Eğitim-İş Ordu Şubesi, 4+4+4 yasasının ‘apar topar’ hazırlandığını belirterek, “Bu sistem başarılı olamaz” açıklamasında bulundu.
Eğitim-İş Ordu Şubesi tarafından yapılan açıklamada, AB ülkelerinde en yaygın zorunlu eğitim süresinin 9-10 yıl, en yaygın zorunlu eğitime başlama yaşının da 6, bazı ülkelerde ise 7 olduğuna dikkat çekilerek, okula başlama yaşının 5 olmasının yanlış olduğu savunuldu. Açıklamada, “UNESCO İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, dünyadaki 204 ülkenin 126'sında, yani ülkelerin yüzde 62'sinde, okula başlama yaşı 6'dır. Bu ülkelere Güney ve Kuzey Amerika ile Batı Avrupa ülkelerinin çoğunluğu dahildir. İlköğretime başlama yaşı 5'e ve ilköğretimin ilk kademesi 4 seneye indirildiği için, Türkiye dünyada böyle bir eğitim yapısına sahip ve çocuklarının ilköğretim ilk kademeyi 9 yaşında tamamlayacağı tek ülke haline gelmiştir. Dolayısıyla bu sitemin başarılı olmayacağı bugünden apaçık ortadadır” denildi.
“ÖĞRENCİLER BU DERS YÜKÜNÜ KALDIRAMAZ”
İlköğretimde 30 saat olan haftalık ders sayısının 5. ve 6. sınıflarda 36, 7. ve 8. sınıflarda 37 saate çıkarıldığını, buna göre 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin haftanın üç gününde 7, iki gününde ise 8 saat ders göreceğini, 5. ve 6. sınıflar ise haftanın dört gününde 7, bir gününde ise 8 saat ders işleyeceği belirtilen açıklamada, öğrencilerin bu ders yükünü kaldırmakta zorlanacağı belirtildi.
Açıklamada,şu görüşlere yer verildi: “İkili eğitim yapan okullar bu ders yükünü kaldıramayacak, sabahçı çocuklar çok erken saatlerde derse başlayacak, öğlenci çocuklar ise çok geç saatlerde çıkacaktır. Her dersin 40 dakika olduğu ve iki ders arasında en az 10 dakika teneffüs süresi olduğu, beslenme teneffüsünün 20 dakikadan az olamayacağı, sabahçı grubun okulu boşaltması, öğlenci grubun girmesi için 20 dakika süre gerektiği de dikkate aldığında birinci dersin, güneş doğmadan 5.40'ta başlaması gerekecek. Öğlenciler ise 19.20'ye, yani güneş battıktan sonraya, kadar ders görmek zorunda kalacaktır. Kışın eve yürüyerek gidip gelen öğrenciler düşünüldüğünde sabahın karanlığında okula gelen ya da akşamın karanlığında çıkacak çocukların durumu göz ardı edilmiştir. Taşımalı eğitimin yapıldığı özellikle köy okullarında, 1-4.sınıflarda haftada 30 saat yani günde 6 saat ders yapılacakken, 5. 6.sınıflarda 36 saat, yani 4 gün 7 saat bir gün 8 saat ders yapılacaktır. 7.ve 8. Sınıflarda 37 saat ders görülecektir. Bu durumda 3 gün 7 saat, iki gün sekiz saat ders yapılacaktır. Bu durumda, aynı servis aracıyla köylerden toplanıp okullara getirilen farklı sınıflardaki öğrencilerin, okuldan çıkış saatleri farklı olacaktır. Okul servisleri aynı saatte hareket edecekse, dersi biten sınıfın kontrolü nasıl sağlanacaktır?”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz