AFYONKARAHİSAR (İHA) – Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyadaki doğaltaş rezervinin yüzde 40’ının Türkiye’de olduğunu ancak sektörün GSMH’de ihracattaki payda istenilen oranı yakalayamadığını kaydederek, “Sanayicilerin, üniversitelerin, maden odalarının ve bakanlıkların sektörün geliştirilmesi için çaba harcaması gerekiyor” dedi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Maden Mühendisleri Odası iş birliğiyle düzenlenen 8. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş (MERSEM) Kongresi, Afyonkarahisar Güral Termal Otelde başladı. 15 Aralık’a kadar sürecek olan kongrenin açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yeni fikirlerin ortaya konulmasında, fikirlerin çatıştırılarak hakikat kıvılcımının yakalanması açısından bu tür kongrelerin önemli olduğunu vurguladı. Madenle bakanlıklarının direkt ilgisi bulunmamasına rağmen maden çıkan bölgelerin genelde orman alanlarında yer alması nedeniyle dolaylı bir bağlantısı olduğunu belirten Bakan Eroğlu şöyle konuştu:
“Dünyadaki doğaltaş rezervinin yüzde 40’ı Türkiye’de. Buna rağmen, GSMH’de ihracattaki payda bu oran yakalanamadı. Sanayicilerin, üniversitelerin, maden odalarının ve bakanlıkların sektörün geliştirilmesi için çaba harcaması gerekiyor. Sektördeki işletmeler küçük ölçekli. Bir araya gelemiyoruz. Sektördeki ölçek büyüklüğünü dikkate almamız gerekiyor. Ölçek küçüldükçe maliyet artıyor, dolayısıyla ihracattaki paya önemli bir eksiklik olarak yansıyor. Her ne kadar 2023’de 10 milyar dolarlık hedef koymuşsak da, bunu şimdi gerçekleştirmek gerektiği kanaatindeyim. Bunun için imkan var aslında. Türkiye’nin ihracatın önünü açması gerekiyor. 2023 için ihracatta 500 milyar dolar hedef konuldu. İhracatta madenciliğin de payını arttırmamız lazım. Bu konularda hükümetin yapması gereken bir şey varsa, katılımcıların bir rapor halinde bunu bize ulaştırmasını istiyoruz. Tenkit olmadan, rekabet olmadan ilerleme olmaz.”
“AFYONKARAHİSAR’I MERMER VE DOĞALTAŞDA DA ŞAHA KALDIRMAK İSTİYORUZ”
Afyonkarahisar’ın mermer sektöründe önemli bir şehir olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, ihracattaki doğaltaş payının arttırılması gerektiğini söyleyerek, “Bunun için altyapı gerekiyordu, biz de buna önem verdik. 520 kilometre bölünmüş yol yapıldı. İstanbul, Antalya, İzmir’e ulaşım çok kolay. Hasretle beklenen bölgesel Zafer Havalimanı açıldı, hızlı tren geliyor. Taşımacılıkta demiryolunun büyük önemi var, tüm demiryolları yenilenecek. Biz Afyonkarahisar’ı sadece et ürünleri gibi ürünlerde değil, mermer ve doğaltaşda da şaha kaldırmak istiyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin 117 ülkeye mermer ihracatı gerçekleştirdiğini, Türkiye’de de yurt dışından granit gibi malzemelerin kullanıldığını söyleyen Bakan Eroğlu şöyle konuştu:
“Yurt içinde ve yurt dışında yapılan mimari projelerde mahal listeleri hazırlanırken buna kullanılacak malzemenin Türkiye’de üretilen mermer ve doğaltaş olduğu belirtilirse ihracatın önünü daha da açacaktır. Bununla ilgili mimar ve mühendis odalarıyla birlikte konunun ele alınması gerekir. Çevre açısından da dikkat etmemiz gerekiyor. 2008’de maden ocaklarının rehabilitasyonuyla ilgili bir genelge yayınladık, bunları rehabilite ediyoruz. Mermeri aldıktan sonra ağaçlandırmasını yaptırıyoruz” şeklinde konuştu.
“BÜROKRATKEN BÜROKRASİDEN ŞİKAYET EDİYORDUM”
Sanayicilerden ve madencilerden gelen motorin desteği ve teşviklerin uzatılması talepleri ile ilgili olarak da Bakan Eroğlu, “İlgili bakanlık motorin desteği konusuyla çalışma yapıyor, ama ben de bu konuyu tekrar dile getireceğim. 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın uzatılması gündemimize geldi ama henüz netleşmedi, bir takım çalışmalar yapılıyor” dedi.
Bazı ihracat kalemlerinde ithalatın payının çok düşük olduğunu, mermer sektörünün ihracat oranının ise yüzde 6 civarında olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, “İhracatı arttırırken ithalatı karşılama oranını da yukarı çekmek gerekiyor. Buna en büyük katkıyı da maden sektörünün sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
Konuşmasında son olarak Türkiye’deki uzun soluklu bürokrasi sürecine değinen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:
“Sektörün canlandırılması için bürokrasinin azaltılması gerekiyor. Maalesef Türkiye’de bürokratken bürokrasiden şikayet ediyordum. Çevre ve Orman Bakanı iken, bir fabrika kurmak için 189 noktaya gidilmesi gerekiyordu. Biz konuyu ele aldık, gereksizleri çıkardık, bunu 18’e indirdik. Çalışmalarla yatırımcıya bilgisayar ortamında ruhsat verilir duruma getirdik. Bunları aşmamız gerekiyor. Sanayici ve yatırımcının ruhsat alması için yaptığı girişimler, adımlar, harcadığı çaba, fabrikayı yapmasından daha zor oluyor. Hükümet olarak bürokrasiyi azaltmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”
“AFYONKARAHİSAR BİR ARAYA GELMEDE VE BİRLEŞMEDE BİRAZ ZAYIF KALMIŞ”
Kongrede konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, dünyada Türkiye’nin taştan elde ettiği gelirlerin yüzde 40’ına sahip olunmasına rağmen bu değerin çok çok altında bir katma değer üretildiğini söyleyerek, “Bu işin asıl kaymağını maalesef bu işin işçiliğini yapanlar ve projesini yapanlar elde ediyor. Madenlerimiz büyük oranda işlenemeden ham haliyle ihraç ediliyor ve zenginleşme becerisi dahi gösteremediğimiz birçok madenlerimiz dış ülkelere stratejik bir konumda. Buna bor madenimiz de dahil. İnşallah Türkiye’de de dünya ile rekabet edecek ölçüde bazı teşviklerle bunlar sağlanır. Mermer ve doğaltaş üreticileri ile görüşüyoruz. Afyonkarahisar bir araya gelmede ve birleşmede biraz zayıf kalmış. Geçmişte sıkıntı yaratan durumlarda buna yol açmış olabilir ancak bunun güzel örnekleri de var. Yumurtacı arkadaşlar bir araya geldiklerinde yumurta ihracatında artış yaşanmıştı. Aynı şey mermercilikte de yapılabilir.”
“TABLOYU DAHA DA İYİLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nevzat Kavaklı ise, gayrisafi milli hasıladaki, ihracattaki ve istihdamdaki doğaltaşın etkilerini bakanlık olarak sürekli gözlemlediklerini belirterek, ellerinde bulunan verilere göre maden işletme kurumu tarafından verilen işletme ruhsatları sayısı içinden yaklaşık dörtte birinin yani 3 bin 600’nün doğaltaş işletmesi ruhsatı olduğunu kaydetti. Kavaklı, “Mermer ihracatına baktığımızda ise bu oran daha yukarılarda, bu doğaltaş ihracatımızın mali ihracat içindeki oranının yüzde 43 nispetinde olduğunu görüyoruz ve bu bizi memnun ediyor. Fakat bu tabloyu daha da iyileştirmek zorundayız. Daha fazla iyileştirmek için yapılması gereken kuşkusuz çok büyük işler ve atılması gereken çok büyük adımlar var. Bunların başında sektörümüzün yasalardan mevzuatlara kadar uygulamalardan kaynaklanan sorunların giderilmesi gerekiyor. Yine üretimde etkisi olan akaryakıt payının bir şekilde indirilmesi gerekiyor. Bu konu Meclis’te komisyon raporlarına yansımış durumdadır. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki dönemde bu ve benzeri durumların giderilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Bakanlığımız olarak sektörümüzdeki sorunların aşılması için gerekenler yapılmaktadır” diye konuştu.
Kongrenin açılış oturumu, katılımcılara takdim edilen plaketlerin ardından sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz