YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlardan Güneş Yanığı Uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Şule Gökşin, güneş yanıklarının, deri kanseri olasılığını artırdığını belirtti....

Uzmanlardan Güneş Yanığı Uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Şule Gökşin, güneş yanıklarının, deri kanseri olasılığını artırdığını belirtti. Gökşin, güneş yanıkları sonrasında sadece soğuk kompres uygulanması gerektiğini, yanık oluşan bölgelere yoğurt, diş macunu ve salça gibi maddelerin sürülmesi gibi yanlış uygulamalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Kanser türleri içinde deri kanserinin en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Cildiye Uzmanı Dr. Şule Gökşin, deri kanserinden korunmak için güneşte çok fazla kalınmaması konusunda uyarılarda bulundu. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının, insan için pek çok faydasının yanı sıra göz ardı edilemeyecek kadar zararlarının da olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Gökşin, şöyle konuştu: “Güneşlenerek bronzlaşmak deriye hasar verir. Ayrıca, deri kanseri riskini artırmaktadır. Bu nedenle deri kanserinden korunmak için yapılması gereken zararlı güneş ışınlarından korunmaktır. Güneşe aşırı maruz kalma, bronzlaşma dahil olmak üzere özellikle su toplaması ile seyreden ikinci derece güneş yanığı deri kanserinin temel sebebidir. Açık tene sahip kişilerde güneş yanığı riski daha yüksektir. Güneş ışınları deri kanserinin en büyük nedeni olduğu için, güneşten kaçınmak büyük önem taşımaktadır”

GÜNEŞ KREMİ CİLT TİPİNE GÖRE SEÇİLMELİ

Dr. Şule Gökşin, güneş yanığından korunmak için güneşe çıkmadan yarım saat kadar önce mutlaka koruyucu krem sürülmesinin gerektiğini belirterek, kullanılan güneş kremlerinin cilt tipine ve rengine göre seçilmesinin de önemli olduğunu ifade etti. Açık tenli ve ince ciltlilerin kolay kolay bronzlaşmadığı için yüksek koruma kullanması gerektiğini belirten Dr. Gökşin, şunları söyledi: “Esmer tenli kişiler ise kolay bronzlaştığı için düşük korumalı ürün tercih etmelidir. Güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulanmalı ve 3-4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Güneş koruyucu krem kullanılsa bile özellikle saat 10.00-16.00 arası güneşlenmekten kaçınmak gerekmektedir. Günün diğer saatlerinde geniş bir şapka ve gözlük ile güneşten korunmaya çalışılmalı, açık renkte uzun kollu ve bacakları örten giysi giyilmelidir. Ayrıca, güneşten koruma etkisi olmadığı için ıslak giysilerden kaçınılmalıdır.”

GÜNEŞ YANIĞINA SOĞUK SU

Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında, yanık üstüne hiçbir şey konulmasına gerek olmadığına vurgu yapan Gökşin, yanık üstüne kesinlikle yoğurt, diş macunu ve salça gibi maddeler kullanılmaması gerektiğini belirtti. Basit bir yanıkta ağrının giderilmesi için yanık bölgenin sadece soğuk su musluğunun altına tutulması veya yanık bölgeye soğuk kompres uygulamalarının yeterli olacağını söyleyen Cildiye Uzmanı Dr. Şule Gökşin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kabarcıklar oluşmuş ise patlatılmamalıdır. Çünkü kabarcıklar içerisindeki su mikropsuzdur ve patlatılmayarak yaranın mikrop kapması engellenmiş olur. Müdahale gerektiren ciddi yanık durumlarında ise hekime başvurulmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler