Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitim sisteminde köklü değişiklik yapmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Eğitim sisteminde gerçek anlamda değişmek zorundayız.'' dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Vakfı Mütevelli Heyeti toplantısına ve İSO mayıs ayı olağan meclis toplantısına katıldı. Eğitm sistemi üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Dinçer, “Artık eğitim sistemi Türkiye’de ideolojik perspektiften hareketle kararlaştıracağımız bir alan olmaktan çıktı. Hala Türkiye’de pek çok konunun ideoloji meselesi olarak ele alınması ve rasyonel bir zemin üzerinde tartışılmaması, Türkiye için ciddi bir zaafiyet oluşturuyor.” dedi.
Eğitim alanında uluslararası başarıların kendisini mutlu etmediğini dile getiren Bakan Dinçer, bu durumdan utanç duyduğunu söyledi. Dinçer, “Uluslararası sınavlardan TİM ya da bizim kendi yaptığımız LYS’lerden ve SBS’lerden sonra ortaya çıkan başarı seviyeleri bende inanılmaz bir utanç oluşturuyor. Ben bu işin sorumlusuyum ve bu işi çözmek istiyorum. Uluslararası alanda başarı sağlayacaksak, bizim eğitim sistemimizde bugünkü bakış açımızı değiştirmeksizin bunu yakalamamız mümkün değil.” diye konuştu.
Dinçer, eğitimde ciddi bir anlamda paradigma değişikliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Dinçer, “Devletin belirlediği tek tip bir eğitim yapısı içersinde kişisel farklılıkları, yetenek farklılıklarını, toplumsal grupların farklı beklentilerini hesap etmeksizin herkese aynı tip bir eğitim sistemini empoze etmek hiç makul bir şey değil. Kişilerin potansiyelini açığa çıkaracak bir metodoloji uygulamalıyız. Çocuklar devletin öngördüğü tek tip bir eğitim sisteminden kurtarılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Öncelikle zihniyet değişimi olması gerektiğini vurgulayan Dinçer, eğitimin üç konuda başarılması gereken bir alan olduğunu kaydetti. Dinçer, bu üç konuyu şu şekilde sıraladı: “Çocuklarımız öncelikle küresel düzeyde rekabet avantajı edebilecek bilgi ve yeteneklerle donatılmalı. İkinci olarak, ulusal düzeyde toplumun farklı kesimin ihtiyaçlarına ve beklentilerine ve piyasaya uygun bilgi ve yeteneklerle donatılmalı. Üçüncü olarak, sosyal sorumluluk ve değerler üzerinden bir eğitime tabi tutulmalıdırlar. Bu üç alanda ancak biz çocuklarımızı başarılı kılabilirsek bir noktaya geleceğiz.”
Eğitimde 4+4+4 Kanunu'na değinen Dinçer, şöyle devam etti: ''Bütün dünyanın eğitim seviyesini, lise mezuniyetiyle ilgili koyduğu hedefleri ve hatta üniversiteyle ilgili hedefleri gözönüne aldığımızda, Türkiye'nin, eğitimini 12 yıla çıkarmış olması gerçekten büyük bir zaruretti ve biz bu zarureti karşılamış olduk. Aslında geç de kalındı. Türkiye, 12 yıllık zorunlu eğitime çoktan geçmeliydi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz