YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Erdoğan'dan Değerlendirmeler (1)

Başbakan Erdoğan, terör sorununa ilişkin attıkları adımları Kılıçdaroğlu’na rağmen, Bahçeli’ye rağmen attıklarını belirterek, terör örgütüyle...

Başbakan Erdoğan, terör sorununa ilişkin attıkları adımları Kılıçdaroğlu’na rağmen, Bahçeli’ye rağmen attıklarını belirterek, terör örgütüyle yeni görüşmeler olup olmayacağına ilişkin, “Zamanlama meselesidir. Her an olabilir. Aynı şey, yurt dışında da görüşmeler noktasında bu da olabilir. Oslo olmaz da başka yer olur, yine olur. Olması gerekiyorsa olur” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı ATV-A Haber ortak yayınında soruları cevapladı. Erdoğan, Öcalan'dan gelen bir mesaj olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerine, "Terör konusunda İmralı'nın bize herhangi bir resmi yazısı vesaire olmaz. Bunlar hepsi gayri resmidir" dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Öcalan'ın muhatap alınmasını içine sindiremediği yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Ben önceki TV programlarında ifade ettiğim gibi Sayın Kılçdaroğlu'nun nerede, ne zaman ne dediği hiç belli olmuyor. Oslo ile görüşmekten yana olduğunu İmralı'da görüşmekten yana olduğunu söylüyor; içeriği önemli diyor. İçeriği onunla planlayacak halimiz yok" diye konuştu.

Terör sorununa ilişkin atılan adımlar konusunda risk aldıklarını ifade eden Erdoğan, "Biz tabi bağcı ile uğraşmıyoruz, biz üzümü yiyelim, çözümü yakalayalım istiyoruz. Risk alıyoruz, bir şeylere rağmen bu adımı atıyoruz ve bir şeylere rağmen attık. Yine yapılır mı, yine atarız. Kılıçdaroğlu'na rağmen de yaparız, Sayın Bahçeli'ye rağmen de yaparız" dedi. Erdoğan, açıklamalarının ardından 'Neyi bekliyorsunuz?' sorusuna ise, "Zamanlama meselesidir. Her an olabilir. Aynı şey, yurt dışında da görüşmeler noktasında bu da olabilir. Oslo olmaz da başka yer olur yine olur. Olması gerekiyorsa olur" cevabını verdi.

Kendilerinin attığı adımların çözüm olarak görülmediğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Yalan yanlış haberlerle tehdit ediyorlar ve bu teröristlerin özellikle yapmış oldukları tüm bu kalleşçe saldırılar neticesindeki şehitlerimizin tabutlarından nemalanmak isteyenler var, bunu görüyoruz. Bizim tabii buna da tahammülümüz yok. Onun için elimizden geleni yapmaya mecburuz” şeklinde konuştu.

Terör sorunun çözümüne ilişkin CHP ile gerçekleşen görüşmenin ardından CHP’nin henüz bir dönüş yapmadığını hatırlatan Erdoğan, “Pazartesi parlamento açılıyor. Ondan sonra arkadaşlarıma aynı şekilde diyeceğim ki ‘grupları ziyaret edin teklifleri kendilerine götürün. Aynı yerde misiniz, bu çalışmaya var mısınız? Varsanız söyleyin, yoksanız biz kamuyla bunu paylaşacağız.’ MHP ne der onu bilemem. Ama BDP konusunda ben aynı yerde değilim. Daha önce gelirken bir yurt dışı sehayatten, 'biz dağdakilerle mücadele edeceğiz ama parlamentodakilerle müzakere edeceğiz' demiştim. O samimi hislerimdi. Ama daha sonra 9 milletvekilinin teröristlerle sarmaş dolaş olmasını öpüşmesini, yanak yanağa bir araya gelmesini ben kabul edemem. Onu kabul ettiğim zaman bu ülkede o şehit analarının gözyaşlarını biz adeta geometrik olarak katlarız” diye konuştu.

"TEMSİL YETKİSİ KİMDE BELLİ DEĞİL"

Başbakan Erdoğan, yeniden Oslo benzeri bir müzakere masasına oturulduğunda karşı tarafta elinde yetkiyi bulunduracak şekilde kimin bulunacağı sorulması üzerine, “Karşı taraftan gelenlerin temsil yetkisinin ben ne olduğunu şu anda bilemem. Ama anlaşılan o ki, bugüne kadar gelenlerin temsil yetkisi ciddi manada yok. Çünkü dağdaki farklı, adadaki farklı, Avrupa’dakiler farklı konuşuyor” değerlendirmesinde bulundu.

Terör sorunun çözümüne ilişkin olarak PKK’nın öncelikle silah bırakması gerektiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, Oslo’daki görüşmelerin zaman zaman olumlu etkilerinin olduğunu söyledi. Erdoğan, “Örneğin diyelim ki, bu şehit cenazelerinde vesaire, çok ciddi azalmalar oldu belli süreçlerde. Örneğin seçimlere girişte bazı sıkıntıların dışında daha olumlu bir zeminde gidilebildi. Bu daha ileri noktalara taşınabilir. Ama şuanda İmralı’nın tesiri ne kadar olur bilemem. Şu anda Kandil mi daha tesirli bilemem, Avrupa mı daha tesirli bilemem. Şu anda Avrupa'nın bir işlevi var; tüm parasal kaynaklar oradan temin edilip geliyor” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler