YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dershaneler kalkmalı ama nasıl?

Gıyasettin Bingöl, dershanelerin nasıl kalkması gerektiği ile ilgili 3 önemli formülü açıkladı.

Dershaneler kalkmalı ama nasıl?

Bursa Sınav Eğitim Kurumları Başkanı Gıyasettin Bingöl, 4+4+4 sisteminden Bursa'daki eğitimin durumuna, dershanelerin kalkmasından 66 yaş olayına kadar önemli konularda önemli açıklamalar yaptı.

3 AYLIK SÜREÇ ABARTILDI

4+4+4 sisteminin yüzde 50 oranında sorun yaşatacağından korktuğunu belirten Gıyasettin Bingöl, "Bursa'da 7-8 bin civarında bir ek öğrenci bekleniyordu. Şuana kadar 8 bin öğrencimiz okula müracaat yapmış. Korkulan olmadı, sorun yaşanmadı. Zaten 3 aylık bir süreç çok abartıldı. 72 aydan sonra zaten çocuklar okula gidecekti. Şuana kadar Bursa'da bir sorun yaşanmadı" dedi.

DİPLOMA YERİNE 4 YILDA BİR SERTİFİKA

Eğitimde 4+4+4 sisteminin aslında bir devrim olduğunun altını çizen Bingöl, "Çok acele bir karar alındı ve hemen yürürlüğe girdi. Herkesi bir korku sardı, 'acaba ne olur' diye. Şimdiye kadar ülkemizin batı kesiminde kızlar okuyorlardı. Ama Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu'da çoğu kızlarımız okumuyorlardı. Ya ilkokul mezunu, ya da ortaokul mezunu olarak kalıyorlardı. Artık ilkokul mezunu diye bir bölüm yok. Çocuklar 4 yıl okuyup bir sertifika alacak, 8 yılı bitirince bir sertifika alacak, 12 yılı bitirince ise diploma alacak. Yani mecburi 12 yıl getirildi. Bu sistemde devrim dediğimiz en önemli unsur, 2023 yılında Türkiye'de lise mezunundan aşağı insan sayısı olmayacak. Bu bizim için çok önemli" diye konuştu.

2023'TE KÜLTÜRLÜ BİR TÜRKİYE OLACAK

4+4+4 sisteminin Türkiye'de eğitim seviyesinin yükselteceğini belirten Bingöl, "Bu ne getirecek? 2023 yılında fabrikalarda lise mezunundan aşağı kimse çalışmayacak. Dolayısıyla kültür ve tahsil seviyesi yükselecek. Belki de üniversite seviyesi 2023'te yüzde 70'lere çıkacak. Cumhuriyetimizin 100. yılında kültürlü bir Türkiye göreceğiz. Bursa'da bazı bölgelerde kız çocuklarının yüzde 80'i okumuyor. Bu kızların çoğu bu sistemle okumak zorunda olacak. Bir çocuğun artık hangi semtte, hangi okulda okuyacağı artık okul başlamadan kesinleşiyor. Eskiden iletişim araçları bu kadar güçlü değildi. Çocuk okula yazıldı mı, yazılmadı mı? Hayır, çocuk annesinden doğdu, nerede, hangi semtte olduğu belli. 5.5 yaşına geldiğinde otomatik olarak kaydı yapılıyor. Eğer anne-baba 'çocuğumu okutmak istemiyorum' diyerek rapor alırsa 72. aya kadar çocuk okula gitmeyecek. Bu yeni bir icatmış gibi düşünülüyor. Bu bütün dünyada var" şeklinde konuştu.

DERSHANELER FIRSAT EŞİTLİĞİNİ ORTAYA ÇIKARDI

Başbakan Erdoğan'ın 'Dershaneler kapatılacak. Bu konuda talimat verdim' sözüne değinen Bingöl, şunları kaydetti;

"Ben 10 yıl önce bir açıklama yaptım. 'Hiçbir uygar ülkede dershane olmaz, dünyanın hiçbir yerinde dershane yok' dedim. O günkü basınımızın bir kısmı 'Dershaneciliğe karşı demokrat bir dershaneci' diye benim için manşet attı. Bazı ülkelerde eğitimsizlik hat safhada. 80-90 kişilik sınıflarda eğitim görüyorlar. her yıl üniversiteye yüzde 10-20'si giriyor, yüzde 80'i dışarda kalıyor. Bu sefer ne oluyor, veliler çocuklarına özel ders alıyor, dershanelere gönderiyor. Bu iş Türkiye'de öyle kurumsallaştı ki, okullar şekline geldi. Benim başında bulunduğum eğitim grubunun 15 bine yakın öğrencisi var. Türkiye'de çok büyük rant oldu. 4 bin 250 dershane var şuanda. Milyonlarca öğrenci dershaneye gidiyor. Bu neden oldu? Devlet okullarda iyi ders vermediği için oldu. Dolayısıyla İstanbul Robert Koleji'nde okuyan çocukla Hakkari'de lisede okuyan çocuk aynı sınava giriyorlar. Dershaneler fırsat eşitliğiNİ ortaya çıkardılar."

İŞTE DERSHANELERİN ZARARLARI

Eskiden dershanelerin lise bitmeden 3 ay önce çocukları eğitime aldığını hatırlatan Gıyasettin Bingöl, "Bu geride kaldı. Dershaneler kurumsallaştı. Çocuk hem okulda okuyor, hem hafta sonu dershaneye gidiyor. Dershaneciliğin 6 faydası, 6 zararı var. Dershanelerde çocuklar motivasyonu çok iyi öğreniyorlar. Hızlı soru çözmeyi öğreniyorlar, hızlı çevre ediniyorlar. En önemlisi hafta sonları bilgisayardan uzak kalıyorlar. Çocuklar bilgisayarda sanal alemde yaşıyorlar. Dershaneler çocukları bilgisayardan uzaklaştırıyor. Çocuklar dershaneler sayesinde istediği üniversiteye girebiliyor. Bugün çocuk özel okula gidiyor, 12-15 bin lira arası para veriyor. Bunun 6 bin lirası yemek ve servis. Dershaneler bunu da vermiyor. Dershanelerin zararları nelerdir? Dershanelerin çoğunda yeşil alan, spor alanı yok. Apartman arasında dershanecilik yapılıyor. Çocuk 5 gün okula gidiyor, hafta sonu 12-13 saat dershanede eğitim alıyor. Bu çocuk ne zaman yıkanıp, dinlenecek, bu çocuk ne zaman oynayacak? Bunlar da dershanelerin zararları" dedi.

DERSHANELER KURU KURUYA KAPATILMASIN

Dershane ve eğitimde çözümün yerelleşmeden geçtiğini ifade eden Bingöl, "Devlet eğitimi 5,5 gün yapar, kalan günlerde çocuk oyununu oynar, dinlenir. Dersler boş geçmeyecek, çocuk İngilizce eğitimini alabilecek. Çocuk test tekniğini öğrenecek. Eğer sistem bu seviyeye gelirse dershane zaten kalkar. Devlet sistemi bu seviyeye getirmediği sürece üzgünüm dershaneler devam edecektir. Nasıl devam eder? Belki meşru bir şekilde değil de, merdiven altında devam eder. Ben tahmin ediyorum. Sayın Başbakan bürokratlarla bu işi istişare ediyordur. Zaten sayın Başbakan'ın böyle bir hedefi olması da güzel bir şey. Bu durum devletin bu işe el atması, güçlendirmesi demektir. Eğer gerçekten güçlendirilecekse varsın dershaneler feda olsun. Eğer dershaneler kuru kuruya kapanıp merdiven altına inecekse o zaman hüsran olacak.

SINAV SİSTEMİ OLDUKÇA DERSHANELER KALKMAZ

Başbakan Erdoğan'ın dershanelerin kapatılması ile ilgili kararlı olduğunun altını çizen Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Eğitimi satmak istiyorlar. Dershanelerle ilgili 3 çözümden biri gelecek. Birincisi, 'Şuanda dershanelerde kaç tane öğrenciniz var. Ne kadara okutuyorsunuz' denilecek. Devlette para verecek, çocuklar okula gitmeyip dershanelerde eğitime devam edecek. İkinci yol ise, dershanelere 'Okula dönüşeceksiniz. 3 yıl içinde bu sisteme geçeceksiniz' denilecek. Üçüncü yol ise, 'Mevcut duruma devam edeceksiniz. Ancak okula takviye şekilde çalışacaksınız. Okullarla da tam çalışma içine alınıp, sistemin içine dahil edilecek' denilerek genel eğitim kurumları oluşacak. Bu üç yoldan birisi olacak. Onun için halkımız endişe etmesin. Sınav sistemi devam ettiği müddetçe dershanelerin kalkması mümkün değildir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler