YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taş Değirmende 100 Yıllık Gelenekle Tahin Üretiyorlar

Ahmet ACAR/KAŞ Kaş'ta deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte Toroslar'ın eteğine kurulu Gürsu Mahallesi'nde oturan Armutçu Ailesi, kuşaklardır devam eden bir

Taş Değirmende 100 Yıllık Gelenekle Tahin Üretiyorlar

Ahmet ACAR/KAŞ Kaş'ta deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte Toroslar'ın eteğine kurulu Gürsu Mahallesi'nde oturan Armutçu Ailesi, kuşaklardır devam eden bir geleneği yaşatmaya çalışıyor. 62 yaşındaki Mehmet Armutçu, geçmişte babası Eyüp Armutçu ile birlikte yürüttüğü mesleği, şimdi oğlu 30 yaşındaki Eyüp Armutçu ve aynı yaştaki gelini Pervin Armutçu ile birlikte yapıyor. Baba Eyüp Armutçu yaşlılığı nedeniyle işi oğlu ve torununa devrederken, aile 100 yıldır aralıksız dönen taş değirmende el emeği, göz nuru tahin üretiyor.
Tahinin macerası, Antalya'nın Serik, Aksu ve Manavgat ilçeleriyle Muğla'nın Fethiye İlçesi'nden kilosu 8 liraya alınan susamla başlıyor. Susam çuvallar içinde havuzda 24 saat ıslatılıyor, ardından bir makine aracılığıyla kabuğundan ayrılıyor. Daha sonra odun ateşiyle yanan taş fırında kavrulan susamlar, bir örtü üzerinde soğutuluyor. Başka bir makine aracılığıyla temizlenen susam, taş değirmene dökülüyor. Susam, taş değirmenin çeşmesinden tahin olarak akmaya başlıyor.
100 kilo susamdan 80- 85 kilo tahin elde ediliyor. Taş değirmende günlük 500 kiloya yakın tahin üretilirken, kilosu 14-15 liradan satışa sunuluyor. Armutçu ailesi ürettikleri tahini 2009 yılında Türk Patent Enstitüsü'nde tescil ettikleri markaları altında satıyor. Çevre mahalle ve ilçelerden de ürettikleri susamı tahine dönüştürmek isteyen çok sayıda üretici Armutçu ailesinin taş değirmenine geliyor.
Değirmenin sahibi Mehmet Armutçu, "100 yıldır atalarımızın, dedelerimizin yöntemiyle tahinciliği yapıyoruz. Önce bunu kara fırında kavuruyoruz. Daha sonra kara taşta öğütüyoruz. Yüzde 100 doğaldır. Kara taşta öğüttüğümüz için bunun kokusu, lezzeti hiçbir yere uymaz" dedi.
Kaş'a bağlı Uğrar Mahallesi'nde ürettiği susamı tahine dönüştürmek için gelen Cemalettin Teke ise "Burada öğütülen tahinin kokusu, lezzeti hiçbir yere uymuyor. Atalarımızdan kalan bir meslek bu. Bu nedenle her sene geliyoruz" diye konuştu.

Taş Değirmende 100 Yıllık Gelenekle Tahin ÜretiyorlarTaş Değirmende 100 Yıllık Gelenekle Tahin Üretiyorlar

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler