Tünelin yaklaşık 30 metrelik bölümü açılarak etrafı temizlendi. Yeniden gün yüzüne çıkan tünel için durdurulan kanalizasyon çalışmaları ise Müze Müdürlüğü tarafından görevlendirilen arkeolog nezaretinde tekrar başlatıldı. Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, tünelin tekrar kullanıma sunulması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Osmancık İlçesi’nde belediye tarafından 38 yıldır kullanılan ve bugüne kadar yenilemeyen kanalizasyon, içme suyu ve yağmur suyu hatlarının değiştirilmesi için İller Bankası aracılığıyla ihale gerçekleştirildi. Yaklaşık 21 milyon değerindeki yatırım için geçtiğimiz hafta çalışmalar başlatıldı. Kanalizasyon hatlarının döşendiği 1484 yılında 2’inci Beyazit zamanında yapılan tarihi Koyunbaba Köprüsü ile tarihi Kandiber Kalesi’nin arasında kalan yolda gerçekleştirilen 10 metre derinliğindeki kazı çalışmaları sırasında kaleye çıkışın sağladığı tahmin edilen tünel bulundu. Tünelin bulunmasının ardından Belediye Başkanı Bekir Yazıcı’nın talimatıyla kazı çalışmaları durduruldu. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından verilen karar doğrultusunda kanalizasyon çalışmaları tarihi dokuya zarar vermeden arkeolog nezaretinde tekrar başlatıldı. Bu çalışmalar kapsamında da tünelin etrafı temizlendi.
“TÜNELİN 30 METRELİK BÖLÜMÜNE ULAŞILDI”
Tünelin bulunmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çorum Müze Müdürlüğü’ne bilgi verildiğini ve inceleme başlatıldığını açıklayan Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, “Cuma günü Ankara’da Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından durdurulan kanalizasyon çalışmalarımızın arkeologlar nezaretinde devam etmesi kararı alındı. Biz de bu bölgede hem tünelin etrafının temizlenmesi hem de kanalizasyon yatırımlarımızın tekrar devamı için çalışmalarımıza başladık. Tünel etrafında ve içinde yapılan çalışmayla tünelin yaklaşık 30 metrelik bölümüne ulaştık. Bu bölgede Çorum Müze Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Arkeolog Metin Çakar tarafından çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca tünelin Koyunbaba Köprüsü’nün ilk kemerinde yer alan çıkış noktasında da tünelin ucunu açma çalışmalarımıza başladık” dedi.
BELEDİYE BAŞKANI: “TARİHİ DEĞERİ ÜLKEMİZE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”
Kanalizasyon yatırımı kapsamında bulunan bu tünelin kendileri için bir kazanç olduğuna vurgu yapan Başkan Yazıcı, “Tünel bulunduğunda direk olarak çalışmaları durdurduk. Bu tarihi değerin hem ilçemize hem de ülkemize tekrar kazandırılmasını istiyoruz. Tünelle ilgili net bilgileri arkeolog incelemelerin ardından kamuoyu ile paylaşacağız. Şu anda tünelin belirli bölümüne ulaştık. Amacımız tüneli tekrar kullanıma sunmaktır. Bununla ilgili gerek Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve gerekse Müze Müdürlüğümüz ile temaslarımız devam ediyor” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz