YURTHABER

İstanbul
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatları patlayınca, alyansın 'ayarı' düştü

Fiyatlardaki artış yüzünden müşterinin ayağı kesilince sarraf ve kuyumcular altın takıların ayarını düşürdü. Altının gramı...

Altın fiyatları patlayınca, alyansın 'ayarı' düştü

Fiyatlardaki artış yüzünden müşterinin ayağı kesilince sarraf ve kuyumcular altın takıların ayarını düşürdü. Altının gramı 92-93 liraya tırmanırken, sektör oyuncuları takıların fiyatını sabit tutabilmek için 'ayar' yaptı. Daha önce özellikle Rusya'ya gönderilen 8 ayarlık nikah yüzükleri iç piyasaya da sürülmeye başlandı.
İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bundan 20 sene önce 18 ayardan aşağı alyans yoktu. Son 10 seneden beri 14 ayar alyanslar satılıyor. Altın fiyatlarının tavana vurması ile 8 ayar alyansları da artık vitrinlerde görmeye başladık." dedi.
ABD ve Avrupa ülkelerinin borç yükü ile ilgili kaygılar sebebiyle piyasalar çalkalanırken, güvenli liman altının fiyatı rekor kırmaya devam ediyor. Altının ons fiyatı uluslararası piyasada 1670 doları aşarken, gramı 93-94 lira arasında seyrediyor. Fiyatların yüksekliği yüzünden pek siftah yapamayan sektör oyuncuları, takıların bedelini aynı tutabilmek için gram ve ayar düzenlemesi yapıyor.
İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, fiyatlar arttıkça düşük gramajlı ürünlerin piyasaya sürüldüğünü ifade etti. Kuyumcuların bu işlemle fiyatları minimum seviyede tutmayı amaçladığını aktardı. Örnek olarak alyansları veren dernek başkanı, “Bugün bir defa herkes alyans alıyor. Bundan 20 sene önce 18 ayardan aşağı alyans yoktu. Son 10 seneden beri 14 ayar alyanslar satılıyor. Altın fiyatlarının tavana vurması ile 8 ayar alyansları da artık görmeye başladık. Bütün bunlar fiyatı düşük tutmak için yapılan girişimler, toplumun veya evleneceklerin bütçesine uygun girişimler." diye konuştu.
Yıldırımtürk, vatandaşların artık daha hafif takılara yöneldiğini vurgularken, "Evveliyatında 30-35 gram gelen bir takım set dediğimiz gerdanlık, küpe ve bileklikten oluşan bir takıda 14-15 grama kadar inildi. Bütün bunlar fiyatı dizginlemek, satışı artırmak için yapılıyor. 22 ayar bilezik yerine 14 ayar bilezikler üretiliyor. 22 ayar ama içi boş düşük gramajlı ürünler üretiliyor. Daha önceleri bir düğün alışverişinde 50 gram altın alınıyordu. Artık bu alım 25 grama geriledi ancak fiyat katlandı ve eskiden 50 gram altına ödenen bedeli aştı.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler