YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çevre Ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: "Medeniyet Ilerledikçe Ve Büyüdükçe Enerjiye Ihtiyaçdaha Çok Artıyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Medeniyet ilerledikçe ve büyüdükçe enerjiye ihtiyaç daha çok artıyor" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Medeniyet ilerledikçe ve büyüdükçe enerjiye ihtiyaç daha çok artıyor" dedi.

Bakan Bayraktar ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bartın Valisi Bülent Savur'u makamında ziyaret etti. Vali Savur, bakanlara il hakkında brifing verdi.

Bayraktar, brifingin ardından yaptığı konuşmada, görevine yeni başlayan Vali Savur'a, hayırlı olsun dileklerinde bulunarak, kentin her geçen gün ilerlediğini ve özellikle eğitim konusunda adından söz ettirdiğini söyledi.

Bugün doğalgazın da temelini attıklarını ve Bartın'a hayırlı olsun dileğinde bulunduğunu ifade eden bakan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Enerji bizim ülkemiz için çok önemli. Medeniyet ilerledikçe ve büyüdükçe enerjiye ihtiyaç daha çok artıyor. Bir ülkenin hayat sıvısı enerjidir. İnsanların nasıl damarlarından kan dolaşımı olmazsa ölür. Ülke olarak da enerji olmadan hiçbir şey yapamayız. Biz ekonomik olarak büyüdük ve güçlü bir ülke olduk. Enerjiye bağlı olmasak çok daha ileriye gideceğiz. NABUCCO hattı kuruldu. Türkiye enerji koridorunda ve doğalgaz enerji yatakları, petrol enerji yatakları üzerinde bulunuyor. Kendi öz enerjimizi, bizim yenilenebilir enerjimizi, doğalgazdan, kendi ürettiğimiz kömürden üretilen enerjiden, rüzgar ve güneş enerjisinden, hidroelektrik santrallerini arttırmak suretiyle bizim dışa bağımlılığımızdan kurtulmamız lazım."

Bakan Yıldız da partisinin Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un kendisine 'kentte kamu yatırımlarının 1,2 milyar lira olduğunu' hatırlatması üzerine burada hem doğalgaz hem kömür yatırımıyla beraber bu rakamın iki katı daha fazla yatırım gerçekleşeceğini ifade etti.

Bartın'a yapılan yatırımların ilin çehresini değiştireceğini anlatan Bakan Yıldız, "Bu yatırımlar Bartın'ın istihdamını güçlendirecek. Bartın'da 8 bin işsiz var. Bu yatırımlarda 12 bin kişi çalıştırılacak. Bunlar Bartın için çok güzel gelişmeler" dedi.

Bir gazetecinin "Bartın'a termik santral kurulmasından, Bartın halkı rahatsızdır. Bu rahatsızlığı nasıl gidereceksiniz" sorusu üzerene Bakan Bayraktar, "Bu söylediğiniz bizim hassasiyetimizdir. Ama bu enerji yatırımları da olmak zorunda. Doğayı tahrip etmeden, çevreyi kirletmeden nasıl yapılıyorsa öyle yapacağız. Onun dışındaki bir oluşuma izin veremeyiz. Her türlü enerjiye bir yerde karşı çıkılıyor. O zaman her yıl dışarıya 60 milyar dolar parayı vermeyelim. Bartın'a 1 milyar 200 milyon lira değilde 3 milyar lira yatırım gelse iyi olmaz mı- Enerji olmadan gerçekten istediğimiz yere gelemeyiz. Enerji işini mutlaka halletmemiz lazım. Biz halkımızın ve Bartın'ın menfaatini düşüneceğiz" diye konuştu.

Bakan Yıldız da soruya, "Türkiye'nin 8 bin 646 kilometre denize kıyısı var. Özel sektöre gelin ne olur yatırım yapın dediğimiz 46 tane yatırım var. 46 tane de itiraz var. Burada bir yanlışlık yok mu-" karşılığını verdi.

Enerji kaynaklarının bulunduğu yerlerde değerlendirilebildiğine dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

"Benim o 100 kilometre ilerde çıksın deme gibi bir lüksüm yok. Böyle bir yetkim de yok. Kömür nerede çıkıyorsa bunu orada yapıyoruz. Biz yerli kaynaklarımızı kullandığımız kadar ithalatı kesebiliriz. Hep beraber bu yerli kaynaklarımız çıkartalım. Bir enerji bakanının en kolay işi, çayını içip, telefonunun başına geçip arkadaş bize biraz daha doğalgaz gönder demek. Zorluğu falan yok. Bir telefon açıyorsunuz siparişi arttırıyorsunuz. Zor olsa da biz doğru olana talibiz. 700 metre yerin altından çıkacaksa 700 metre, bin 200 metreden çıkacaksa bin 200 metreden kömürü çıkartacağız. Hem çevremizin hassasiyetine önem vereceğiz. Bugün Çevre Bakanımızın burada olmasının da çok büyük önemi var. Biz tek vücuduz. Bir hükümetin farklı sektörlerine bakan kişileriz ama aynı hedefe ve ülkemizin büyümesine doğru gidiyoruz. Ben açıkçası şunu söylüyorum. Başbakanımıza verdiğimiz taahhüdü de tekrar ediyorum. Hedef kömür teknolojileri uygulanacak ve çevre kirletilmeyecek. Çevreye rağmen bu yatırım yapılmayacak. Çevreyle beraber yapılacak."

Bu arada araya giren CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'nın, "kömür çıkaracak özel firmanın taahhüt ettiği kömür miktarını buradan asla çıkaramayacağını ve böyle bir imkanlarının bulunmadığını" öne sürmesi üzerine Bakan Yıldız, "Peki bu yatırımı buraya niçin yapıyor. Niçin para harcıyor" diye sordu.

Yalçınkaya'nın "bilemiyorum" cevabı üzerine Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Biz burada o kömürü çıkartmadan ithal kömürle çalışılmasına asla müsaade etmeyiz. Çok açık ve net ifade kullanıyorum. Burada bizim yerli kömürümüz varken ve bu bölgeye üç tane kömürü çıkarma kuyusu vurulmuşken, milyonlarca lira para harcanmışken biz orada kalkıp ta ithal kömürle çalışacak santrali yaptırtmayız. Bu konuda kimse endişeye kapılmasın" diye konuştu.

Bakan Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, daha sonra AK Parti Bartın İl Başkanlığı'na ziyarette bulunarak partililerle bir süre sohbet etti.

Muhabir: Ahmet Özler / Ferdi Akıllı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler