Şanlıurfa Fıstığı’nda bu yıl yüksek verim alındı. Suriye’deki olaylar ihracatı olumsuz etkileyince geçtiğimiz yıl 15 lirayı bulan fıstık bu yıl çekirdekten bile ucuz hale geldi.
Şanlıurfa’da belediye denetiminde satış yapan seyyar satıcılarda kilosu 6 liradan satılan fıstık fiyatları nedeniyle vatandaşlar bol bol fıstık yeme imkânı buldu. “Kabak çekirdeğinin kilosu bile yedi lira. Vatandaş altı liradan satılan fıstıktan bol bol yiyor” diyen seyyar satıcılar satışlardan oldukça memnun.
Türkiye’deki fıstık üretiminin yüzde altmışından fazlasını üreten Şanlıurfa genelindeki fıstıkçıların sıkıntıları ihracat ve pazar yetersizliği ile bölgede yatırımın olmamasına bağlanıyor. İki yılda bir ürün veren fıstık bahçeleri bu yıl beklenenden fazla mahsul verdi. Suriye’deki olaylar nedeniyle ihracatta beklenen seviye yakalanmayınca stoklarda şişmeler yaşandı. Yeterli sanayi yatırımının olmaması da ürünün daha ucuza satılmasına neden oluyor.
TABAN FİYATI HOŞNUT ETMEDİ
Bu yılın ilk mahsullerini alan fıstık üreticileri kurutulmuş için 8, yaş fıstık için belirlenen 4 liralık taban fiyattan memnun değil.
İş adamlarının fıstık konusunda yatırım yapmalarını isteyen satıcılar Şanlıurfa ve çevresinde yetiştirilen fıstıkların Antep Fıstığı adı altında piyasaya sürüldüğünü dile getirdi. Satıcılar, Şanlıurfa’da iş adamlarını yatırımlarını bu alanda yapmaları halinde Birecik, Halfeti Bozova ve diğer ilçelerin fıstıklarının da daha da değer kazanacağını söyledi.
Öte yandan Şanlıurfa’ fıstık halinde günde ortalama 500 ton fıstık alım satımı yapılıyor.
PAMUĞA VAR, FISTIK ÜRETİCİSİNE TARIMSAL DESTEK YOK
Ayrıca insan sağlığı için birçok faydası olan, vücudun gelişmesini sağlayan, beden ve zihin gücünü arttıran, cinsel istekleri kamçılayan, böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifleten, göğsü yumuşatan, öksürük söktüren, baklavada kullanılan ve çerez olarak satılan Urfa Fıstığı’na pamukta olduğu gibi tarımsal destekleme verilmemesi de tepkiyle karşılanıyor. Bu konuda değişik zamanlarda yetkililer tarafından birçok girişim ve açıklama yapılmasına rağmen gelişme kaydedilmedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz