Ulusal Süt Zirvesi Süt ve Süt Endüstrisi Konferansı birçok akademisyen ve süt firmaları yöneticilerinin katılımıyla başladı. Ulusal düzeyde ilk kez düzenlenen süt zirvesinde; sağlıklı beslenmede sütün önemi ve gıda güvenliği, çiğ süt ve süt ürünleri üretimi ve kalitesi, süt, hayvancılığı, hayvan sağlığı ve refahı, süt politikaları ve ekonomisi, 2023 süt vizyonu konuları ele alınacak.
Ulusal Süt Zirvesindeki ilk oturumu Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Harun Uysal, Ankara Üniversitesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, Pınar Süt Eskişehir Fabrika Direktörü Gürkan Hekimoğlu, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal gerçekleştirdi.
İlk olarak konuşma yapan Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Harun Uysal, Türkiye'nin coğrafi olarak çok önemli bir yerde olduğuna dikkatleri çekerek şöyle konuştu: "Türkiye'nin coğrafi konumundan ötürü çok üstün özellikleri var. Coğrafi özelliklerinden ötürü tarım alanları geniş. Aynı anda birçok mevsimi yaşıyoruz. Genç nüfusumuz çok dinamik. Bölgelerimiz hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvancılık yapmaya uygun. Ayrıca, Türkiye'nin en önemli avantajı büyük pazara yakın olmasıdır. Ortadoğu, Rusya ve Çin gibi yeni ve büyük pazarlara çok yakın konumda. Bu avantajı kullanabiliriz"
Akredite laboratuvarların az sayıda olduğunu söyleyen Uysal; "Bir süt üreticisi antibiyotikli sütü alıp bir firmaya götürüyor. Firma antibiyotikli sütü almıyor. Sonra üretici başka firmaya gidiyor ve sütü 35 kuruşa satıyor. O firmada o sütü kaşar peyniri yapıp marketlerde 5 Türk lirasına satıyor. Bunlara dikkat etmeliyiz" diyerek uyarıda bulundu.
TÜRKİYE SÜT TOZUNDA İHRACAT YAPACAK KONUMA GELDİ
Türkiye'nin süt ürünleri açısından yüzyıllar öncesine dayanan kültürel zenginliği olduğunu dile getiren Uysal; sözlerine şöyle devam etti: "Teşviklerle birlikte birçok yabancı ülkede firmalarımız ticaret yapmakta. Bunu görmekteyiz. Bu açıdan süte verilen teşvik desteklenmelidir. Ancak, üretimin az hayvanla çok sayıda işletmeye yapılması sıkıntı olmaktadır. Üretimdeki dalgalanma sütte önemli bir problem. Ancak, süt tozuna yönelik yapılan politikalar süt tozu ihtiyacımızı karşılamış. Artık ithalat yapmamıza gerek kalmamıştır. Hatta elimizdeki süt tozu miktarı ihracat yapılacak konuma gelmiştir."
Süt üretimindeki mevsimsel değişikliklerin süt fiyatlarına etki etmesini istemediklerini dile getiren İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal; şöyle konuştu: "Hedefimiz, sütün kalitesini korumak, sütün üretimden tüketime kadar olan süreci izlenebilir yapmak, sütü üreten işletmelere ahır ve sağım hijyenikliğine yönelik eğitim çalışmaları yapacağız. Ayrıca, hayvan bakıcılarını eğiteceğiz. Soğutulmuş ve kaliteli süte farklı fiyat verilmesini sağlamak istiyoruz. Kayıtsız işletmelerin kısa sürece kayıt altına alacak şartlara kavuşması için bir ekip kurduk yıl sonuna kadar kayıtsız işletmeleri kayıt altına almayı planlıyoruz. Gıda ile ilgili resmen savaş veriyoruz. Hafta sonları gece gündüz demeden alınan ihbarları bakanlık talimatı ile çok yoğun tempoda çalışıyoruz."
Ulusal Süt Zirvesi Süt ve Süt Endüstrisi Konferansı konuşmacıların katılımı ile devam ederken, öğleden sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılacağı belirtildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz