapadokya tesisi aldık. İşte bu şekilde aile duygusu gelişir” dedi.
“Ezoterik felsefenin başkenti”
Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kapadokya turizmine yönelik ilgi çekici önerilerde bulunarak, “Kapadokya ile Denizli’yi raylı trenle buluşturmak lazım. Kapadokya doğal tarihi ve kültürü ile anılıyor. Aynı özelliklere sahip, yani Tanrının verdiği doğal güzelliklere sahip olan Kapadokya ile Denizli bölgesi birbiriyle çok benzeşiyor. Dolayısıyla Kapadokya ile Denizli’yi raylı trenle buluşturmak lazım.'Kapadokya’ya gittiniz mi? diye sorduğum kişiler yok dediği zaman, 'Bundan önceki yaşamınızı yok sayın' diyorum. Üniversitelere şu mesajı vermek istiyorum, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana ve Ahi Evran, işte Kapadokya’dan hep bahsediyoruz ama bu ezoterik felsefenin üç önemli kişisi bu coğrafyada yaşadığına göre bu coğrafyayı ezoterik felsefenin başkenti ilan edebiliriz. Bu da yerel yönetimlerin teşviki ile üniversitelerin görevidir diye düşünüyorum Kapadokya’yı tanıtmamız lazım. Kapadokyalıyız, diyebilmemiz gerekir” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz