Engelli öğrencilerin akademik ve sosyal hayatta önlerine çıkarılan fiziksel ve tutumsal engellerle başa çıkmalarına destek olan Engelsiz BEÜ Birimi, çok sayıda üniversiteye örnek teşkil edecek donanım ve alt yapısıyla hizmetlerini sürdürüyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi’nin her biriminde engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıran çalışma ve projelere imza attıklarını söyleyen BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer; “Herkesin özgür ve eşit biçimde eğitim hakkını kullanabilmesi, çağdaş toplumların vazgeçilmezidir. Bizde üniversitemizde bu eşitliği sağlamak adına, üniversitemizin merkez kampüsünden başlayarak, mimari engelleri ve şehrimizin coğrafi yapısından kaynaklanan, merdivenlerin büyük çoğunluğunu yeniden düzenleyerek, pek çok noktaya rampalar yaptık. 2011 yılından itibaren tüm kampüslerimizde devam eden bina yapımı ve diğer fiziki mekân düzenlemelerinde, erişim standartları göz önünde tutularak gerçekleştirilen düzenlemeler kesintisiz olarak devam ediyor. Amacımız üniversitemizdeki akademik engelleri kaldırmak” dedi.
Engelli bireylerinde üniversite eğitimi almaları için, Türkiye'de ilk olarak BEÜ'de önemli bir projenin hayata geçirildiğini anlatan Özer; "Engelli bireylerimiz için başlattığımız 'Temsili Üniversite Programı' ülkemizde ilk ve tek programdır ve üniversitemiz adına anlamlı bir çalışmadır" şeklinde konuştu. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), son yıllarda engelli eğitimi ve engelli erişimi konusunda önemli değişim ve gelişime imza atıyor. Tüm engelli öğrencilerine eğitsel, sosyal ve kültürel alanda destek olmayı hedefleyen Engelsiz BEÜ Birimi, gerek üniversite bünyesinde, gerekse dışarıda engellilere karşı var olan önyargıları yıkma, toplumsal duyarlılıkları ve akademik bilinci artırma yolunda pek çok çalışmayı hayata geçiriyor ve engelleri aşıyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi’nin engelli öğrencilerine eğitsel, sosyal ve kültürel alanda destek olmayı hedefleyen Engelsiz BEÜ Birimi’yle, engelsiz bir üniversite oluşturduklarını ifade eden BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, engelli personel ve personelin engelli yakınları için, üniversitenin her noktasının ulaşılabilir olmasını sağlamak amacıyla çalıştıklarını ve engelsiz BEÜ’nün bu anlamda topluma örnek olduğunu söyledi.
Özer; “Engelli öğrencilerimizin eğitim ve akademik alanda önlerindeki engelleri kaldırdık. Üniversitemiz tarafından, diğer üniversitelerin Engelli Öğrenci Birimleriyle işbirliğine ayrı bir önem veriliyor. Son yıllarda bu amaçla diğer üniversitelerle ortak etkinliklere imza atıldı. Sekiz haftalık bir program dahilinde, ‘Engelsiz BEÜ Bilgilendirme ve Farkındalık Artırma Toplantıları’ tüm kampüslerimizde düzenlendi. Bu toplantılarda engelli öğrencilerimizin istek ve beklentilerini belirleniyor. Üniversitemizde eğitim öğretimini sürdüren engelli öğrencilerimizin tümüyle sık sık yüz yüze görüşmeler yapıyor ve onların sorunlarını tespit ediyoruz. Engelli öğrencilerimizin, bütüncül yaklaşım içerisinde, üniversitemizde sıkça düzenlenen kariyer günlerine katılımlarını sağlıyoruz. Onların sadece eğitim sürelerince değil, tüm hayatları boyunca yanlarında olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Engelsiz ve kolay erişilebilir bir üniversite oluşturmak adına 2010-2012 yıllarında gerçekleştirilen fiziksel çalışmaların tamamının, tüm kampüslerde yapılan çalışmaların engelli öğrencilerinin yaşamını kolaylaştıracak biçimde yürütüldüğünü dile getiren Rektör Özer; “Merkez Kampüste yer alan eski binaların mimari engelleri tek tek kaldırıldı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yeni bir asansör hizmete açıldı. Fakülteye engelli otoparkı yapımı için de çalışmalar başlatıldı, Devrek Kampüsü; engelli rampasının, asansör tamirinin ve spor salonu engelli rampasının tamamlanmasıyla birlikte, burası üniversitemizin erişilebilir kampüslerinden biri haline geldi. Yine üniversitemizin, Tahir Karauğuz ve Prof. Dr. Arif Amirov adını taşıyan salonlarına engelsiz erişimi ve engelli tuvaleti yapıldı, ayrıca sahne için portatif rampa inşa edildi. Teknik altyapısında özellikle görme engelli bireylerin materyalleri sesli dinlemesine olanak tanıyan ve üç kişilik kullanıma uygun her türlü yardımcı bilgisayar programının bulunduğu bir Gör-İşit Salonu hizmete açıldı. Ana giriş kapısı önünde engelli bireyin erişimini kolaylaştıracak rampa yaptırdık. Tıp Fakültesi eğitim binası, görme engelli bireyler için, hissedilebilir yüzey uygulaması, engelli danışma birimi ve mevcut asansörde kabartma Braille yönlendirmeleri sayesinde, üniversitemizin engelli erişimine uygun binaları arasında yer alıyor. Teknik altyapısında özellikle görme engelli bireylerin materyalleri sesli dinleme ve iki kişilik kullanıma uygun her türlü yardımcı bilgisayar programlarının bulunduğu gör-işit bölümü, Ereğli’de bireylere hizmet vermeye başladı. Bundan sonraki tüm çalışmalarımızı da engelli bireylerimizi ve öğrencilerimizi düşünerek, onların yaşamlarını kolaylaştırmak adına hayata geçireceğiz. Üniversitemizde engelleri tamamen ortadan kaldıracağız, öncelikli amacımız budur” dedi.
Türkiye'de engelli bireylerin eğitimiyle ilgili bir ilke imza attıklarını da dile getiren Özer; "Fiilen üniversite eğitimi alamayan engelli bireylerimize, üniversite ortamını tanıyıp, içselleştirmelerini sağlamaları için, Türkiye'de ilk defa Bülent Ecevit Üniversitesi'nde temsili üniversite programı düzenledik. Bu programda bir günlük eğitimin, sekiz ders saati üzerinden yapılması planlanarak, engelli bireylerimize üniversitemizin misyonu, temel değerleri, toplamsal bakışı, engelli eğitimi üzerine ön görülenin yanı sıra bilim tarihi, tıp, mühendislik, kimya, ekonomi, felsefe, çevre ve sosyoloji derslerinde eğitim verildi. Çünkü üniversiteler herkes için vardır. Engelli bireylerimiz üniversite eğitiminden mahrum kalmamalıdır. Bu amaçla Nisan ayında engelli öğrencilerimize yönelik başlatılan 'Temsili Üniversite Programı' ülkemizde ilk ve tek programdır ve üniversitemiz adına anlamlı bir çalışmadır" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz