Türkiye’deki üniversitelere gelen 21 bin yabancı öğrenci, 160 üniversitede eğitim görüyor. Çoğunlukla Ankara ve İstanbul’daki fakültelerde öğrenim gören öğrenciler, Anadolu’da ise Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)’ni tercih ediyor. Üniversiteye bağlı 9 fakültede 900 öğrenci okuyor.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, yabancı öğrencilerin yüzde 4’ünün Samsun’da eğitim gördüğünü, bunun Anadolu üniversiteleri arasında büyük bir rakam olduğunu söyledi.
Atakum ilçesi Kurupelit Kampüsü’nde kurulu bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi, eğitim yatırımları ve yeni fakülteleriyle kenti öğrenci şehri haline getiriyor. Çarşamba ilçesine açılan Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi ardından, ilçeye İletişim Fakültesi de kazandırılacak. Bunun yanında, Ondokuz Mayıs ilçesine Sivil Havacılık Fakültesi, Turizm Fakültesi, Bafra ilçesine Ziraat Fakültesi İleri Teknoloji Araştırma Merkezi gibi bir çok fakülte, yüksek okul ve araştırma merkezleri ile OMÜ, ilin her tarafına yayılmaya çalışıyor. Üniversitenin günden güne gelişmesi de öğrencileri cezbediyor. Özellikle son yıllarda yabancı öğrencilerin ilk tercihleri arasına giren OMÜ, bu yıl 900 üniversite öğrencisini misafir ediyor. Gelecek yıl ise bu rakamın bin 500’e çıkması tahmin ediliyor.
Konuyla ilgili Cihan’a konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, yabancı öğrenci konusunda güzel bir çizgi yakaladıklarını ifade etti. Bunun, şehrin vizyonu ve geleceği açısından önemli bir avantaj olduğunun altını çizen Rektör Prof. Akan, “Türkiye’de toplam bu yıl 21 bin yabancı öğrenci var. Samsun, bu konuda çok iyi. 160 üniversite var. Çoğu İstanbul-Ankara’yı tercih eder. Buna rağmen 900 öğrencimiz olması çok iyi rakam. Yüzde 4’ü bizde neredeyse. Hocalarımız yurt dışına gidip tanıtım yapıyorlar. Web ve yabancı öğrenci sayfamızı yenileyeceğiz. Takip ediyorlar. Bir de bir grup geldiği zaman diğerlerini de çekiyorlar. O da önemli bir avantaj. Şu an güzel bir çizgi yakaladık. İnşallah bunu bin 500’lere kadar çıkaracağız.“ dedi.
Kurupelit Kampüsü’nün artık nefes alamaz hale geldiğini dile getiren OMÜ Rektörü, yeni fakültelerin ilçelerde kurulmasının önemine dikkat çekti. Fakültelerin, ilçelere kaydırılmasına yönelik tepkileri psikolojik olarak değerlendiren Prof. Akan, “Kurupelit, artık yavaş yavaş hava alamaz hale geliyor. Orayı sıkıştırmanın anlamı yok. Orada artık teknoparkıyla atölye ve merkez araştırma laboratuvarları, öğrenci yaşam merkezleriyle farklı bir konsepte kavuşuyor. Bu tepki hadisesi de biraz psikolojik. Ankara-İstanbul ölçeğinde düşünürseniz Çarşamba’nın şehir merkezine 35 km uzaklıkta olması hiçbir şeydir. Çarşamba, artık Samsun’un bir merkez ilçesidir. Ondokuzmayıs ve Çarşamba’da kampüs oluşturmamızla 20-25 yıl sonra olacak kalkınma ve değişim 5 yıla inecek. Bence bir sıkıntı değil. 10 yıl sonra iyi yaptığımızın anlaşılacağına inanıyorum.“ değerlendirmesinde bulundu.
Devletin verdiği yıllık 6-7 milyon TL tutarındaki bütçeyi iyi kullanmak zorunda olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, ilçelerdeki bütün meslek okul binalarını yapmaya gücü olmadığına da değindi.
Havza, Kavak ve Terme ilçelerinde binaların fiziki altyapılarını güçlendirmek istediklerini söyleyen Prof. Akan, şöyle devam etti: “Buralardaki meslek yüksek okullarımızın fiziki şartları çok kötüydü. Öğrencinin kendisini üniversite öğrencisi gibi hissetmesi mümkün değil. Yeni binalar yapıyoruz. Başladık inşaatlarına. Onları biz yapıyoruz ama bu kez farklı bir şey yapacağım. Üniversite olarak yapabildiğimiz kadarını yapıp bir kısmını ilçe halkına bırakacağım. O da şundan, ilçe o okula bir şey harcarsa onu sahipleniyor. Harcamazsa hiç sahiplenmiyor. O yüzden ilçelerde yaşayan insanlarımızın biraz ellerini taşın altına sokmasını istiyorum.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz