YURTHABER

İzmir
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tire’nin Dünya Mirasına Adaylık Dosyası Unesco’ya Gönderildi

İzmir Üniversitesi (İZÜ) öncülüğünde hazırlanan Tire’nin Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylık...

Tire’nin Dünya Mirasına Adaylık Dosyası Unesco’ya Gönderildi

İzmir Üniversitesi (İZÜ) öncülüğünde hazırlanan Tire’nin Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylık dosyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’ya teslim edildi.

İZÜ sosyal projeleri içinde yer alan Tire’deki tarihi eserleri koruma çalışmalarında bir adım daha tamamlandı. İZÜ tarafından hazırlanan dosyayı Kültür ve Turizm Bakanlığı, 11 Nisan 2013 tarihinde UNESCO’ya teslim etti. Tire’yle birlikte aday gösterilen 9 şehrin Türkiye’den giden başvuru formatında tespit edilen eksikliğin giderilmesinden sonra Tire’nin adaylığının UNESCO sayfasında yayımlanması bekleniyor.

Tire’nin tarihi zenginliklerini fotoğraflar eşliğinde bir araya getiren “İpek Yolu Üzerinde Tire” başlıklı albüm ve Tire’nin tarihi envanterinin İngilizce ve Türkçe olarak web ortamına aktarılmasının ardından gelinen adaylık aşaması ile ilgili süreç hakkında, İZÜ tarafından Tire Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Tire’deki Kültürel Miras ve UNESCO” panelinde bilgi verildi. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ile Kaymakam Hüseyin Ergi’nin de katıldığı, İZÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Tekir’in oturum başkanlığını yaptığı panele, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, İl Özel İdaresi Başkanı İrfan İçöz, Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, UNESCO Milli Komitesi Üyesi Atilla Ege, AB Danışmanı Dennis Rodwell ve Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Miras ve Alan Yönetimi Birimi Koordinatörü Yaşagül Ekinci konuşmacı olarak katıldı.

Tire’nin dört farklı açıdan UNESCO listesine girebileceğini ifade eden İzmir Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Kayhan Erciyeş, en kısa zamanda Beledi dokumasının, Tire’de kutlanan Mahya Şenlikleri’nin ve Necip Paşa el yazmaları ile yaşayan hikâyelerin de UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmesi yönünde çalışmalar yapılacağını, konu ile ilgili Tire Belediyesi işbirliğinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Mülkiyet problemi Tire Belediyesi tarafından çözülmekte olan bir zaviye ve mescidin restorasyon projesi için İzmir Valiliği’nden destek sözü aldıklarını ifade eden Erciyeş, zaviye içinde yaşayan ailenin yakında belediye tarafından satın alınan apartman katına taşınacağı ve çocukların eğitim masraflarının da belediye bütçesinden karşılanacağı sözünü aldıklarını, gelişmelerden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

İZÜ ve Tire Belediyesi işbirliğinde sürdürülen çalışmaların diğer üniversite ve belediyelere örnek olmasını arzu ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Erciyeş, “UNESCO Dünya Miras Listesi’ne adaylık çalışmaları yapmak isteyen yerel yönetimler için çok yakında İzmir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi İZMİRSEM bünyesinde bir sertifika programı açmayı planlıyoruz. Sertifika eğitiminin ardından böyle önemli proje çalışmalarının çok daha hızla amacına ulaşması mümkün olacaktır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler