Bugün gerçekleşen meclis toplantısında gündemin beşinci maddesinde şehrin imar planına yapılan itirazlar görüşüldü. Aykonut yönetiminin Torlak mevkiinde Belediye’nin imar planına göre yoğunluk yaşanacağı için yaptığı itiraz uzun süren tartışıldı.
Meclis daha sonra yapılan itirazları değerlendirerek tekrar mecliste görüşmek üzere bu konuyu Aralık Ayı’nda yapılacak olan meclis toplantısına erteledi.
Toplantıda ayrıca Salı günü Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmek üzere gündeme alınan maddi dudumu olmayan kimseler için Toplu Nikah Şöleni masraflarının tamamının Belediye tarafından karşılanmasına karar verildi.
Aydın Merkez Mesudiye Mahallesi’nde bulunan tarihi evin kamulaştırılması konusu da 2012–2016 yıllarını kapsayan 5 yıllık imar programına alınmasına karar verildi.
MHP’li Murat Saltık “Geçen meclis toplantısında yani bu kararın alındığı gün biz MHP olarak bir komisyon raporu okunmadığı için salonu terk etmiştik. Şimdi sözümüz doğaçlı geldi doğru bir karar aldığınızı şimdi anlıyoruz. Görünen o ki, bir takım olumsuzluklar ve eksiklikler var biz diyoruz ki bu eksikliklerin giderilmesi için bu konuyu erteleyelim teferruatlı görüşelim. Vatandaşları mağdur etmemesi noktasında teknik bir çalışma yapalım. Buradaki belirlenen eksiklikleri, teknik olarak tespit edelim, ona göre hazırlık yapalım ve tekrar meclise getirip bu meseleyi tekrar konuşalım” dedi.
Başkan Özlem Çerçioğlu “Çevrecilik Bakanlığı’na iki vatandaş Aykonutla ilgili şikâyette bulunmuş. Bakanlık da kararınızı mecliste bir daha gözden geçirin diyor ve Bakanlık topu yine meclise atmış durumda. Mecliste bu kararı ister gözden geçirirsiniz ister geçirmezsiniz diyor. Yoksa bizim aldığımız karar oturup incelenmiş bir konu değildir, Aydında yaşayan iki vatandaşın Aykonut sorununun çözülmesini istemeyen bir gurup insanın bakanlığa yaptığı şikayet dilekçesinden dolayı, biz bu konuyu tekrar gündeme getirmek zorunda kaldık” dedi
CHP’li Ahmet Gümüş “Gerçekten bu meclisin iradeli kararları, tutumlu davranışları birilerini rahatsız ettiğini düşünüyorum. Genelde oy birliğiyle çoğunlukla alınan kararlar ve Aydın kamuoyu yararına alınan kararlar genelde bütün işler rayında giderken birilerinin arı kovanına çomak soktuğunu düşünüyorum. Bu kararda bir itiraz veya erteleme söz konusu değildir, bu şehircilik ve planlamanın bir görüşüdür hiçbir görüş meclis iradesinin üstünde değildir arkadaşların bu konuda dikkatini çekmek istiyorum” dedi.
AK Partili Nebil Alparaslan “Bu mesele gerçekten ciddi bir mesele. Mecliste bulunan insanlarının tamamı Aykonut projesinin çözümünden yana bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu konu daha önce gündeme geldiğinde bazı çekingenliklerimizi söyledik, çekimser oy verdik ve bunun gerekçelerini de izah ettik. Halkın yararına toplumun yaparına, Aydın’ın yararına olan bütün karar ve görüşmelerde açıp bakarsanız oy birliği ile aldığımız bir çok karar vardır. Bu da gösteriyor ki bizde Aydın meselelerinin çözümünden yanayız. Bizde siyasi partisiz yarın bizde halkın huzuruna çıkacağız onlardan oy isteyeceğiz. Halkın yararına olmayan tasarruflarda bulunursak, siyasette gerilemiş oluruz. O zamanda söylediğimiz şimdide söyleyeceğimiz şeyler var. Bir çözümsüzlük ortada dururken bu çözümsüzlük nasıl olursa olsun şöyle veya böyle nasıl çözersek çözelim mantığı bence yanlış. Yapacağımız çözümü en iyi şekilde orya koymamız lazım. Yeni düzenleme ile ilaveten söylenen o ki 2500 kişilik bir nüfus kalabalığı daha gelecek. Daha önce 1000 kişilik nüfus arttırılmış şimdi tekrar arttırılacak dolayısıyla buraya bir ilçe ilave ediliyor. Peki buraya ilave edilen ilçenin sosyal tesisleri, yürüme yolları, parkları diğer ihtiyaç alanları nasıl planlanacak. Yani insanları lego gibi binaların içinde ay’a doğru mu çıkaracağız. Böyle bir belediyecilik anlayışı olur mu? Böyle bir durumda belediyenin görevi de arsa üretmektir. Mademki burada yoğunluk artışı olacak ve bu yoğunluk artışı burada yaşan insanları sıkıntıya sokacak Aykonut üyesi olan ve olmayan arkadaşlarımız lütfen bu konuda dikkatinizi çekiyorum. Keşke böyle yapmasaydık demememiz için ben belediyenin bu konuda sosyal belediyecilik anlayışına da güvenerek, mademki biz belediyecilik yapıyoruz arsa üretelim belediyenin bir görevi de arsa üretmektir buradaki yoğunluğu başka yere dağıtalım insanların rızasıyla da bu işi geçekçi bir şekilde çözelim. Yarın kimse eyvah demesin” dedi.
MHP’li Saltık tekrar söz alara, “Meclis’teki herkesin hem fikir olduğu bu meselenin çözülmesi. Eğer burada imar planında bize işaret edebilecek, aynı sıkıntılarla karşılaşabilecek bir yazı, bir belge varsa bunu ortadan kaldıralım. Biz bu konuyu detaylı bir şekilde düşünüp gelseydik buraya daha çabuk çözümlenirdi yoksa biz bu konuyu erteleme noktasında değiliz” dedi.
Özlem Çerçioğlu “Şunu altına basarak belirtmek istiyorum, bu Aykonut’u bu meclisin çıkartmak istediğini ben can gönülden inanıyorum. Ama dışarıda bir takım insanlar, çıkmasın diye de bayağı bir uğraş veriyor oturup Valiliğe, Bakanlık’a dilekçe yazıyorlar. Aydınlıların Aykonut’la alıp veremedikleri nedir. Bazı insanlar çözülsün, bazı insanlar çözülmesin istiyor 15 yıldır bu insanlara yazık değil midir? Aydın halkı bu meclisi bakanlık karar versin diye seçmedi. O zaman biz burayı fes edelim gelsin bakanlık yönetsin var mı böyle bir şey. Bu meclis Aydın’la ilgili kararı burada verecek. Doğum hastanesini bakanlık yaptı ve bence uygun değildi orası ama bakanlık için uygundu. Biz karar veremedik Bakanlık karar versin demeyi ben siyaseten uygun görmüyorum” dedi.
MHP’li Ahmet Ertürk “Burada en önemli sorun mülkiyet sorunu. Mülkiyet sorununu çözemedikten sonra bir çivi çakamayacağız orada insanlar var hisseli araziler var problemli insanlar var. Şehircilik bakanlığının bize gönderdiği yazı, olumsuz imarla ilgili, yoğunlukla ilgili, jeolojik etütle ilgili, yeşil alanla ilgili. Şehircilik bakanlığının son çıkardığı yasayla bu işin çözümü var kentsel dönüşüm diye bunu defalarca söylüyoruz bu işin bu kadar yoğunlukta olmasına da gerek yok. Kentsel dönüşümle içinde uygun olmayan kişiler var yani tabu sahibi orta da yok. Siz bunu o bölgenin içinden alıp atamazsınız, alıp bir köşeye taşıyamazsınız. Taşıdığınız anda dava açılıp, birinci iptal sebebidir. İkinci sebebi yoğunluktan dolayı iptal edilebilir. Bakanlık ister kooperatif olarak kendiniz yapın, ister müteahhit tutup yapın eğer siz yapamazsanız ben yaptırırım diyor. Kentsel dönüşümün en önemlisi, belediye harçların 4/1’ini alır yani bu da trilyonlarca harç tutacaktır bu harçtan 4/1 olarak kooperatif kurtulacaktır. Bu konuda arkadaşlarda destek versinler” dedi.
CHP’li Ahmet Gümüş “Seçildiğimiz günden bu yana gündemimizi en fazla teşkil eden 2 tane ana gündem vardı. Birincisi koruma amaçlı imar planı, ikincisi ise Aykonut sorunuydu. Biliyorsunuz siyasi seçim arenalarında, bütün siyasi liderler bu konunun çözümü konusunda söz verdiler insanlara umut verdiler ama yıllarca Aykonut insanlarını mağdur ettiler herkes burayı bir oy potansiyeli olarak gördü. Şimdi 3 yıldan beri değişik siyasi partiden komisyon kurarak, Aykonut’taki arkadaşlarda zaman, zaman toplantılar yaparak bu konuyu çok görüştük ve gündeme geldi. Benim özellikle üzerinde durmak istediğim bir konu var, biz değişik komisyonlar kuruyoruz ve bu komisyonlarda her siyasi partinin temsilcisi meclis üyesi arkadaşımız oluyor. Eğer bu konuyu kafalarında bir soru işareti varsa, o komisyondaki sorunlarını kendi aralarında tartışabilirler. Komisyon raporlarımızı bu doğrultuda hazırlayabiliriz” dedi.
Mecliste oturumun kapanmasından sonra Aykonut Başkanı Rahmi Çoban söz istedi. Başkan Çerçioğlu’nun konuşmasına izin verdiği Çoban, “Hiç bu işi havanda su dövmenin alemi yok. Torlak’ta kesinlikle kentsel dönüşüm söz konusu olamaz. Çünkü burada kazanılmış haklar var bu hakları hiç kimse çiğneyemez ana yasal hakkı var. Bakanlık görüş belirtmiştir, sadece görüş belirtebilir yaptırım gücü yoktur bakanlığın. Birilerinin orada çıkar odakları var bazı mafya insanlar var bunlar oraya çöreklenmiş buranın çözümsüzlüğünden kendilerini pay saylamaktan başka hiçbir düşünceleri yok. Sizler Aydın’ın hükümetisiniz siz bunun arkasında mutlaka durmak zorundasınız durmazsanız seçimle geldiğiniz gibi seçim zamanı meydanlara siz de çıkarsınız bunun hesabını herkes sorar sizden” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz