Emre BAYLAN/ANTALYA, Kurul tarafından yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen 'resmi nikah olmadan dini nikah kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası' verileceğine ilişkin hükmün dini merasim yapılmasını engellemenin aksine dini inançların kullanılarak kadın ve çocukların istismarının engellenmesi amacı taşıdığı belirtildi. Açıklamada “Oy çokluğu ile verilen bu kararı benimsemiyor ve karşı çıkıyoruz" ifadesine yer verildi.
Evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılmasının kadın ve çocuk haklarının, kadın-erkek eşitliğinin temel taşlarından biri olduğunun altının çizildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Kadınların tek eşliliğinin, uygun yaş ve koşullarda evlenmelerinin, evlendikten sonra yönetsel ve ekonomik haklara sahip olmalarının, miras haklarının ve boşanırken boşanma hakkı başta olmak üzere nafaka ve tazminat haklarının kullanılmasında önemli hak kayıplarına sebep olacak bir ortam yaratılmıştır. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı ile resmi nikah önceliği kalkacak, dini törenle yapılan evlilik ve özellikle küçük yaşta olan evlilikler çoğalacak, çok eşliliğin önü açılacak ve bunların sonucu kadına karşı şiddet daha da artacaktır. Bu durum, kadının toplumsal hayatta desteklenmesi, sosyal konumunun düzenlenmesi ve kadının önündeki engellerin kaldırılması için pozitif ayrımcılık uygulamasının tamamen ihlaline neden olacaktır."
İptal kararıyla kadının evlilik hayatında ikincil konuma düşürüldüğünün ve eşitlik ilkesini kadın aleyhine ihlal edildiğinin belirtildiği açıklamada, kararın evrensel hukuk kurallarına, kadının insan haklarına, İstanbul Sözleşmesi'ne, Anayasa'nın 10'uncu maddesine ve laiklik ilkesine açıkça aykırılık teşkil ettiği belirtildi.
Dinsel ve geleneksel uygulamaların kötüye kullanılması suretiyle, kadınların ve kız çocuklarının gerek medeni haklarından yoksun bırakılması gerekse şiddetin kucağına itilme tehlikesinin önüne geçilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Bu bağlamda gerek Antalya Barosu gerekse Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak konunun takipçisi olacağız" denildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz