Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle başlatılan SODES (Sosyal Destek Programı) teklif çağrısına ilişkin bilgilendirme ve eğitim toplantısı Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız yaptı. Onur Yıldız, SODES Programının 2011 yılından bu yana Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde DOĞAKA tarafından pilot olarak yürütüldüğünü ifade ederek, “SODES, sosyal bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlere fırsatlar sunmak, mesleki eğitim imkânlarını genişletmek, çocukların, gençlerin ve kadınların kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılmasını amaçlayan insan odaklı bir programdır” dedi. Yıldız, 2013 yılı toplam ödeneğinin 12 Milyon 800 Bin TL. olduğunu, Osmaniye’nin bu bütçe içerisindeki tahsisatının ise 3.3 Milyon TL. olduğunu belirterek, “SODES Projesi uygulama süresi en fazla 1 yıldır. Proje başına destek tutarı asgari 60 Bin azami 600 Bin TL.’dir. Programa; Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yerel Birimleri, İl ve İlçe Özel İdareleri, Belediyeler, Mahalli İdare Birlikleri, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri, Üniversiteler, Kamu Kurumu niteliğindeki Meslek Kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları başvurabilir. Son başvuru tarihi 3 Mayıs 2013 saat 17.00’dir” diye konuştu.
Vali Celalettin Cerrah ise yaptığı konuşmada, SODES Projesi’nin 2011 ve 2012 yılından itibaren uygulanmakta olduğunu ve bu kapsamda Osmaniye’nin 2 yılda 5,3 Milyon TL.’lik kredi kullandığını kaydederek, “Bu yıl faydalanacağımız miktar 3,3 Milyon TL. Daha çok sosyal içerikli olduğu için Belediyelerimizin, Özel İdarelerin ve diğer Kamu Kuruluşlarının projeler yapmak suretiyle bu yıl bu kredinin tamamının kullanılmasını istiyorum. Ne kadar çok proje yaparsak, karşılıksız olarak kredi alabileceğiz. Osmaniye’nin buna çok ihtiyacı var” dedi.
Bundan önceki Mali Destek Programı’nda Osmaniye’nin 3 ilçesi Hasanbeyli, Sumbas ve Bahçe’nin projelerinin diğer ilçeler ve il merkezine göre artı puanla değerlendirecek olduğunu belirten Cerrah, “Ama ne yazık ki Sumbas ve Hasanbeyli ilçelerinden hiç proje başvurusu yapılmadı. Bu çok üzücü bir olay. Karşılıksız kredi veriliyor ama ilçelerimiz hiç proje yapmıyorlar. Herhalde bu ilçelerimizin ihtiyaçları yok. Bu nedenle karşılıksız verilen bu kredilerden faydalanmak istemiyorlar” diye konuştu.
Osmaniye’nin bu kredilere diğer illerden daha çok ihtiyacı olduğunu da söyleyen Vali Cerrah, “Bundan 2 yıl önce Kalkınma Bakanımıza ilimizin çok göç alan bir il olduğunu ve bu nedenle SODES Programının uygulanmasına ihtiyacımız olduğunu arz ettim. Kalkınma Bakanımız konuyu inceletti ve ilk kez bir Kalkınma Ajansı’nda pilot olarak SODES programı uygulanmaya başlandı. Lütfen daha fazla proje yapalım ve bu karşılıksız kredileri değerlendirelim” şeklinde konuştu.
Bu arada Osmaniye’nin gün geçtikçe büyüyen bir il olduğunu ve bu büyümeye paralel olarak ihtiyaçlarının da arttığını kaydeden Vali Cerrah,
“Son sürat büyüyoruz. Çocuklarımızın, gençlerimizin spor alanlarına, parklara ihtiyacı var. Kendimizi tenkit etmemiz gerekirse, büyük bir köyden farkımız yok. Artık yeni projelerle Osmaniye kabuğunu yırtmak zorundadır” dedi.
Cerrah, sözlerinin sonunda proje yapmak isteyenlere DOĞAKA Osmaniye Ofisi personelinin yardımcı olacağını da ifade ederek, Osmaniye’den çok sayıda SODES projesi beklediğini söyledi.
Toplantının son bölümünde DOĞAKA Program Yönetim Başkanı Erdal İlbay, SODES Projeleri konusunda ayrıntılı bilgi verdi. Erdal İlbay, proje yapmak isteyenlerin ve bu konuda bilgi almak isteyenlerin DOĞAKA’ya ve internet üzerinden 'sodes.gov.tr' ve 'dogaka.gov.tr' adreslerine başvurabileceklerini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz