Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) 3 Mayıs'taki toplantıda fen-edebiyat, dil tarih coğrafya ve ilahiyat fakültelerinde pedagojik formasyonu kaldıran düzenlemeyi değiştireceğini söyledi.
YÖK'ün 5 Nisan'da aldığı kararla fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin pedagojik formasyon programını kaldırmasına öğrenciler tepki gösterirken, öğrencilerin içini rahatlatacak açıklama Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Naci Cangül'den geldi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cangül, 3 Mayıs'ta yapılacak YÖK toplantısında bu konunun gündeme alınacağını ve pedagojik formasyonu kaldıran düzenlemenin değiştirileceğini söyledi. Cangül, "Eğitim fakültelerinden mezun olan öğrenciler zaten öğretmen olamıyor. KPSS'ye giriyorlar, ancak açıkta kalıyorlar. Biz bu işi sadece fen-edebiyat fakülteleri yapsın demiyoruz. Eğitim fakültelerinin de desteği ve ilgili alanların fakültelerinin bir araya gelmesiyle bu işin çözülmesini istiyoruz. Mesela engelli öğrencilerin eğitimini fen-edebiyat fakülteleri yapamaz. Ama bizim kimya analizi, organik kimya, fiziko kimya gibi laboratuarlarımız varken, eğitim fakültelerinde tek bir laboratuar mevcut" dedi.
Geçtiğimiz günlerde yapılan 2012 YGS'yi de değerlendiren Cangül, 1,8 milyon öğrenciden 1 milyon 260 bininin 795'i fen bilimleri testinde, 870 bin 80'inin matematik testinde, 253 bin 918'inin sosyal bilimler testinde, 31 bin 249'unun da Türkçe testinde sıfır çektiğini hatırlattı. Fen bilimleri testinde sıfır çekilmesini normal karşılayan Cangül, ancak ana dilimiz olan Türkçe'de bile yaklaşık 32 bin öğrencinin sıfır almasının son derece üzücü olduğunu kaydetti. Cangül, "Bu insanlar 10 yıl sonra Türkiye'de bir yerlerin başına gelecekler. Bizim bu kişileri kazanmamız gerekir. Onlar da öğretmen olup Türkiye'ye hizmet verebilir. Bizim derdimiz bu öğrenciler kazanmak" diye konuştu.
"FESLEFE ÖĞRENCİSİ MEZUN OLDUKTAN SONRA SOKRAT MI OLACAK"
Fen-edebiyat fakültelerinden mezun olan öğrencilerin öğretmen olmaları için pedagojik formasyon programının kaldırılmasına anlam veremediklerini söyleyen Cangül, her yıl matematik dalında 13 bin adayın sınava girdiğini ve bunların 10 bininin fakültelere yerleştiğini söyledi. Sosyoloji bölümünü okuyanlardan örnek veren Cangül, "Mesela sosyoloji mezunu olan bir öğrenci sosyolog olamayacak, öğretmen olmayıp da ne yapacak? Felsefe öğrencisi mezun olduktan sonra Sokrates mi olacak? Biz bu konuda sadece YÖK'ün biraz daha çaba göstermesini istiyoruz. Eğitim fakülteleri ve fen-edebiyat fakültelerinin ortak çalışmasıyla bu sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Önünde sadece 'eğitim' ibaresi olmayan fen-edebiyat fakültelerinin bu işin dışında bırakılmasına karşıyız" dedi.
YÖK 3 MAYIS'TA TOPLANIYOR
Eğitim fakültelerinde fizik, kimya, biyoloji, matematik, felsefe grubu, Türkçe, tarih ve coğrafya alanlarında ortaöğretim öğretmenliklerinin, ilköğretimde de matematik, fen bilgisi ve sosyal bilgiler öğretmenliği gibi alanlarda ikinci eğitimlerin kapatıldığına dikkat çeken Cangül, 3 Mayıs ve sonrasındaki YÖK toplantılarında öğretmen yetiştirme meselesinin sağlıklı bir çözüme kavuşturulacağını hatırlattı. Cangül, "Genel kurul üyeleriyle yaptığımız görüşmelerde, konunun 3 Mayıs ve devamındaki toplantılarda
çözüleceği bilgisi yer alıyor. Fen-edebiyat fakültelerinin de ağırlıklı olarak içinde olacağı bir çözüme ulaşılacağı söylendi" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz