İç Anadolu Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Tütüncü, ocaktan çıkan demir madeninin üzerindeki su ve toprakla nakledildiğini bunun da yüzde 15 fazla nakliyat anlamına geldiğini söyledi. Tütüncü, bu durumun ortadan kaldırılması için maden çıkarılan yerlerde ayrıştırma tesislerinin kurulması ve demiryolu ile ulaşım imkanlarının sağlanması ile demirin daha ucuza mal edilebileceğini vurguladı.
Önemli maden yataklarının bulunduğu Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki Mustafa Koyuncu Anadolu Öğretmen Lisesi'nde
1. Ulusal Yahyalı Sempozyumu'nda madenlerin ülke ekonomisine katkısı ele alındı. Sempozyuma çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yanı sıra araştırmacı ve yazarlar da katıldı.
İç Anadolu Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Tütüncü'nün sunduğu proje, sempozyumun en çok konuşulan konusu oldu. İlçede madencilikle ilgili çeşitli yatırımların olduğunu söyleyen Tütüncü, yatırımların devlet veya özel sektör tarafından yapılabilecek yatırımlar olarak ayrıştırılabileceğini, son zamanlarda devletin ekonomik faaliyet ve yatırımlardan çekildiğini, bunun da gerekli olduğunu belirtti. Madencilik sektörünün vazgeçilmez faaliyetlerinden biri olan sondajı devletin kendisinin yapmaması gerektiğini belirten Tütüncü, "Çünkü devlet, MTA veya başka bir kurumun yaptırdığı 1 metre sondajın maliyetine özel sektöre 10 metre sondaj yaptırılabilmekte." diye konuştu.
Tütüncü, devletin ekonomik faaliyetlerden kaçınması, ancak her türlü yatırımın ve teşebbüsün önünü açması, teşvik etmesi, bürokrasiyi azaltması, yol, su, enerji, okul, hastane, güvenlik gibi yatırımlarda ise belirleyici ve planlayıcı olmasının gerektiğini söyledi. Yıllardır ocaktan çıkan demir madeninin, su ve toprakla nakledildiğini belirten Tütüncü, yaklaşık yüzde 15 civarında fazladan nakliyat yapıldığını kaydetti. Tütüncü, "Bunun önüne geçmek için maden çıkarılan bölgelere arıtma ve ayrıştırma tesisinin kurulma zamanı gelmiştir ve geçmektedir." diye konuştu.
Tütüncü, madenciliğin en önemli faktörlerinden birisini oluşturan nakliyeciliğin çok maliyetli olduğunun altını çizerek, kamyon yerine demiryolu taşımacılığını önerdi.
Taşımanın maden ocaklarından tesislere, oradan istasyonlara veya limanlara kadar karayolu ile yapıldığına dikkat çeken Tütüncü, "Yeşilhisar-Kuzoluk bölgesi arasına yapılacak demiryolu, nakliye maliyetini, dolayısıyla cevherin maliyetini düşürecektir. Bu zamana kadar yaklaşık 50 milyon ton cevher naklinin yapıldığı düşünülürse, fiyatın 10 lira düşük hesaplanması ile 500 milyon lira tasarruf edileceği görülmektedir. Bundan sonra taşınacak 100 milyonlarca ton cevherden çok daha fazla fayda temin edileceği düşünülürse, devletin hiç vakit kaybetmeden en ideal güzergâhı belirleyip demiryolunu yaptırması gerekir." şeklinde konuştu.
İlçede en fazla çinko, kurşun, krom ve demir cevheri yatakları bulunduğunu belirten Tütüncü, şu ana kadar 2 milyon ton çinko-kurşun, 4 milyon ton krom, 50 milyon ton da demir üretildiğini bildirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz