YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asb Ve Nkü`den İşbirliği Protokolü

Avrupa Serbest Bölgesinde (ASB) faaliyet gösteren yatırımcıların üniversite ile uyumunu sağlayacak olan altyapı çalışmaları yapılması,...

Asb Ve Nkü`den İşbirliği Protokolü

Avrupa Serbest Bölgesinde (ASB) faaliyet gösteren yatırımcıların üniversite ile uyumunu sağlayacak olan altyapı çalışmaları yapılması, gerekli nitelikli iş gücünün oluşturulması ve üniversite ile sanayi kesiminin sık sık ortak projelerde yer almasını sağlamak maksadıyla ASB ve Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) arasında Bilimsel-Eğitimsel İş Birliği Protokolü imzalandı.

NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, ASB Genel Müdürü Zafer Atbakan, ASB yatırımcıları ve NKÜ Öğretim Görevlilerinin katılımıyla gerçekleştirilen imza törenin ardından kapasite artırımı yapılan atık su arıtma tesisinin de açılışı yapıldı.

ASB ve üniversite arasında imzalanan işbirliği protokolü töreninde konuşan Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, bu protokolle birlikte üniversite öğrencilerinin bu büyük firmalarda staj yapabilecek ve daha sonrasında bu firmalarda istihdam edilebileceklerini söyledi.

Üniversiteye yurtdışından değişim programıyla gelen öğrencilerin de ASB’de bulunan firmalarda iş ve staj imkanı bulabileceklerini kaydeden Şahin: “Bu sayede Trakya cazibe merkezi haline gelecektir. Bu durum, genç iş gücünün Trakya’dan İstanbul’a kaymasını önleyecek ve hatta İstanbul’dan ve yurtdışından tersine göç hareketi başlatacaktır.

NKÜ ve ASB arasında imzalanan bu protokolle yaratılan sinerji; toplumsal ve kültürel yaşamı zenginleştirecektir. Bölgenin ekonomisini güçlendirecektir, topyekun bir canlanma, zenginleşme ve refah getirecektir” dedi.

Trakya’da sanayiinin 25 yıl önceki kurucularından biri olduklarını söyleyen Şahin: “Çorlu’da bulunan Bilkont ve Şahinler Mensucat Fabrikalarımızda ve yine Edirne’de bulunan Modavizyon tesislerimizde bugün 5 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. ASB’de yarattığımız istihdamla bu sayı 8 bini bulmaktadır. Bu anlamda, Türkiye’nin kanayan yarası işsizliğin azalmasına ciddi ölçüde katkı sağladığımız için mutluyuz. Şahinler Holding olarak topyekun büyümemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Protokol imza törenine katılan NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise: “Üniversitemiz ile ASB arasında imzalanacak bu protokolle; bölgede faaliyette olan sanayi kuruluşlarıyla, sanayi sektörüne yönelik olarak hazırlanan her türlü projeyi, sektöre yönelik danışmanlığı, uygulamalı eğitime yönelik gerekli girişimleri ve çalışmaları birlikte yapmış olacağız.

Küresel dünyada bilim ve teknoloji alanında rekabet edebilmek için üniversite-sanayi işbirliğinin öneminin bir kez daha altını çizmek gerekiyor. İmzaladığımız bu protokolün üniversite-sanayi işbirliğini daha da kuvvetlendireceği inancındayım” dedi.

Rektör Şimşek: “Her alanda süratli bir değişimin yaşandığı günümüzde ülkeler kendi refah seviyelerini yükseltmek istemekte ve bu çerçevede eğitim, sağlık ve ekonomi alanlarında ilk sıralara tırmanma mücadelesi vermektedirler. Bu mücadelenin ana öğesini ve kalkınmanın temelini hiç şüphesiz teknoloji üretebilen ve bilgiye sahip olan yüksek seviyede eğitilmiş toplumlar oluşturmaktadır. Bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürebilmek için de üniversitelere ve sanayiye önemli görevler düşmektedir. Üniversite-sanayi işbirliği kavramı, üniversitelerdeki mevcut bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü ile sanayinin mevcut tecrübesi ve finanssal gücünün bir sistem dahilinde birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bilimsel, teknolojik ve ekonomik faaliyetlerin bütünüdür” diye konuştu.

Bir ülkedeki sanayi dışa bağımlı olmadan kendi teknolojisini kendisi üretebiliyorsa, küreselleşen dünya pazarında rekabet şansı da o derece yüksek olacaktır diyen Şimşek: “Sanayinin kendi teknolojisini üretebilmesi için teknolojiyi üretebilecek bilgiye kolayca ulaşabilmesi gerekir. Bu da ancak güçlü bir üniversite-sanayi işbirliği ile mümkündür. Üniversiteler bir yandan yaptıkları eğitim-öğretim faaliyetleri ile sanayinin ihtiyaç duydukları Araştırma-Geliştirme (AR-GE) personelini yetiştirmekte, diğer yandan da araştırma yaparak sanayinin ihtiyaç duyacağı alanlarda bilgi üretmeye çalışmaktadırlar. Nitekim bölgemiz Türkiye’de hızla sanayileşen, hızla büyüyen bir oluşum içindedir. Üniversite olarak biz, bölgemizin bu potansiyelini görüyor, üzerimize düşen sorumlulukları biliyoruz. Bu büyümeyi sanayi ve üniversitemiz açısından bir eğitim ve gelişim fırsatı olarak değerlendiriyoruz. Böylece; üniversite-sanayi işbirliğini koordine edecek ve yürütecek uluslar arası bir işletme olan Teknoparkımızı kurmuş bulunmaktayız. Teknopark bünyesinde; üniversitemiz ile Avrupa Serbest Bölgesi arasında imzalanan bu protokolle bölgemizde faaliyette bulunan sanayi kuruluşları; teori ile uygulama arsında bütünlük sağlayacak, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü kazanacak; bölgemizin firmaları tanıtılacak, sanayinin rekabet gücünü artıracak bilimsel ve teknolojik çalışmalar, sektöre yönelik olarak hazırlanan projeler, temel araştırmalar birlikte yapılacaktır. Sonuç olarak; küresel dünyada bilim ve teknoloji alanında rekabet edebilmek için üniversite-sanayi işbirliğinin öneminin bir kez daha altını çizmek gerekiyor. İmzaladığımız bu protokolün üniversite sanayi işbirliğini daha da kuvvetlendireceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

İmza töreninde söz alan ASB Genel Müdürü Zafer Atbakan da şunları söyledi: “ASB, ağırlıklı olarak, kalıcı ve ihracatı artırıcı yatırımları çekiyor olmasıyla, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan cari açığın kapanmasına da önemli ölçüde destek veriyor. Önümüzdeki günlerde inşaata başlayacak olan; İngiliz ilaç firması World Medicine ve Dubaili halı üreticisi Mega Carpet ve diğerleri ile birlikte, ASB’ye toplamda 50 Milyon dolar ek yatırım daha gelmiş olacak ve Sayın Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ın dediği gibi cari açık canavarından bir diş daha sökülmüş olacaktır. ASB, yarattığı istihdamla da atağa geçerek, ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyor. İstihdam sayısı 2012 yılı sonunda 4 binin üzerine çıkmış olacak.

Yeni kazanılan firmaların ve mevcut müşterilerimiz de bölgemiz içerisinde gelişmeleriyle ivme kazanan ASB, 2.1 Milyar dolar olan ticaret hacmini, bu yılın ilk çeyreğinde yakaladığı yüzde 25’lik büyüme hızıyla, yıl sonunda 2.5 milyar dolara çıkaracaktır.

ASB Kurucu ve İşleticisi olarak, müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için sürdürdüğümüz alt yapı yatırımlarımız 50 Milyon Euro tutarında bulunuyor. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında; serbest bölgeler arasında 1. sıra, 20 bin kişiye istihdam, 10 Milyar dolar ticaret hacmi ve toplam 2 Milyar dolar yatırım hedefliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kemal Şahin ve NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek daha sonra ASB ve NKÜ arasında bilimsel ve eğitimsel iş birliğini ön gören protokolü imza altına aldılar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler