YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"bursa'da Tekrar Suç İşleme Oranı Binde 6'lara Kadar Geriledi"

Bursa’da cezaevinden tahliye olan kişilerin yeniden suç işleme oranının binde 6’lara kadar gerilediğini belirten Denetimli...

Bursa’da cezaevinden tahliye olan kişilerin yeniden suç işleme oranının binde 6’lara kadar gerilediğini belirten Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Müdürü Orhan Kaykaç, “Eskiden tahliye olan kişileri cezaevinin önünde bırakıyorduk. Şimdi onların sosyal hayata adapte olabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Bu da suça olan meyli her geçen gün azaltıyor” dedi.

Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Orhan Kaykaç, Avrupai tedbirlerle adından sıkça söz ettiren kurumun çalışmalarıyla alakalı bilgi verdi. Kaykaç, denetimli serbestliğin; şüpheli, sanık ya da hükümlünün hapis cezası yerine toplum içinde denetlenip iyileştirilmesi ve topluma kazandırılması için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı alternatif bir ceza sistemi olduğunu hatırlattı.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'da yapılan değişikliklerle denetimli serbestlik kapsamında Bursa'da bin 800 kişinin tahliye edildiğini ifade eden Müdür Kaykaç, "Bu özgürlüğüne kavuşan mahkumlar, Bursa Denetimli Serbestlik Bürosu'na başvurdu. Bunların bin 100 tanesinin infazı devam etmektedir. 2002'deki afta tahliye edilen mahkumların tekrar suç işleyerek cezaevine girme oranı yüzde 28-30'lara kadar yükselmişti. Şu an ise Bursa'da yasa kapsamında tahliye edilen mahkumlardan sadece 11'i suç işledi. Bin 800'den 11 kişinin suç işlemesi, binde 6-7'lere tekabül ediyor. Bunu büyük bir başarı olarak görüyoruz" dedi.

Eskiden 10-15 yıl hapis yatmış kişilerin tahliye edilince cezaevi kapısının önüne bırakıldığını ifade eden Müdür Kaykaç, "Onlara, 'Senin cezan bitti, artık sen git' diyorduk. O adam nerede yatacak, nerede karnını doyuracak, nerede çalışacak? Bunu sorgulayan hiçbir müessese yoktu. Denetimli serbestlik işte burada devreye girdi. Cezaevinden çıkan hükümlünün sosyal yaşantıya adaptasyonu artık denetimli serbestlik büroları aracılığıyla yerine getiriliyor. Amaç dışarıdaki adamın cezasını dışarıda tamamlatmak değil, onun rehabilitasyonunu, topluma uyumunu sağlamak. Cezaevinden çıkıyor, denetimli serbestlik kapsamında bize başvurması gerekiyor. Öyle bir yükümlülük var. Gelen kişinin nerede kalacağı, ne yiyip içeceği, bizim görev alanımızda. Bu sosyal yaşamını idame ettirecek şartları yerine getirdikten sonra da suça meyil her geçen gün azalıyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler