Muğla'da özellikle Milas, Yatağan ve Muğla Merkez, Köyceğiz, Kavaklıdere, Ula ve Yatağan'da zeytin ağacı dikimi ile ilgili olarak Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklemeleri ile zeytin ağacı sayısı 17 milyona ulaştı. Muğla'nın bu rakamla Türkiye üretimindeki katkısı yüzde 13'lük bir rakama çıkarken, hedef kaliteli ve laboratuvarlarca akredite olmuş zeytinyağı üretmek.
MUĞLA, TÜRKİYE'DE ÜÇÜNCÜ SIRADA
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Songül Topal, Muğla İl Müdürlüğü olarak göreve geldiği günden itibaren Muğla'nın tabiat varlığı olan ve iyi bir potansiyel olan zeytin ve zeytinyağı ile ilgili çok önemli çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Topal, İl Özel İdaresi aracılığı ile 2000 yılından buyana yapılan fidan desteklemeleri ve Bakanlığın verdiği sertifikalı fidan desteklemeleri sayesinde zeytin ağacı sayısını 17 milyonu bulduğunu belirterek, "Türkiye'de Balıkesir ve Aydından sonra 3. sıradayız. Fakat verimlilik konusunda daha sıkı çalışmamız gerekiyor. Aynı zamanda kaliteli zeytinyağı üretmek her yetiştiricinin en önemli görevi olmalı ki zeytinyağı konusunda dünyada söz sahibi olabilelim. Bu nedenle potansiyelimizi de göz önüne alarak 3 yıldır çiftçilerimizi önce Milas'ta, bu sene de il genelinde yarıştırarak kaliteli zeytinyağı üretmeye teşvik etmek için yarışmalar düzenliyoruz. Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak üretici bazında bunu Türkiye'de ilk kez uygulayan iller arasındayız. Çok yakında yine İl Özel İdaresinden aldığımız destekle, 'Zeytinyağında Tadım Eğitimi' projemizi başlatacağız. Bu proje 12 ilçede ikişer günlük eğitimlerle tüketicilerde gerçek kaliteli zeytinyağı ile karıştırılmış, ya da kalitesiz zeytinyağı arasındaki farkı ayırt edebilmeyi öğretecek bir çalışma olacak. Bu eğitimlerden çıkacak panelistlerden seçilenler ki bunlar akredite olmuş kurumlarca seçilecek zeytinyağı tadım panelleri oluşturacağız ve bu paneller borsa gibi kaliteli zeytinyağını ve fiyatını belirleyecekler. Bu çalışmamız Haziran ayında başlayacak.
ZEYTİNYAĞI YARIŞMASI
Bu yıl yapılan kaliteli zeytinyağı yarışması Dalaman'da yapıldı. Çiftçiler Günü etkinlikleri çerçevesinde Dalaman'da yapılan yarışmada, en az 5 dekar zeytinlik ve depolanmış en az 100 litre zeytinyağı olması şartı arandı. Ayrıca toprak analizi yapılması, budama, mücadele, kayıt defterinin tutulması, hasat şekli ve depolama gibi kriterler de değerlendirmede yer aldı. Asitlik değeri ve peroksit değerinin yanında, duyusal analizleri de tadım eğitimi almış uzmanlarca yapıldı. Yarışmada birinciliği Kavaklıdere Çavdır Köyünden Hidayet Karabacak, ikinciliği Ula İlçesinden Halime Paralı ve üçüncülüğü ise Milas İlçesinden Zehra Özer aldı.
YARIŞMALAR ÜRETİCİYİ TEŞVİK EDİYOR
Yarışma hakkında bilgi veren Songül Topal, "Elde edilen sonuçlar bir hayli sevindirici. Çünkü artık bilinçli bir şekilde kaliteli zeytinyağı üretiliyor. Yapılan bu yarışmalar, verilen ödüller ve kazananların isimlerinin web sayfasında yayınlanması üreticilerimizi teşvik ediyor. Önümüzdeki yıllarda bu tür yarışmaların zeytinyağı üreten iller arasında da olmasını umuyorum. O zaman Türkiye'nin uluslararası kabul gören tescilli markalarını yaratabiliriz. Bu arada fiyatlarda bir gelişme bekliyoruz. Yağın kalitesinin yükselmesi ile üreticilerimiz daha iyi fiyatlara pazarlama şansı bulacak. Zeytinyağı en sağlıklı ve şifa değeri olan bir yağdır. Üretilen böyle kaliteli zeytinyağlarımızı tüketicimizle buluşturmak, zeytinyağında iç tüketimi ve aynı zamanda ihracat oranını artırmak gerekiyor" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz