YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balıkçılıkta Yeni Dönem Başlıyor

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su...

Balıkçılıkta Yeni Dönem Başlıyor

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünlerini Düzenleyen Tebliğ'e ilişkin olarak, "Tebliğ balıkçıların uyması gereken kuralları belirliyor. Bunları 'zaman, yer, boy yasakları' olarak sıralayabiliriz. 1 Eylül'de yeni tebliğle balıkçılığa başlayacağız" dedi.

Balıkçılar tarafından büyük bir merakla beklenen, 2012-2016 yılları arasında 4 yıl süreyle uygulanacak olan '3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ' yürürlüğe girdi. Tebliğde avlanma araçları ve avlanma yöntemleri başta olmak üzere, avlanan balık türlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, İHA'ya yaptığı açıklamada, '3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'e ilişkin olarak, "Tebliğ balıkçıların uyması gereken kuralları belirliyor. Bunlar, zaman, yer, boy yasakları olarak diyebiliriz. 1 Eylül'de yeni tebliğle balıkçılığa başlayacağız" dedi. Tebliğin belirli değişiklikler getirdiğini belirten Özkaya, bunların bazı balıkçılar tarafından tepki ile bazı balıkçılar tarafından ise hoş karşılandığını söyledi. Özkaya, Türkiye'de 17 bin tane tekne bulunduğunu bildirerek, "Burada 120 bine yakın iş istihdamı var. Balıkçılarımız gece gündüz çalışarak Türk ekonomisine 5 milyar liralık bir katkı sağlıyorlar" diye konuştu. Özkaya, balıkçılar için avlanma kriteri olarak, kalkan balığının 40 santimetreden 45 santimetreye, levrek balığının ise 18 santimetreden 25 santimetreye çıkarıldığına dikkati çekti. Özkaya, balıkların avlanma süreleriyle ilgili olarak, "Her bir balığın avlanma süreleri değişti. Eskiden Ocak, Şubat'ta. Balıkçılar buna tepkili. Bilimsel olarak da bu zamanda avlanmamak lazım deniliyor. Yeni radikal kararlar alındı, bu tebliğ çok değişik kararlar da getirdi. Hem gırgırcılar üzerine, hem balık boyları üzerine hem de uzun vadede avlar üzerine. Bu kararları çok iyi irdelememiz lazım" şeklinde konuştu.

TROL BALIKÇILIĞI

Akdeniz'de ton balığının 6 milin dışında avlanacağını anlatan Özkaya, "Akdeniz'den bir tepki geldi. Akdeniz'de şöyle diyorlar, 'Bunu en az 50 tane balıkçı avlayacak, gerisi avlayamayacak.' Balıkçıların da tepkisi, 'İtalyan'ı, Suriyelisi geliyor, biz bunu avlayamıyoruz' şeklinde" dedi. Özkaya, trol balıkçılığının gittikçe unutulduğunu ve gırgır balıkçılığının ön plana çıktığına dikkati çekerek, kaçak olan trol avcıların çok tehlikeli olduğunu söyledi. Özkaya, "Biz, kuralına uygun olarak gırgıra da trola da küçük balıkçıya da doğru avladığı sürece her zaman yan yanayız. Kaçak balıkçılığa 'dur' dememiz lazım. Özellikle şebekeye 'dur' dememiz lazım. Bizim, gırgır ve trol avcılarımız genellikle yasaklara uyan tekneler. Bu şebeke maalesef bunların dışında. Bu şebeke piyasayı etkiliyor. Deniz ve denizin dibini etkiliyor, stoklara zarar veriyor. Bütün balıkçılığı etkileyen sistemle balıkçılık yapıyorlar. Bunun için büyük önlemler almamız lazım" şeklinde konuştu.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü yetkileri ise, ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde, İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılarak bu alanların koruma alanları olarak korunmaya çalışıldığını belirtti. Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece yapılan avcılığın yasaklandığı belirten yetkililer, "Çünkü Marmara Denizi kaçak trol avcılığı yapanlar sanki, manyat ve algarna ile avcılık yapıyormuş gibi kontrol görevlilerini aldatmaya yoluna gitmektedirler. Getirilen düzenlemeyle, bu kaçak avcılık yöntemi sürdürülemeyecektir" dedi. Avlanma yöntemlerinin, balıkların avlanma boyları ve avlanma zamanlarına ilişkin getirilen düzenlemeler balıkçılığın sürdürülebilirliği için alınması gereken tedbirler olduğunu bildiren Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü yetkilileri, bu tedbirlerin alınmadığı ve uygulanmadığı taktirde gelecekte balık stoklarının bundan olumsuz etkileneceğini ifade etti. Yetkililer, 1 Eylül tarihinden itibaren gırgır ağları ile avlanan pelajik balıkların (hamsi, istavrit, sardalya, palamut gibi), 15 Eylül tarihinden itibaren de trol ile avcılığı yapılan dip balıklarının (barbun, mezgit, tekir gibi) avcılığının başladığını kaydetti. Yetkililer, kalkan balığı, 40 santimetreden (cm) 45 cm'ye, levreğin 18 cm'den 25 cm'ye, sinagrit balığının 20 cm'den 35 cm'ye çıkarıldığını ifade ettiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler